ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΤΟΥ 2009 ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΝΗ ΤΩΝ 800 μ. ΣΕ 67 ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
- Πρωτοβουλία επίλυσης του χωροταξικού ζητήματος εξήγγειλε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΤΕΕ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΚΛΑΔΟΣ
Πρωτοβουλία επίλυσης του πολεοδομικού προβλήματος που προέκυψε εκ νέου για 67 οικισμούς της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου αναλαμβάνει η τοπική Νομαρχιακή Επιτροπή του ΤΕΕ.
Η υπόθεση της ζώνης των 800 μέτρων, είχε έντονα ταλανίσει την τοπική κοινωνία την περασμένη δεκαετία και είχε λειτουργήσει ως τροχοπέδη για την αναπτυξιακή πορεία του Ρεθύμνου, καθώς λάθη και παραλείψεις της δημόσια μηχανής σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο κατά την δεκαετία του ’80 και του ’90 ουσιαστικά αφήνουν και πάλι χωρίς πολεοδομικά όρια 28 οικισμούς και επαναφέρουν στα 800 μέτρα άλλους 39 οικισμούς, που είχαν ανάγκη επέκτασης των ορίων τους.
Στην παρούσα χρονική στιγμή ο νομός Ρεθύμνου εμφανίζεται με 28 οικισμούς, οι οποίοι δεν υπάρχουν επί χάρτου! Πρόκειται για τους οικισμούς: Σίσες, Αδελιανός Κάμπος, Λευκώγεια, Πηγιανός Κάμπος, Πρασές, Αγαλιανός, Αγιά, Πατσός, Σκεπαστή, Αγ. Παρασκευή Αμαρίου, Άρδακτος, Γιαννιού, Κρυονέρι – Τσαχιανά – Αγρίδια, Κάλυβος, Ακτούντα, Σελιά, Λούτρα, Χώνος, Δροσιά, Αϊμονας, Γαρίπας, Άνω και Κάτω Σακτούρια, Φωτεινού, Κάτω Βαρσαμόνερο, Πρινές, Ατσιπόπουλο και Βιολί Χαράκι.
Επίσης επιστρέφουν στα όρια των 800 μέτρων 39 οικισμοί, οι οποίοι είχαν επιτύχει επέκταση το 2009, που σημαίνει, πως ό,τι έχει γίνει πέρα της ζώνης των 800 μέτρων νομικά και πολεοδομικά δεν υφίσταται. Οι οικισμοί αυτοί είναι οι εξής: Βρύσες Αγ. Βασιλείου, Νίθαυρης, Μαγνησία, Αγ. Γεώργιος Ρεθύμνου, Αλόϊδες, Αγ. Ιωάννης Αμαρίου, Πρινές, Ρουσοσπίτι, Βιράν Επισκοπή, Χανοθιανά, Χάνι Αλεξάνδρου, Μοναστηράκι, Άνω Βιράν Επισκοπή, Έρφοι, Μέρωνας, Αγκουσελιανά, Δρυγιές, Οψυγιάς, Αγ. Παρασκευή, Καρδάκι, Σελί, Παγκαλοχώρι, Κοξαρέ, Παλαίλημνος, Λαμπιώτες, Κυριάννα, Μαριανά, Λιβάδια, Ορθές, Πασαλίτες, Μυριοκέφαλα, Μουρνέ, Βάτος, Ρούπες, Κάννεβος, Σκουλούφια, Αγ. Ιωάννης Αγ. Βασιλείου, Πλατάνια και Δαριβιανά.
Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ
Όπως ανακοίνωσε ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου, το Συμβούλιο της Επικρατείας με τις υπ’ αριθ. 56/2017 και 57/2017 αποφάσεις του που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη 11/01/2017 έκανε δεκτές δύο αιτήσεις ακυρώσεως που είχε ασκήσει ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου και ακύρωσε α) την αναδρομική κύρωση των επεκτάσεων των ορίων του σχεδίου 39 οικισμών κατά 800 μέτρα από το κέντρο τους και β) την αναδρομική κύρωση των ορίων του σχεδίου άλλων 28 οικισμών με δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των μη δημοσιευθέντων στο παρελθόν τoπογραφικών διαγραμμάτων.
Οι προαναφερόμενες αναδρομικές κυρώσεις είχαν γίνει το έτος 2009 με πρωτοβουλία του τότε Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης σε εφαρμογή σχετικής νομοθετικής πρόβλεψης που είχε ψηφισθεί για το σκοπό αυτό. Με τις αποφάσεις του το δικαστήριο θεώρησε ότι οι επεκτάσεις των σχεδίων αυτών θα έπρεπε, σύμφωνα με το Σύνταγμα, να λάβουν τη μορφή προεδρικού διατάγματος λόγω του γενικότερου ενδιαφέροντος που παρουσιάζουν για το πολεοδομικό σχεδιασμό και εν γένει για τον σχεδιασμό του χώρου.
Οι υποθέσεις αυτές υποστηρίχθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για λογαριασμό του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ρεθύμνου και άλλων φορέων από τον καθηγητή Δικαίου Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ. Μάριο Χαϊνταρλή.
ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΧΑΟΣ
Η απόφαση του ΣτΕ επαναφέρει το πολεοδομικό χάος που υπήρχε ως το 2009 στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου. Από την Πέμπτη το απόγευμα που έσκασε ως βόμβα το πρόβλημα, στην Νομαρχιακή Επιτροπή του ΤΕΕ και στους φορείς της αυτοδιοίκησης σήμανε «συναγερμός».
Κληθείς να σχολιάσει τα δεδομένα που διαμορφώνονται για τις περιοχές αυτές, ο Πρόεδρος της Ν.Ε. Ρεθύμνου του ΤΕΕ κ. Στέλιος Ξεζωνάκης, δήλωσε στην εφημερίδα μας, ότι «Έχω δει την περίληψη της απόφασης. Δεν έχουμε δει το σκεπτικό της απόφασης γιατί η απόφαση ουσιαστικά λέει, ότι θα έπρεπε η ίδια διαδικασία που έγινε, να έχει γίνει προεδρικό διάταγμα και να μην είναι απόφαση γενικού γραμματέα περιφέρειας. Άρα εμείς τώρα θέλουμε να δούμε το σκεπτικό της απόφασης με τη λογική να δούμε, που στηρίζεται η απόφαση και πως μπορούμε να θεραπεύσουμε το ζήτημα. Διότι τώρα αυτό πρέπει να κοιτάμε. Όχι να μείνουμε στο ότι ακυρώθηκαν, γιατί ακυρώθηκαν. Είναι απόφαση του ΣτΕ και αυτό δεν αλλάζει. Άρα θα πρέπει να κάνουμε γρήγορες κινήσεις ώστε να δούμε ποια διαδικασία θα πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να θεραπευτεί το πρόβλημα.»
Ο ίδιος σημείωσε, ότι «επανερχόμαστε στο πρόβλημα που υπήρχε για 39 οικισμούς, στους μειώνει τα όρια από τον κύκλο στο παλιό πολύγωνο και για τους υπόλοιπους 28 ουσιαστικά ακυρώνει εντελώς τα όρια. Δηλαδή υπάρχουν αυτή τη στιγμή οικισμοί οι οποίοι δεν έχουν όρια. Είναι χωρίς όρια είναι σαν εκτός σχεδίου.»
Συμπλήρωσε, δε, λέγοντας, ότι «Έχω ήδη μιλήσει με τις θεσμικές αρχές. Είπαμε με το που πάρουμε την απόφαση στα χέρια μας και με πρωτοβουλία του Τεχνικού Επιμελητηρίου να συγκληθεί μία σύσκεψη γιατί υπάρχει και ένα θέμα ποιος θα συντονίσει, ποιος θα χρηματοδοτήσει, ποιος θα προωθήσει τι ενέργειες. Εδώ όταν λέει θέλει προεδρικό διάταγμα εννοεί Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ποιος θα κάνει την κίνηση; Θα την κάνει κάθε δήμος για τους οικισμούς τους δικούς του; Θα μπει η περιφέρεια από πάνω να συντονίσει; Υπάρχει ένα θέμα τέτοιο. Εγώ έκανα κάποια τηλέφωνα αλλά το φρόνιμο είναι πρώτα να διαβάσουμε την απόφαση και μετά να μιλήσουμε. Δηλαδή πριν γίνει αυτό δεν μπορούμε να λέμε πολλά.»