ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ποιος πνίγει ποιον; του Μανούσο Μανουσογιάννη

0

Την ώρα που στο Δημοτικό Συμβούλιο συζητούσαμε τον προϋπολογισμό (Π/Υ) του 2017. Που αποκαλύπταμε τον απόλυτο έλεγχό  του από την κυβέρνηση, την υποταγή του στα μνημόνια, τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και τον βαθιά αντιλαϊκό χαρακτήρα. Την ώρα που αποδείχναμε πως για άλλη μια φορά φαίνεται ισοσκελισμένος αλλά ΕΙΝΑΙ πλεονασματικός σε βάρος των λαϊκών οικογενειών για να μεταφέρονται πόροι και τοπικά και κεντρικά στις τσέπες μεγαλοξενοδόχων, τραπεζιτών, βιομηχάνων, εφοπλιστών. Την ώρα που, τα δημοτικά μπιλιετάκια, οι εκβιασμοί των κατασχέσεων, της δέσμευσης του ΑΦΜ (που ο Δήμος πρωτοστατεί)  δεν έχουν τελειωμό και πνίγουν τους δημότες στα χρέη αφού τους αναγκάζουν να ξαναπληρώνουν τοπικά για όσα μέσω της κρατικής φορολογίας έχουν χρυσοπληρώσει κεντρικά.

Την ίδια ώρα στις τοπικές εφημερίδες εμφανίζονταν ρεπορτάζ με πανομοιότυπες δηλώσεις, του Δημάρχου, του αντιδημάρχου των οικονομικών, του προέδρου της ΔΕΥΑΡ, που κυριολεκτικά αναποδογύριζαν την πραγματικότητα. «Τα χρέη των δημοτών «πνίγουν» τους δήμους. 7 εκατ στο Δήμο, 8,5 στη ΔΕΥΑΡ». Δεν φτάνει που ο δήμος έχει μετατραπεί σε μια ακόμη πιο άτεγκτη εφορία, που ανα πάσα ώρα και στιγμή σου στέλνει μπιλιετάκια επί παντός επιστητού, που ούτε καν υποψιάζεσαι την ύπαρξή τους. Που σε χρεώνει με τοκογλυφικές προσαυξήσεις (24% το χρόνο στα παρεπιδημούντων, τριπλασιασμός στον ΤΑΠ κοκ). Δεν φτάνει που σε συμπαιγνία με τις κυβερνήσεις πήραν ένα σωρό αρμοδιότητες για να κόβουν τη χρηματοδότηση και να τη φορτώνουν στα υποζύγιά τους. Τα ενοχοποιούν κι από πάνω και μάλιστα με στοιχεία εν γνώσει τους παραπλανητικά.  «Αναγνωρίζουν» στα λόγια την φτωχοποίηση του κόσμου αλλά στην πράξη  προετοιμάζουν το έδαφος για καινούργιο σμήνος από μπιλιετάκια.

    Γιατί τώρα; Μα γιατί στην κοινή επιτροπή κυβέρνησης ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ συμφώνησαν πως η επιχορήγηση της τοπικής κρατικής διοίκησης  παραμένει μεν στην ευθύνη του κράτους, για όσο διάστημα ωριμάζουν τις μεταρρυθμίσεις (όρα αντιλαϊκές ανατροπές), που θα πει πως πάνε να την καταργήσουν τελείως, αλλά (η επιχορήγηση) θα ΣΥΝΑΡΤΑΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ (εννοείται των τοπικών). Προετοιμάζουν λοιπόν νέα αφαίμαξη των δημοτών για να επιτρέψουν στην όποια κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέες περικοπές και να απελευθερώσει πόρους για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

    Γιατί όμως τα στοιχεία που χρησιμοποιούν είναι εν γνώσει τους παραπλανητικά;

1ον  Μα γιατί στην τελευταία έκθεση 9μήνου για την πορεία εκτέλεσης του Π/Υ του 2016, που αυτοί εισηγήθηκαν και ψήφισαν, αναγνωρίζουν πως σε όλους τους τομείς η πορεία είσπραξης από τους δημότες είναι από «ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΤΑΤΗ» έως «ΠΟΛΥ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ» (δικά τους γραφτά).

Τα στοιχεία λένε ότι με αναγωγή στο 12μηνο τα ποσοστά είσπραξης επί των προϋπολογισθέντων θα είναι 102% στα ίδια έσοδα τρ. Έτους, 97% στα ανταποδοτικά, 174% στα παρελθόντων ετών που βεβαιώθηκαν το 2016. Εμείς μάλιστα εκφράσαμε την αντίθεσή μας για την λαϊκή αφαίμαξη που αντικατοπτρίζουν αυτά τα ποσοστά και την ανησυχία μας γιατί ανοίγουν το δρόμο σε νέες κρατικές περικοπές. Δεν προλάβαμε να το πούμε και η κυβέρνηση ανακοίνωνε τη νέα μείωση επιχορήγησης των ΟΤΑ κατά 10% ακόμη.

   Τα χρέη των δημοτών που επικαλούνται, είναι καθαρή ταχυδακτυλουργία. Εμμέσως πλήν σαφώς αναφέρονται στον κωδικό 32 «ΕΙΣΠΡΑΚΤΕΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΑΠΌ ΒΕΒΑΙΩΘΕΝΤΑ ΕΣΟΔΑ ΚΑΤΆ ΤΑ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΑ ΕΤΗ» που συσσωρεύει οφειλές με μεγάλη επισφάλεια. Συχνά ο δημότης δεν γνωρίζει καν την ύπαρξή τους(πχ κλήσεις 5 και 10 χρόνων) ή άλλες τις αμφισβητεί και προσπαθεί να βρει το δίκιο του. Αλλού δεν εντοπίζεται η κατοικία του οφειλέτη ή έχει χρεοκοπήσει και χίλιες δυο άλλες αιτίες, που καθιστούν τις απαιτήσεις αυτές πολύ επισφαλείς.  Ένα μέρος τους αφορά και …πεθαμένους. Γιατί στο απάνθρωπο σύστημά τους, πληρώνουμε μια ολόκληρη ζωή αλλά στο τέλος του χρωστούμε και τον…τάφο μας. Δυστυχώς κυριολεκτούμε. Αναφέρομαι στη συνδημότισσα που κατάγγειλε ότι δεν την ειδοποίησαν για την υποχρέωση  έγκαιρης εκταφής της μητέρας της, αλλά μετά από 3 χρόνια, που χωρίς να το ξέρει χρωστούσε ήδη 1.000 ευρώ στα περιττά «ενοίκια» της τελευταίας γονικής κατοικίας. Αναφέρομαι στη ΔΕΥΑΡ, που ακόμη και σε κατάκλειστες κατοικίες, που ο ιδιοκτήτης τους μας άφησε χρόνους, δεν διακόπτει την παροχή, κρατώντας έστω την όποια οφειλή για ενδεχόμενη μελλοντική είσπραξη, αλλά συνεχίζει να χρεώνει  πάγια και τόκους  κυριολεκτικά σε πεθαμένους και στόχο τους ζωντανούς (κληρονόμους). Είναι το μακάβριο μέρος των οφειλών που επικαλούνται, που ανεξάρτητα από το μέγεθός του, δείχνει σε τι σόι αντιδραστικό αντιλαϊκό θεσμό έχουν μετατρέψει τους δήμους και ποιος πνίγει ποιόν.

Το κύριο πάντως χαρακτηριστικό αυτών των «οφειλών» είναι η μεγάλη τους ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΑ. Ακριβώς γι’ αυτό σε κάθε Π/Υ προβλέπουν (και δεν συμφωνούμε με την άποψη που ακούστηκε ότι είναι στοιχείο πλασματικότητας αυτό) προβλέπουν ένα υψηλό ποσοστό μη είσπραξης, που δεν διαγράφονται (ότι γράφει δύσκολα ξεγράφει) αλλά μεταφέρονται στην επόμενη χρονιά. Αυτά που προβλέφτηκαν για το 2016 θα εισπραχθούν, όπως φαίνεται, κατά 96%, που οι ίδιοι χαρακτήρισαν «ικανοποιητικό». Άραγε αυτό το 4% που αντιπροσωπεύει μόλις 32 χιλ ευρώ είναι οι τεράστιες τάχατες οφειλές των δημοτών που «πνίγουν» το δήμο;

   Τι είναι πράγματι χαμηλά (μόλις 27%) στα έσοδα του 2016; Μα οι κρατικές και κοινοτικές επιχορηγήσεις για τα έργα και μάλιστα παρά το γεγονός ότι τα είχαν προβλέψει ιδιαίτερα χαμηλά (μόλις 7,6 εκατ) για να είναι λέει «ρεαλιστικό» το τεχνικό πρόγραμμα. Τι είχαμε πει τότε εμείς; Ότι τόσο το περιβόητο νέο ΕΣΠΑ, όσο και οι κρατικές επενδυτικές δαπάνες είναι προσανατολισμένες ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ για τις τσέπες των επιχειρηματικών ομίλων. Και πως αφού μετέφεραν στις πλάτες των δημοτών τις λειτουργικές δαπάνες των δήμων τώρα κάνουν την αρχή να τους μεταφέρουν και τις επενδυτικές. Αυτό πάντως είναι το μόνο, από τα προϋπολογισμένα έσοδα του Δήμου, που υπολείπεται και μάλιστα θεαματικά και προκαλούμε δημόσια οποιονδήποτε  το αμφισβητεί.

  Να θυμίσουμε ότι αν από τη φετινή, πάλι μειωμένη, κρατική χρηματοδότηση των λειτουργικών δαπανών των ΟΤΑ, αφαιρέσουμε τη μισθοδοσία του προσωπικού και τα προνοιακά, μένουν όλα κι όλα 400 εκατ για 325 δήμους; Να θυμίσουμε τα 9 δις των παρακρατηθέντων, που το 2009 συμφώνησαν να τα διαγράψουν από τις υποχρεώσεις του κράτους παίρνοντας ούτε το 30% και μάλιστα σε βάθος 7ετίας; Να θυμίσουμε τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ απαιτήσεις του Δήμου από το υπουργείο πολιτισμού, τον ΕΟΤ, την Περιφέρεια από την προγραμματική σύμβαση Παλιάς πόλης, που διαγράφτηκαν για να φορτωθούν και αυτες στους δημότες, που τάχατες πνίγουν το δήμο; Τις επιχορηγήσεις για την συντήρηση των υποδομών (ΣΑΤΑ) που από τα 2,5 εκατ κατέβηκαν στα 700 χιλ. Τις λειτουργικές δαπάνες για ένα σωρό αρμοδιότητες (σχολεία, αθλητισμός, παιδικοί κοκ), που σε συμπαιγνία με τις κυβερνήσεις μετέφεραν στους δήμους για να κόψουν την χρηματοδότηση και να τα φορτώνουν στο φτωχό λαό; Μόνο για τα σχολεία η χρηματοδότηση από 1,5 εκατ περιορίστηκε στα 440 χιλ. Αυτό το κενό καλύπτει το (μαύρο) 50άρι ή 100άρι, που μας ζητά το σχολείο, τα 200 χιλ περίπου του ρεύματος των σχολείων, που ανακαλύψαμε ότι ο Δήμος φόρτωνε στα ανταποδοτικά των δημοτών και συνεχίζει να τους φορτώνει χώνοντάς τα σε άλλους τώρα κωδικούς ακριβώς για να κρύβουν ποιος πνίγει ποιόν.

   Κι ας μην βιαστεί κάποιος να αναζητήσει δικαιολογίες στην κρίση και στα παραμύθια του κρατικού χρέους, που έτσι κι αλλιώς δεν καρπώθηκε ο λαός. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της τεράστιας αναδιανομής του πλούτου σε βάρος του λαού, ξεκινά πολύ πριν την κρίση, που έγινε βεβαίως μια πρώτης τάξης καραμέλα για να επιταχυνθούν αυτές οι αντιλαϊκές ανατροπές. Καραμέλα όλου του πολιτικού προσωπικού της κυρίαρχης τάξης είτε έχει ρόλο στην κεντρική είτε στην τοπική πολιτική σκηνή. Είτε ακολουθεί τη γραμμή της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ.

   Σήμερα αναποδογυρίζουν τα πράγματα για να προλειάνουν ένα νέο πνιγμό του εργαζόμενου λαού.

Μανουσογιάννης Μ.

Δημοτικός Σύμβουλος του ΚΚΕ

Εκλεγμένος με τη Λαϊκή Συσπείρωση.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ