ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού εισφορών μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων

0

Σημαντικές τεχνικές αλλά και ουσιαστικές αλλαγές σε ότι αφορά κυρίως τις εισφορές μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων αλλά και των αγροτών περιλαμβάνει νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή,  και με το οποίο συστήνεται και ο Εθνικός Μηχανισμός για την αντιμετώπιση της φτώχειας.

Ειδικά για τις εισφορές, διευκρινίζεται ότι η ελάχιστη μηνιαία βάση υπολογισμού, επί της οποίας υπολογίζεται το εκάστοτε προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς των μισθωτών με πλήρη απασχόληση καθώς και των εργοδοτών τους, καθορίζεται με βάση το ποσό που αντιστοιχεί στον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, στόχος της συγκεκριμένης διάταξης είναι να διαχωριστούν οι περιπτώσεις της μερικής απασχόλησης, για τις οποίες θα καταβάλλονται εισφορές βάσει του χαμηλότερου εισοδήματος που λαμβάνει ο μισθωτός. Καθώς βέβαια οι νέοι κάτω των 25 ετών για πλήρη απασχόληση λαμβάνουν μισθό κατώτερο των 586 ευρώ (510 ευρώ), από το υπουργείο Εργασίας επισημαίνουν ότι θα υπάρξει νομοτεχνική βελτίωση προκειμένου να τους «προστατεύσει» από το να πληρώνουν τελικά εισφορές για εισόδημα μεγαλύτερο από αυτό που πραγματικά λαμβάνουν. Κάτι που θα συμβεί εάν η διάταξη μείνει ως έχει.

Παράλληλα, καθορίζονται εισφορές για τους δημοσιογράφους και τους εργοδότες τους και αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των εφάπαξ των αξιωματικών και των κατώτερων πληρωμάτων του Εμπορικού Ναυτικού.

Επίσης από την 1η Ιανουαρίου επιβαρύνεται με προσαυξήσεις και τόκους το ποσό των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών που καταβάλλεται εκπρόθεσμα.

Για τους ελευθεροεπαγγελματίες - αυτοαπασχολούμενους με πολύ μικρό εισόδημα ή ζημίες προβλέπεται πως αν έχουν και μισθωτή εργασία με μερική απασχόληση, το ελάχιστο πλαφόν υπολογισμού των εισφορών (586 ευρώ τον μήνα) απομειώνεται κατά το ύψος των αποδοχών στη μερική απασχόληση.

Προβλέπεται ότι ο Ενιαίος Κανονισμός Ασφάλισης του νέου υπερταμείου θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση και όχι Προεδρικό Διάταγμα, ενώ επανακαθορίζεται η συγκρότηση διάφορων κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ