ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο αμφιλεγόμενος Φιντέλ του Νίκου Θεοδωράκη

0

Γράφει ο Νίκος Θεωδοράκης

Δημοσιογράφος

http://www.thrapsaniotis.gr

Και βέβαια δεν θέλουμε να την κάνουμε τη στήλη, όπως τα κοινωνικά και τις νεκρολογίες ανθρώπων που σημάδεψαν τη ζωή με το πέρασμα τους από τη γη. Το λέμε αυτό γιατί μόλις την περασμένη εβδομάδα γράφαμε εδώ για το φευγιό του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπολου.

Επιστρέφουμε όμως αναγκαστικά και σήμερα για να πούμε μερικά λόγια για μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, τον Φιντέλ Κάστρο, που κουβάλησε μαζί του τους πιο ακραίους χαρακτηρισμούς, όπως επαναστάτης, τρομοκράτης, πολιτικός ηγέτης, σοσιαλιστής κ.α που αν τα βάλουμε εδώ θα μας πάρει πολύ χώρο της στήλης.

Τον Κάστρο με βάση όσα ακούμε από τα δελτία ειδήσεων αποχαιρετά σχεδόν όποιο απελευθερωτικό κίνημα γεννήθηκε στην υφήλιο τα τελευταία 50 χρόνια. Οι Ιρλανδοί και Βάσκοι "τρομοκράτες" του IRA και της ΕΤΑ, οι Ευρωπαίοι αρωγοί του αλγερινού αντιαποικιακού αγώνα. Εκπαιδεύτηκαν κι ενισχύθηκαν ποικιλοτρόπως απ' την Κούβα.

Ο Malcolm X κι οι Μαύροι Πάνθηρες που αγωνίστηκαν για τα δικαιώματα των μαύρων πολιτών των ΗΠΑ. Η Angela Davis που έσταζε μέλι για τον Φιντέλ και η Assata Shakur, η πρώτη γυναίκα που μπήκε στη λίστα των πιο καταζητούμενων στις ΗΠΑ με αμοιβή 2 εκ.δολ. για την επαναστατική της δράση. Ζει στην Κούβα απ' το 1984.

Τα απελευθερωτικά κινήματα της Λατινικής Αμερικής. Οι στρατοί των FARC και ELN της Κολομβίας, το MIR του Περού, οι Σαντινίστας της Νικαράγουα, το FSLN του Ελ Σαλβαδόρ, οι αντάρτες Tupamaros απ' την Ουρουγουάη, και πολλοί άλλοι είτε εκπαιδεύτηκαν στην Κούβα, είτε πήραν οπλισμό και υλική βοήθεια, είτε τέλος βρήκαν καταφύγιο εκεί όταν κυνηγήθηκαν.

Τον Κάστρο αποχαιρετούν και τα εκατομμύρια φτωχών Βενεζουελάνων απ' τις φαβέλες που είδαν χιλιάδες Κουβανούς γιατρούς να τους φροντίζουν μετά τη συμφωνία Τσάβες - Κάστρο (πετρέλαιο για γιατρούς)

Νερό στο όνομα του Κάστρο πίνει και ο παλαιστινιακός λαός. Οι πρώτοι Παλαιστίνιοι μαχητές της ελευθερίας από την PLO του Αραφάτ εκπαιδεύτηκαν στην Κούβα. Από κοντά, μαζί με τους Παλαιστίνιους μαχητές τίμησαν τον Κάστρο και οι Κούρδοι μαχητές της Τουρκίας και της Συρίας, με ανακοίνωσή τους

Τον Κάστρο τέλος αποχαιρετά και ολόκληρη η αγωνιζόμενη "μαύρη ήπειρος". Πώς να ξεχάσει η Ανγκόλα τους 25.000 Κουβανούς "Τσε Γκεβάρα" που έφυγαν απ' την Καραϊβική και πήγαν στον αφρικανικό νότο για να βοηθήσουν τον λαό της Ανγκόλα να ξεφύγει απ' το ρατσιστικό καθεστώς του απαρτχάιντ που τους είχε επιβληθεί απ' τη δικτατορία της Νότιας Αφρικής. Και η Ανγκόλα άντεξε με τη διαρκή βοήθεια της Κούβας.

Πώς να ξεχάσει κι ο μαύρος πληθυσμός της Νότιας Αφρικής, την τεράστια πολιτική και υλική στήριξη της μικρής Κούβας στον Νέλσον Μαντέλα και τον αγώνα για να πέσει το καθεστώς διακρίσεων που είχαν επιβάλλει οι λευκοί αποικιοκράτες. Τί είπε ο Νέλσον Μαντέλα λίγο μετά την απελευθέρωσή του για τους Κουβανούς;

"Εμείς οι Αφρικανοί ήμασταν συνηθισμένοι να 'μαστε θύματα κρατών που ήθελαν να πάρουν τις περιοχές μας ή να υπονομεύσουν την κυριαρχία μας. Είναι δίχως προηγούμενο στην Αφρικανική ιστορία να έχουμε εδώ έναν άλλον λαό που σηκώνεται για να υπερασπιστεί έναν από εμάς"

Γι' αυτό αντιμετωπίζουν μ’ αυτόν τον ακραίο τρόπο τον Κάστρο τα μεγάλα ΜΜΕ και προσπαθούν να τσαλακώσουν την εικόνα του. Γιατί Κούβα του Φιντέλ δεν σημαίνει απλά και μόνο "υπερασπίζομαι το σπίτι μου και την αξιοπρέπειά μου" αλλά βάζω τρικλοποδιές σε κάθε άκρη της γης και δίνω το χέρι σε όποιον σηκώνεται.

Ο καθένας φυσικά μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του. Εμείς δεν θα πάρουμε θέση. Διότι θεωρούμε ότι είναι λάθος να ηρωοποιούμε ανθρώπους, επειδή όσο καλή διάθεση και αν είχαν, όπως ίσως στην περίπτωση του Φιντέλ Κάστρο, δεν μπόρεσαν να υλοποιήσουν όλες τις υποσχέσεις τους. Από την άλλη μεριά στη Φλώριντα των ΗΠΑ υπήρχαν Κουβανοί που πανηγύρισαν για το θάνατο του… Πώς να τους ικανοποιήσει όλους; Η δικαιοσύνη που ονειρεύονται οι άνθρωποι δεν ήρθε…

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ