ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Μανούσος Μανουσογιάννης: Εφαρμόζονται και ντάλα μεσημέρι οι «ιδεολογικά φορτισμένες, ανεφάρμοστες προτάσεις μας»

0

Οι ανακρίβειες και τα ψέματα για τα δήθεν χρέη των δημοτών, που «πνίγουν» τάχατες το δήμο, έπληξαν το δημοτικό επικοινωνιακό προφίλ. Στο αναμάζεμα που επιχειρεί, με το άρθρο του ο αντιδήμαρχος των οικονομικών, τσουβαλιάζει και λοιδορεί σύσσωμη την αντιπολίτευση («εκκωφαντική απουσία θέσεων», «πυροτεχνήματα», «λαϊκισμός») ενώ αυτοπαρασημοφορεί την δημοτική εξουσία («υπευθυνότητα», «σοβαρότητα», «διαφάνεια»). Βάζει κάτω απ’ το χαλί όλα τα πολιτικά κοινωνικά ζητήματα, που συνοδεύουν ένα δημοτικό Π/Υ, και προσπαθεί να μας πείσει πως οι Π/Υ της λαϊκής χρεοκοπίας και των κατασχέσεων, είναι μονόδρομος. Καθόλου πρωτότυπα.

Έχει πάντως ένα δίκιο. Ο Π/Υ του προσπαθεί να είναι «αναπτυξιακός». Αλλά σε μια ανάπτυξη που την πληρώνουν οι πολλοί για να πλουτίζουν οι λίγοι. Δηλ. καπιταλιστική. Γι’ αυτούς η τεράστια αναδιανομή πλούτου κρατικών και δημοτικών Π/Υ. Η νέα περικοπή των πόρων προς τους δήμους, που την προσπερνά χωρίς καμιά διαμαρτυρία. Τα προνόμια στα τέλη των μεγάλων ξενοδόχων. Οι «επιδοτήσεις» τους απ’ το δημοτικό ταμείο στο όνομα της τουριστικής προβολής. Σ’ αυτά συμπίπτουν με όλες τις παρατάξεις της αστικής αντιπολίτευσης. Μαζί τα ψηφίζουν. Έχει λοιπόν κάποιο δίκιο να τους παραπονιέται για την καταψήφιση του Π/Υ, αν και ξέρει ότι με αυτό τον τρόπο εξελίσσεται πάντα ο μεταξύ τους ανταγωνισμός.

Το να αποδίδει όμως και στη ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ τις ίδιες κατηγορίες επιεικώς απαράδεκτο. Γιατί  είμαστε ή έστω προσπαθούμε να είμαστε η «λαϊκή αντιπολίτευση» στη γενική γραμμή φτωχοποίησης του λαού, που τους συνενώνει. Ανοιχτά ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ τα μεγάλα συμφέροντα. Μαζί με το λαό διεκδικούμε μέτρα στο ΣΗΜΕΡΑ, που τουλάχιστον του «δίνουν ανάσες επιβίωσης» και ταυτόχρονα δείχνουμε, όσο μπορούμε, το δρόμο της οριστικής του δικαίωσης. Επομένως  δεν έχουμε καμιά ανάγκη από πολιτικαντισμούς και τακτικισμούς.

Μιλά ο αντιδήμαρχος για εκκωφαντική απουσία θέσεων και προτάσεων. Να του θυμίσουμε τις ομηρικές μάχες κατά την ψήφιση των τελών; Την αναλυτική και επικαιροποιημένη πρόταση που καταθέσαμε και φέτος; Την απαίτησή μας για αύξηση στα τέλη καθαριότητας των δωματίων των 4στερων και 5στερων ξενοδοχειακών μονάδων, που πληρώνουν τα ίδια και λιγότερα με το σπίτι του άνεργου; Την ξεφωνημένη αδικία στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, που πληρώνουν τετραπλάσια απ’ τους μεγαλοξενοδόχους; Τους καυγάδες μας για την πανάκριβη εργολαβία καθαριότητας, που μας αιμοραγεί 500 χιλ ετησίως; Τους καυγάδες μας για τα τροφεία στους παιδικούς; Την ριζική διαφωνία μας στην εισπρακτική εκμετάλλευση του κυκλοφοριακού και τα τέλη παρόδιας στάθμευσης;

Ο ίδιος δεν ήταν που ομολόγησε, μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, ότι η βασική τροποποίηση, στο φετινό Π/Υ είχε αφετηρία την παρέμβαση της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ για τα 3 εκατομμύρια παρκαρισμένα σε διάφορους κωδικούς; Εμείς βέβαια ζητούσαμε να χρησιμοποιηθούν για την άμεση ανακούφιση ευπαθών κοινωνικών ομάδων, επειγόντων λαϊκών προβλημάτων, απαλλαγές τροφείων. Αυτοί τα μετάφεραν στο τεχνικό πρόγραμμα, κατά κανόνα βορρά στους εργολάβους, κουκουλώνοντας και την κρατική υποχρηματοδότηση. Την πρόταση αυτή, που έδειχνε απλά και πρακτικά κάποιες δυνατότητες ανακούφισης του χειμαζόμενου λαού, δεν ήταν ο ίδιος που την απέρριπτε μετά βδελυγμίας (όταν πρωτοδιατυπώθηκε) χαρακτηρίζοντάς την «ανεδαφική» και «ανεφάρμοστη»;

Aντί το πάθημα να γίνει μάθημα επανέρχεται ακριβώς με τους ίδιους αφορισμούς για «ιδεολογικά φορτισμένες προτάσεις, ευχολόγια» «που στην πράξη είναι ανεφάρμοστες». Ισχυρίζεται μάλιστα πως το απέδειξε στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο παραθέτοντας δεδομένα από δήμο της ίδιας ιδεολογικής αφετηρίας (εννοεί το δήμο της Πάτρας). Τρίβεται στην γκλίτσα του τσομπάνη αλλά δεν φταίμε εμείς. Γιατί στην Πάτρα έχει γίνει πράξη όχι το 100% αλλά το 300% των «ανεδαφικών» που προτείνουμε εδώ.

Παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει (ο δήμος) την ίδια υποχρηματοδότηση, την ίδια υποστελέχωση, τον ίδιο θεσμικό έλεγχο, πολιτική του δέσμευση είναι να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για να ανακουφίσει όπως μπορεί τις λαϊκές οικογένειες. Όχι να τις αποτελειώσει. Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ από την πρώτη μέρα κατάργησε τελείως τα τέλη ελεγχόμενης στάθμευσης στους δρόμους που χαράτσωναν το δικαίωμα μετακίνησης. Τελειώνει ήδη 3 περιφερειακά πάρκιγκ με εισιτήριο μόλις 30 λεπτά, που το ίδιο θα χρησιμοποιείται και για επιβίβαση στα ΜΜΜ. Απάλλαξε από τα τροφεία το 80% των οικογενειών (κάτω από 25 χιλ εισόδημα). Μόνο φέτος αύξησε κατά 300 τις θέσεις των παιδιών. 1560 οικογένειες παίρνουν τρόφιμα από την τράπεζα τροφίμων. 3000 οικογένειες έχουν ενταχθεί στο μειωμένο τιμολόγιο της ΔΕΥΑΠ και 2060 έχουν απαλλαγή ή μείωση δημοτικών τελών. 400 παιδιά παρακολουθούν τα φροντιστήρια αλληλεγγύης. Χορηγεί δεκατιανό σε 1500 μαθητές. Δημιούργησε παιδική κατασκήνωση για 600 παιδιά. Αύξησε τα τέλη στις μεγάλες επιχειρήσεις και στα 4στερα-5στερα ξενοδοχεία. Απάλλαξε τελείως δύο επιβαρυμένες περιοχές. Αρνείται να νομιμοποιήσει την εμπορευματοποίηση των παραλιών και το μπάνιο των δημοτών. Διάθεσε ξαπλώστρες για δωρεάν χρήση στους δημότες. Διεκδικεί όλο το παραλιακό μέτωπο και τη λιμενική ζώνη ενώ προχώρησε στην ανάπλαση υποβαθμισμένης παραλιακής περιοχής (σκουπιδόλακκος) και στην ντε φάκτο παραχώρησή της στους δημότες. Μετέτρεψε σε πλήρους απασχόλησης όλες τις συμβάσεις των ΙΔΑΧ καθαριστριών.

Δεν υλοποιεί μέτρα κατάσχεσης, δέσμευσης ΑΦΜ, διακοπές νερού κλπ. Αυτά θα κινηθούν μόνο σε υποτροπιάζοντες μεγαλοοφειλέτες δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Αν και με 5νταπλάσιο πληθυσμό, οι εισπράξεις από βεβαιωθέντα (κλήσεις, πρόστιμα κλπ) παλαιών ετών (κωδ 32) ήταν μόλις 54 χιλ έναντι 600 χιλ στο Ρέθυμνο. Τα βεβαιωμένα ΠΟΕ για πρώτη φορά (κωδ 21-22) ήταν 334 χιλ έναντι 1.780 χιλ εδώ. Η διοίκηση του δήμου συνειδητά υποεκτιμά να έσοδα (από 24 εκατ ανταποδοτικά βάσει επιφανειών, στον Π/Υ μπαίνουν μόνο 19) που βεβαίως υπερκαλύπτονται. Είναι έμπρακτη κατανόηση στην αδυναμία πληρωμής και στις άλλες καταστάσεις που συνεπάγεται η κρίση. Αυτό συνεπάγεται ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ συμπίεση των εξόδων και την υπέρ του δημότη πλεονασματικότητα του Π/Υ. Εδώ η πλεονασματικότητα στηρίζεται στην διόγκωση των εξόδων, που οδηγεί σε ένα άνευ προηγουμένου χαράτσωμα και επί παντός επιστητού για να στηρίζονται τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Η διαμετρικά αντίθετη πολιτική φαίνεται και στα έσοδα από άλλα τέλη και δικαιώματα κωδ. 04 (σε σημαντικό βαθμό αποτυπώνει προαιρετικά επιβαλλόμενα τέλη). Εδώ πληρώνουμε 2,9 εκατ. κι εκεί, όχι το ανάλογο 14-15 αλλά μόλις 3,6 εκατ. Το ΤΑΠ, ο ΔΦ είναι στο κατώτατο επιτρεπτό επίπεδο. Οι αναμορφώσεις του Π/Υ δεν ξεπερνούν τις 8 με 10 τη χρονιά όταν εδώ είναι αμέτρητες.

Πως γίνεται όλο αυτό το έργο, που μόνο ψήγματά του αναφέραμε;

Σύνθημα της δημοτικής αρχής είναι: «το ένα ευρώ το κάνουμε δέκα». Κόπηκε η στήριξη και η ασυλία των μεγαλοεπιχειρηματιών, οι εργολαβίες στην καθαριότητα και στις άλλες υπηρεσίες, τα τεράστια ποσά σε κάθε λογής μελέτες, που παραγεμίζουν τα συρτάρια. Αξιοποιούνται στο έπακρο οι παραγωγικές δυνατότητες των δημοτικών υπηρεσιών για να παράγουν οι ίδιες έργο (αυτεπιστασία κλπ) εξοικονομώντας σημαντικούς πόρους. Διαπραγματεύεται σκληρά και το τελευταίο ευρώ των δημοτών του. Ήδη κλείνει συμφωνία με τη ΔΕΗ για ένταξή του σε φτηνότερο τιμολόγιο για την ηλεκτροφωτισμό. Διεκδικούνται πόροι και από το κράτος και από τα ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά με συστηματική προσπάθεια να κατευθυνθούν στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι των επιχειρηματικών ομίλων.

Όλα αυτά δεν είναι παρά μικρές ανάσες ανακούφισης απέναντι στο βάσανο της ανεργίας, της λεηλασίας μισθών και συντάξεων, της φοροεπιδρομής, που για να ανατραπούν χρειάζονται βαθύτερες αλλαγές, που ο λαός μας πρέπει να αποφασίσει.

Δεν παύουν όμως να είναι ΣΗΜΕΡΙΝΗ χειροπιαστή ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Ο αντιδήμαρχός μας μπορεί να την δεί αναλυτικά και στο

https://www.youtube.com/watch?v=1vtyrlwCOlQ

και στο site του δήμου.    Επιβεβαιώνει ότι οι προτάσεις και οι θέσεις μας και στο δήμο Ρεθύμνης είναι 100% ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες αρκεί να είσαι με τους πολλούς κόντρα στους λίγους. Είναι όντως ανεδαφικές αν ξεκινάς με τα συμφέροντα των λίγων κορώνα στο κεφάλι.

Καλή χρονιά σε όλους με υγεία, δύναμη, κουράγιο και καθαρό μυαλό για να βρούμε το δρόμο μας ανάμεσα στις παγίδες, τα ψέματα και τους αντιλαϊκούς μονοδρόμους τους.

 

Μανουσογιάννης Μανούσος

Δημοτικός Σύμβουλος του ΚΚΕ

Εκλεγμένος με τη ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ