ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Έρευνα: Αύξηση ζήτησης για Αναλυτές Δεδομένων καθώς και άλλα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας του μέλλοντος

0

Έρευνα της ManpoewerGroup στην οποία συμμετείχαν 18.000 εργοδότες από 43 χώρες, φανερώνει αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία για την απασχόληση, και τις αλλαγές που επέρχονται στις θέσεις εργασίας εξαιτίας της τεχνολογίας και της εξέλιξης της ψηφιοποίησης.

Ένας στους 5 εργοδότες, εκτιμούν ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις θα φέρουν αύξηση στις θέσεις εργασίας όσο όμως αυτές προσαρμόζονται στις μελλοντικές ανάγκες της εργασίας. Στον αντίποδα, το 64% πιστεύει ότι η τεχνολογία δεν θα επιφέρει καμία αλλαγή στον τομέα αυτό ενώ μόλις ένα 12% υποστηρίζει ότι αυτή θα έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή τη μείωση των θέσεων.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι νέες τεχνολογίες σταδιακά θα απαιτούν εξειδικευμένες δεξιότητες, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη ραγδαία αύξηση στη ζήτηση από αρκετούς κλάδους και γεωγραφικές περιοχές για Αναλυτές Δεδομένων και για τη διαχείριση των Big Data. Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο αναμένεται αύξηση και στον τομέα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού (HR), με τις επιχειρήσεις να έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του IT και στην Εξυπηρέτηση Πελατών εμφανίζονται αισιόδοξοι, με τους εργοδότες αναμένουν σημαντικές αυξήσεις στο ποσοστό του ανθρώπινου δυναμικού τους. Σε κάθε περίπωση, ένα ποσοστό 64% των εργοδοτών της έρευνας προσδοκούν ότι θα διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, φτάνει οι εργαζόμενοι να διαθέτουν τις κατάλληλες δεξιότητες, να θέλουν να μάθουν νέες και να τις προσαρμόζουν στην καθημερινότητα τους με τον καλύτερο τρόπο.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ManpowerGroup, η ευμάθεια, η επιθυμία και η ικανότητα να μαθαίνει κάποιος νέες δεξιότητες για να παραμείνει επαγγελματικά ενεργός, «θα αποτελέσει τον παράγοντα εξισορρόπησης διεθνώς στη σημερινή εποχή των τεχνολογικών εξελίξεων». Προσθέτει μάλιστα ότι «“είναι απαραίτητο να λάβουμε άμεση δράση για την ενδυνάμωση και τον επαναπροσδιορισμό των δεξιοτήτων των εργαζομένων, αντιμετωπίζοντας το χάσμα ανάμεσα στους “έχοντες δεξιότητες” και “μη έχοντες δεξιότητες”, ανάμεσα σε αυτούς που διαθέτουν τις κατάλληλες δεξιότητες και σε εκείνους που βρίσκονται σε κίνδυνο να μην τις εξελίξουν και να μην μείνουν πίσω”.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ