ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Απροετοίμαστο το Δημόσιο για τη χρήση POS - Ποιες υπηρεσίες δεν έχουν μηχανήματα

0

Ακόμα δεν έχει προσαρμοστεί ο δημόσιος τομέας στη ζήτηση για πληρωμές με κάρτες.

Και μάλιστα τη στιγμή που τα περισσότερα καταστήματα, ειδικά στην περίπτωση του κέντρου της Αθήνας, έχουν εξοπλιστεί με τις απαραίτητες συσκευές και ενώ οι καταστηματάρχες κάνουν λόγο για αύξηση των πελατών που ζητούν να πληρώνουν με χρεωστική κάρτα.

Αυτό προκύπτει από το ρεπορτάζ του «Εθνους», το οποίο παρουσιάζει τα επίπεδα προσαρμογής του δημόσιου τομέα στις πληρωμές μέσω POS.

EΥΔΑΠ: Τα τερματικά που έχει εγκαταστήσει εξυπηρετούν μόνο συναλλαγές με την Τράπεζα Πειραιώς, ωστόσο, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας μέχρι τις 23 του μήνα θα είναι δυνατή η εξυπηρέτηση και των υπολοίπων. Η σχετική προεργασία έχει ξεκινήσει εδώ και έξι μήνες αλλά οι ρυθμοί με τους οποίους προχωρεί δεν είναι ευθύνη της ΕΥΔΑΠ, εξηγούν στην εφημερίδα οι ίδιες πηγές.

ΕΛΤΑ: Από το σύνολο των 710 υποκαταστημάτων τερματικά έχουν εγκατασταθεί σε περίπου 300. Δεκτές γίνονται όλες οι κάρτες, ωστόσο όπως ανέφεραν πηγές εργαζομένων, σε ορισμένα υποκαταστήματα θα μπορούσαν να έχουν περισσότερα τερματικά, ώστε να εξυπηρετούν το σύνολο των αναγκών. Όσον αφορά στα Ταχυδρομικά Πρακτορεία, δεν έχουν τοποθετηθεί τερματικά στα περισσότερα από τα 750 υποκαταστήματα, με τους εργαζόμενους να ανησυχούν για πιθανή απώλεια 2 περίπου εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο καθώς οι πολίτες που θα θελήσουν να πληρώσουν λογαριασμούς με κάρτα θα προτιμήσουν άλλα σημεία συναλλαγών.

ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ): Μηχανήματα POS δεν έχουν εγκατασταθεί σε κανένα από τα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ παρά το γεγονός ότι το έχουν ζητήσει οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εδώ και καιρό. Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ, οι συναλλαγές που γίνονται πλέον με μετρητά στο ασφαλιστικό Ταμείο είναι ελάχιστες καθώς ο μεγάλος όγκος των εισφορών πληρώνεται μέσω Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης και πολλές άλλες πληρωμές γίνονται ηλεκτρονικά και μέσω τραπεζών.

Στα ταμεία υποκαταστημάτων φτάνουν τα χρήματα -ενίοτε και σε μορφή τραπεζικής επιταγής- από εξαγορές πλασματικών ετών (εφάπαξ ή με δόσεις) ενώ ορισμένες φορές πληρώνονται εκεί δόσεις ρυθμίσεων, καθυστερούμενες εισφορές και κυρίως πραγματοποιούνται συναλλαγές με μικροποσά - όπως μικρά πρόστιμα, συμψηφισμοί ύστερα από τακτικούς ελέγχους κ.ά.

ΔΕΗ: Σε όλα τα καταστήματά της έχουν τοποθετηθεί οι απαραίτητες συσκευές και είναι έτοιμη να εξυπηρετήσει τους καταναλωτές.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ