ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

"Ανθρωπόκαινος, 20° C": Έκθεση από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης

0

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης:

ΑΝΘΡΩΠΟΚΑΙΝΟΣ, 20ο C

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΙΤΟΡΕΓΚΟ

Video installation in situ

Επιμέλεια: Άννα Χατζηγιαννάκη

Με την αιγίδα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης

Τζαμί Καρά Μουσά Πασά, Συμβολή οδών Αρκαδίου & Β. Ουγκώ, Ρέθυμνο

Τη Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017, άνοιξε τις πόρτες της η έκθεση του Ανδρέα Σιτορέγκο, με τίτλο “Ανθρωπόκαινος, 20° C που πραγματοποιείται με την αιγίδα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.

Σε ζεστό κλίμα, παρά το τσουχτερό κρύο που επικρατούσε και παρουσία φιλότεχνων, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές για την απόδοση της βίντεο εγκατάστασης στο ιστορικό μνημείο Τζαμί Καρά Μουσά Πασά, στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων το κοινό είχε την ευκαιρία να δει το έργο του Ανδρέα Σιτορέγκο και να συνομιλήσει μαζί του ενώ παρακολούθησε την κεντρική ξενάγηση από την επιμελήτρια της έκθεσης, Άννα Χατζηγιαννάκη.

Η επιμελήτρια αναφέρθηκε στη βίντεο εγκατάσταση και τον τρόπο που ξετυλίγεται ως αφήγηση, αποτελούμενη από έξι προβολές, πάνω και μέσα στα αρχιτεκτονικά στοιχεία του συγκεκριμένου εσωτερικού χώρου, από τα τόξα και την κόγχη, μέχρι τον τρούλο.

Αναφέρθηκε επίσης στον τίτλο του έργου ο οποίος αποτελεί αναφορά στην επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής από ανθρωπογενείς αιτίες, που σηματοδοτούν την αυγή μιας νέας γεωλογικής περιόδου για τον πλανήτη Γη, και που οι επιστήμονες ονόμασαν “Ανθρωπόκαινο Εποχή”. Η πρόσφατη επίσημη ανακοίνωση για την άνοδο  της θερμοκρασίας κατά 20ο C στο Β. Πόλο, είναι το συμπληρωματικό σχόλιο στον τίτλο της έκθεσης, για  να περιγραφεί το συγκεκριμένο θέμα του έργου, που είναι το λιώσιμο των πάγων εξαιτίας ανθρωπογενών παραγόντων.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 28 Ιανουαρίου 2017 ενώ κατά τη διάρκειά της θα πραγματοποιηθούν, όπως πάντα, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση στην ιστοσελίδα του Μ.Σ.Τ. Κρήτης www.cca.gr ενώ για τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις ξεναγήσεις που θα πραγματοποιηθούν μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Εκπαιδευτικό Τομέα – Εικαστικά Εργαστήρια στο τηλέφωνο 28310-57353

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

 

Καλλιτέχνης: Ανδρέας Σιτορέγκο

Κάμερα: Κωνσταντίνος Τηλιγάδης- Ανδρέας Σιτορέγκο

Επιμέλεια-κείμενα: Αννα Χατζηγιαννάκη

 

Ώρες λειτουργίας:

Τζαμί Καρά Μουσά Πασά - Ρέθυμνο

Τρίτη             10-14

Τετάρτη         18-21

Πέμπτη          10-14

Παρασκευή     18-21

Σάββατο         11-15

Κυριακή         11-15

Δευτέρα         Κλειστά

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται στους χώρους  του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης (Μεσολογγίου 32), η έκθεση με τίτλο: “Το σώμα και άλλες μικρές ιστορίες”.

Πρόκειται για μια έκθεση - παραγωγή του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο των ανταλλαγών μεταξύ του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης και του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση αποτελεί ένα αφιέρωμα στο σώμα αλλά και την τέχνη της περφόρμανς μέσα από την παρουσίαση φωτογραφιών και βίντεο τεκμηρίωσης, αρχείων και αντικειμένων που προέκυψαν από δράσεις και εκθέσεις οι οποίες τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν στο ΚΜΣΤ και αποτελούν πλέον σημαντικό κομμάτι της συλλογής του Μουσείου.

Συμμετέχουν: Hamra Abbas, Δημήτρης Αληθεινός, Γιώργος Γεροντίδης, Khaled Khafez, Majida Khattari, Mischa Kuball, Δάφνη Λιαναντωνάκη, Ευαγγελία Μπασδέκη, Amiclar Packer, Νατάσσα Παπαδοπούλου, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Αλέξανδρος Πλωμαρίτης & Λέλα Ράμογλου, Αλέξανδρος Πλωμαρίτης & Θανάσης Σταθόπουλος, Dread Scott, Αθηνά Τάχα, Στάθης Λογοθέτης, May Roosevelt, Νάνα Σαχίνη,  Κωστής Φωκάς, Γιούλα Χατζηγεωργίου, Θανάσης Χονδρός & Αλεξάνδρα Κατσιάνη, Manuel Vason.

Επιμέλεια: Δόμνα Γούναρη-Ειρήνη Παπακωνσταντίνου.

 

Επικοινωνία:

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης

Μεσολογγίου 32, 74 131 Ρέθυμνο

Τ: +30 28310 52530, F: +30 28310 52689

E-mail: [email protected]http\\:www.cca.gr

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ