ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Μετανάστες και Κοινωνική Ενσωμάτωση της Αναστασίας Βενιέρη

0

Τι πρέπει να κάνει ο νεόφερτος μετανάστης μόλις πατήσει το πόδι του στο Ηνωμένο Βασίλειο?

Α. Να γυρίσει πίσω στη πατρίδα του

Β. Να πιεί ένα καφεδάκι

Γ. Να ορκιστεί ότι θα ενσωματωθεί στην Βρετανική κοινωνία, και με τις αξίες της χώρας.

 

Το παραπάνω ερώτημα, παρμένο από το ερωτηματολόγιο του επισήμου τεστ Βρετανικής υπηκοότητας, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Οι Βρετανικές αξίες και κοινωνία έχουν προτεραιότητα. Δεν υπάρχει καιρός ούτε για καφέ.

Έως τώρα, ερωτήματα όπως το παραπάνω, και όρκοι ενσωμάτωσης, ήταν απαραίτητα για κάθε επίδοξο Βρετανό υπήκοο. Η νέα έρευνα της Louise Casey όμως, ίσως επιφέρει ανάλογο όρκο ενσωμάτωσης και στους ξένους υπηκόους που κατοικούν στη Βρετανία.

Ποιες είναι οι Βρετανικές αξίες όμως, αναρωτιούνται πολλοί, Βρετανοί και μετανάστες.

Σύμφωνα με τους Βρετανούς ερωτηθέντες περαστικούς, από δημοσιογράφο της Huffington Post, είναι η ευγένεια, η ανεκτικότητα, η αποδοχή του διαφορετικού, η αξιοπρέπεια και η γενναιοδωρία.

Είναι δηλαδή αξίες διαχρονικές, αλλά και διασυνοριακές. Τις περισσότερες φορές, οι νεόφερτοι μετανάστες, τις έχουν πακετάρει αυτές τις αξίες στις βαλίτσες τους.

Η έρευνα της Louise Casey, η οποία είναι δημοσιευμένη σε ιστοσελίδα της Βρετανικής κυβέρνησης, αντανακλά τις ανησυχίες των συντελεστών της παρούσας κυβέρνησης, καθώς και μεγάλου ποσοστού πολιτών.

Οι Βρετανικές πόλεις, με τις γκετοποιημένες  γειτονιές τους, είναι κατάμεστες με πληθυσμιακά συμπλέγματα διαφόρων εθνικοτήτων. Η διαφορετικότητα καθορίζει ολόκληρες συνοικίες. Εντός τους, ζουν ‘ξένοι’, που, σύμφωνα με την Casey, υιοθετούν συγκεκριμένο τρόπο ένδυσης, θρησκευτικής λατρείας και περιορίζονται στην συναναστροφή μεταξύ τους, χωρίς να εντάσσονται στην Βρετανική κοινωνία.

Συχνά, οι γυναίκες δε μιλάν Αγγλικά, και συνεπώς, δεν μπορούν να βρουν δουλειά, ή να ταξιδέψουν αυτόνομα εκτός της οικείας γειτονιάς τους.

Η ενσωμάτωση όμως, αυτό που επιδιώκει η Βρετανική κυβέρνηση δηλαδή, κατά την άποψη μου, είναι ένας προβληματικός όρος, όταν χρησιμοποιείται για να τονίσει μια μονόπλευρη προσπάθεια.

Οι μετανάστες, σίγουρα πρέπει να καταβάλλουν προσπάθεια να μάθουν τη γλώσσα και την ιστορία της χώρας που τους φιλοξενεί. Να έχουν την απαιτούμενη ευγένεια, αξιοπρέπεια και ανεκτικότητα, και να προσπαθούν να ενσωματωθούν αρμονικά στη νέα τους πατρίδα.

Ο όρος ‘ενσωμάτωση’ όμως, προϋποθέτει και την αποδοχή του ‘ξένου’, την ευγένεια, την ανεκτικότητα και την κατανόηση των προσπαθειών του μετανάστη. Ας μη ξεχνάμε τη σκληρή δουλειά πρέπει να την κάνει ο νεόφερτος.  Δεν είναι καθόλου εύκολη η εκμάθηση της γλώσσας και των αξιών μιας νέας χώρας, καθώς και  η υιοθέτηση των αξιών της.

Το γκέτο δεν είναι συνήθως η άρνηση της ευρύτερης κοινωνίας. Πιο συχνά, είναι ένα προστατευτικό καβούκι.

Εκείνο, στο οποίο γυρνάει ο κουρασμένος και απογοητευμένος μετανάστης, όταν άλλη μια προσπάθεια ‘ενσωμάτωσης’ έχει αποτύχει.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ