ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Έφυγε από τη ζωή ο Κρητικός τελευταίος Έλληνας επιζών της απόβασης στη Νορμανδία

0

Έφυγε χθες το πρωί από τη ζωή, σε ηλικία 96 ετών, ο ήρωας του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, Ναύαρχος ε.α Γρηγόρης Παυλάκης.

Ήταν ο τελευταίος Έλληνας επιζών αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος είχε λάβει μέρος στη Νορμανδία, στη συμμαχική απόβαση.

Τον Οκτώβριο του 2012, ο Γρηγόρης Παυλάκης τιμήθηκε σε εκδήλωση στο Γυμνάσιο Αλικιανού. "Αν γύριζα το χρόνο πίσω; Σίγουρα θα συμμετείχα και πάλι σε μια τέτοια προσπάθεια", ανέφερε τότε, απαντώντας στις ερωτήσεις των παιδιών, ενώ επεσήμανε πως αυτό που του έλειπε από την έναρξη του πολέμου μέχρι τη λήξη του ήταν η οικογένειά του.

Στην απόβαση συμμετείχαν δύο Ελληνικά πλοία του τότε Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού, οι κορβέτες "Τομπάζης" και "Κριεζής", με πλήρωμα 155 ανδρών, που κάλυπτε με βολές το πρώτο κύμα των συμμαχικών στρατευμάτων.

Κυβερνήτης του πρώτου πλοίου ήταν ο Πλωτάρχης Γεώργιος Παναγιωτόπουλος και του δεύτερου ο Δημήτριος Κιοσσές, μετέπειτα ναύαρχος και Αρχηγός του Γεν. Επιτ. Ναυτικού. Επίσης, συμμετείχαν τέσσερα πλοία του Εμπορικού Ναυτικού.

Ο ύπαρχος του "Kριεζής" Γρηγόριος Παυλάκης, τιμήθηκε από την Ελληνική Δημοκρατία και το 2004 από τη Γαλλική με τον τίτλο του Ιππότη της Τιμής, σε επετειακή τελετή που έγινε στη Γαλλία.

Μνήμες ενός ήρωα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των "Χανιώτικων Νέων" εκείνης της εποχής, για την αποβίβαση στη Νορμανδία ο κ. Παυλάκης επεσήμανε τότε πως:

"Ετοιμαζόμασταν και περιμέναμε για μέρες και στο σημείο που υποθέταμε ότι θα γίνει η αποβίβαση έγινε τελικά.

Το σκάφος μας παρείχε υποστήριξη στην αποβίβαση στην πρώτη παραλία, στην παραλία Gold. Η αποβίβαση ήταν θεαματική, είχαν συγκεντρωθεί όλοι οι στόλοι της περιοχής που μαζί με τα πλοιάρια, τα πλοία ξεπερνούσαν τα 3.000, εκατομμύρια αποβιβάσθηκαν. Οι Γερμανοί αιφνιδιάστηκαν", θυμήθηκε.

Παράλληλα δεν ξεχνούσε το γεγονός ότι η αποβίβαση έγινε σε ένα "διάλειμμα καλοκαιρίας", εν μέσω άσχημων καιρικών συνθηκών που έκαναν την επίθεση πολύ πιο δύσκολη.

Επιτέλους, θα γυρίζαμε πίσω σε μια Ελλάδα λεύτερη

Το 2001, ο ίδιος έλεγε στην "Καθημερινή":

"Η μόνη μας ελπίδα ήταν η χαρά ότι αν επετύγχανε η επιχείρηση, η Ελλάδα θα έβγαινε από τη σκλαβιά. Ολοι ήμασταν πολύ νέοι και είχαμε αφήσει πίσω την οικογένειά μας. Ο πατέρας μου που εργαζόταν στο Εμπορικό Ναυτικό, είχε αποκλειστεί στο Παρίσι και μόλις έμαθε ότι πραγματοποιήθηκε η απόβαση, αποφάσισε μέσα στον ενθουσιασμό του να πάρει ένα ποδήλατο και να έρθει να με βρει στη Νορμανδία! Δεν είχε υπολογίσει καν ότι θα έπεφτε μέσα στη μάχη".

"Την ημέρα D, έπρεπε να συνοδεύσουμε 12 αρματαγωγά που μετέφεραν επίλεκτα τμήματα της περίφημης βρετανικής μεραρχίας Northumberland, που πήρε μέρος στο πρώτο κύμα της απόβασης. Πλησιάζοντας τις ακτές της Γαλλίας, μέσα στο σκοτάδι, την ομίχλη, μέσα στην πρόσκαιρη ύφεση της κακοκαιρίας, ήρθε δίπλα μας ένα βρετανικό καταδρομικό και μας έστειλε σήμα. Ο κυβερνήτης του ήταν σύνδεσμος στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου και ήθελε να μας χαιρετήσει.

Φτάσαμε στον προορισμό μας στις 7 το πρωί και οι πρώτοι στρατιώτες αποβιβάστηκαν. Αρκετά αργότερα, έφυγε για λίγο η ομίχλη και είδαμε τον χαλασμό. Γύρω μας υπήρχαν παντού χιλιάδες καράβια σε όλο το ορατό μήκος των 80 χιλιομέτρων της ακτής της απόβασης. Ο κυβερνήτης Δημήτρης Κιοσσές μόλις ενημερώθηκε για τη θετική εξέλιξη της απόβασης, φώναξε Χριστός Ανέστη και όλο το πλήρωμα έκλαιγε από χαρά. Επιτέλους, θα γυρίζαμε πίσω σε μια Ελλάδα λεύτερη".

Η κηδεία του Ναύαρχου Γρηγόρη Παυλάκη θα γίνει με όλες τις τιμές την Τετάρτη στις 14:00, στο 1ο Νεκροταφείο Αθηνών.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ