ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ποιες παροχές; του Νίκου Θεοδωράκη

0

Γράφει ο Νίκος Θεωδοράκης

Δημοσιογράφος

http://www.thrapsaniotis.gr

Πολύς λόγος έγινε την περασμένη εβδομάδα για τις εξαγγελίες Τσίπρα (με διάγγελμα, παρακαλώ!) ότι θα μοιράσει στους χαμηλοσυνταξιούχους ένα επίδομα, εν είδη «13ης σύνταξης» από το… πλεόνασμα που εμφανίστηκε στα ταμεία του κράτους από την οικονομική χρήση της χρονιάς που φεύγει σε λίγο…

Είναι αλήθεια ότι κάποιοι άνθρωποι που έχουν δει τα τελευταία χρόνια το εισόδημα τους από τη σύνταξη να εξανεμίζεται, με την προοπτική, ύστερα από χρόνια λιτότητας, να βάλουν κάτι στην τσέπη τους, αντί να συνεχίζουν να δίνουν στο άδικο φορολογικό σύστημα, χάρηκαν.

Και μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα, άνοιξαν οι ουρανοί και εμφανίστηκε ή μάλλον αποκαλύφθηκε ο ύπουλος ρόλος της πολιτικής… Κάποιοι από την αντιπολίτευση βρήκαν ότι δεν μπορούσε να το κάνει αυτό η κυβέρνηση, είχε υπογράψει για κάτι τέτοιο στο τελευταίο Μνημόνιο.

Στο μεταξύ παρενέβη και η Κομισιόν που επιβεβαίωσε ότι όλες αυτές οι μεγαλόστομες δηλώσεις είχαν γίνει εν αγνοία της και χωρίς προηγούμενη συνεννόηση και συμφωνία μαζί της. Κανονική επιτροπεία, δηλαδή… Έτσι βρήκαμε θέμα για συζήτηση και πολιτική σπέκουλα.

Ο πρωθυπουργός, έφερε εσπευσμένα στη Βουλή το θέμα, απειλώντας με… ονομαστική ψηφοφορία τους βουλευτές των κομμάτων. Ποιους; Εκείνους που είχαν ήδη ψηφίσει τρία Μνημόνια, χωρίς να μπουν στον κόπο να διαβάσουν προηγουμένως το πολυσέλιδο περιεχόμενο τους.

Από δω και πέρα αρχίζει το θέατρο του παραλόγου. Κυβέρνηση και χαμηλοσυνταξιούχοι (για διαφορετικούς λόγους ο καθένας) ζούσαν μέχρι την προηγούμενη Πέμπτη με την αγωνία αν θα μπορέσουν να λάβουν το μικρό επίδομα, ενώ η αντιπολίτευση κρυπτόμενη πίσω από το δάκτυλο της, ανεβάζει τους τόνους, απαιτώντας εκλογές.

Μάλιστα, ανερυθρίαστα, δηλώνουν ότι αυτή τη φορά, πέρα από το κόστος τους και την επιβάρυνση του ελληνικού δημοσίου, χρειάζονται οι εκλογές για να έρθουν στα πράγματα οι νέοι σωτήρες, ξέρετε εκείνοι οι παλιοί, οι δοκιμασμένοι στις πολιτικές των Μνημονίων, εκείνοι που δηλώνουν και το εννοούν, ότι ξέρουν να συνεργάζονται με τους δανειστές, χωρίς να τους εκθέτουν, κάνοντας του κεφαλιού τους.

Αλλά, τι μπορεί να μας ενδιαφέρει εμάς, όλο αυτό το πολιτικό παιχνίδι; Ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί τελικά, το μόνο βέβαιο είναι ότι κατάφεραν να κάνουν πια τρόπο ζωής την ανασφάλεια των ανθρώπων. Δεν ξέρουν πια τι θα κάνουν αύριο, τι τους περιμένει και πώς θα αντιμετωπίσουν τις νέες καταστάσεις που προκύπτουν καθημερινά.

Πώς να εμπιστευτούν τέτοιους πολιτικούς ηγέτες; Από τη μια ποντάρουν στο θυμικό καθώς ενδιαφέρονται να δώσουν ένα χαρτζιλίκι λίγο πριν τις γιορτές. Ναι, στην ουσία, αυτό κάνουν… Θα το προσέξετε καλύτερα, όταν δείτε ότι σχεδιάζουν (όπως και πέρσι…) να καταβάλουν τις συντάξεις του Ιανουαρίου, δέκα μέρες νωρίτερα της συνήθους ημερομηνίας καταβολής.

Κι από την άλλη, η αξιωματική αντιπολίτευση, ακόμα κι αν φαίνεται εκ πρώτης όψεως με την πλάτη στον τοίχο, επιχειρεί μια ηρωική έξοδο προκειμένου να πείσει τους δανειστές μας, ότι είναι πιο αξιόπιστοι συνομιλητές. Άρα…

Ψύχραιμοι, παρακολουθούμε όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, για να τα ερμηνεύσουμε, αν και δεν είναι πάντα εύκολο αυτό… Οι πολιτικοί είναι μια βρώμικη φάρα. Ποτέ δεν λένε αυτά που εννοούν ανοιχτά και ξάστερα. Αντίθετα, κατά κόρον, χαϊδεύουν τα αυτιά μελλοντικών ψηφοφόρων τους, μ’ αυτά που λένε. Ας το έχουμε αυτό υπόψη μας και ας μην το ξεχνάμε ποτέ… Οι καιροί, το ξέρουμε, είναι πολύ δύσκολοι…

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ