ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακό: Κατέθεσαν χάρτες οι δύο πλευρές στη Γενεύη

0

Αντάλλαξαν χάρτες αργά το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά, στο πλαίσιο των συνομιλιών στη Γενεύη για το Κυπριακό.

Τώρα οι χάρτες θα εξετασθούν σε κάθε τους λεπτομέρεια από τους υπεύθυνους Κτηματολογίου, προκειμένου να αποφανθούν αν η πρόταση της άλλης πλευράς είναι εντός του πλαισίου της πρόσφατης συμφωνίας.

Για «σταθμό στην ιστορία» έκανε λόγο ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, μέσω Twitter.

Χριστοδουλίδης: Η πρώτη φορά που ανταλλάσονται χάρτες

«Παρουσία του κ. Αϊντε των χαρτογράφων και του ΟΗΕ ανταλλάχθηκαν οι χάρτες που κειμένονται στο πλαίσιο του Μον Πελερέν», επισήμανε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης σημειώνοντας, ότι είναι κατ’ ουσία η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Οπως ανέφερε, «υπάρχουν πρόνοιες που δεν μας ικανοποιούν ως τελικό αποτέλεσμα και οι διαφωνίες έχουν υποβληθεί γραπτώς από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη».

Ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε πως αύριο, Πέμπτη, αποκλειστικό θέμα που θα συζητηθεί, θα είναι η ασφάλεια και οι εγγυήσεις. Πρόσθεσε ακόμη πως η αυριανή διάσκεψη θα είναι πολυμερής με την παρουσία της Ε.Ε και του επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιουνκέρ.

«Κατ’ ουσίαν είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των διαπραγματεύσεων που γίνεται αυτή η ανταλλαγή χαρτών. Το θεωρούμε ως μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη. Την ίδια στιγμή, από τη μελέτη που έγινε επί του χάρτη που υποβλήθηκε από τουρκοκυπριακής πλευράς, κατ’ αρχήν εξετάστηκε αν ανταποκρίνεται στα δεδομένα, δηλαδή στο 29,2%. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν πρόνοιες και πτυχές του χάρτη που δεν μας ικανοποιούν, δεν είναι δηλαδή ικανοποιητικός ως τελικό αποτέλεσμα, και οι διαφωνίες έχουν υποβληθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μάλιστα γραπτώς», σχολίασε ο ίδιος.

Ερωτηθείς για την περίπτωση της Μόρφου, είπε ότι «δεν θα σχολιάσω, δεν θα μπω σε λεπτομέρειες και πιο συγκεκριμένα, αν θέλετε, στο περιεχόμενο των γραπτών σχολίων του Προέδρου της Δημοκρατίας, τα οποία σχόλια είναι πολύ συγκεκριμένα επί του χάρτη της τουρκοκυπριακής πλευράς».

«Είναι σημαντικό το γεγονός, επαναλαμβάνω, ότι κατ’ ουσίαν είναι η πρώτη φορά από το 1976 που έχουμε μια τέτοια εξέλιξη. Είναι θετικό ότι κυμαίνεται στο πλαίσιο του τι έχει συμφωνηθεί στο Mont Pelerin. Από εκεί και πέρα δεν είναι το τέλος του δρόμου. Είναι η αρχή μιας, αν θέλετε, διαπραγμάτευσης σε ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο του Κυπριακού», τόνισε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει μεγάλη απόκλιση σε ό,τι αφορά τον πληθυσμό που προτείνεται να επιστρέψει, είπε ότι «επαναλαμβάνω, δεν θα υπεισέλθω σε σχόλια συγκεκριμένα επί του χάρτη, πέραν του κριτηρίου που έχει συμφωνηθεί και είναι σε όλους γνωστό. Επαναλαμβάνω ότι τα πρώτα μας σχόλια αμέσως μετά την εξέταση από τον χαρτογράφο που συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχουν υποβληθεί γραπτώς».

Σε ότι αφορά τη συνέχεια της διάσκεψη για την Κύπρο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «από τη στιγμή που έχει ικανοποιηθεί το κριτήριο που ήταν συμφωνημένο, φυσικά και προχωρά το να ξεκινήσουμε αύριο τη Διάσκεψη της Γενεύης. Από εκεί και πέρα αντιλαμβάνεστε ότι το εδαφικό θα συνεχιστεί όπως και όλα τα άλλα κεφάλαια που αφορούν τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού. Θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευσή τους».

Σε ερώτηση αν έχει δοθεί και από τον κ. Ακιντζί κείμενο με διαφωνίες στον χάρτη που κατέθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «εξ όσων γνωρίζω δεν έγινε υποβολή γραπτών σχολίων από τον κ. Ακιντζί, αλλά επαναλαμβάνω, εξ όσων γνωρίζω».

Κληθείς να πει αν η διαπραγμάτευση στη Γενεύη θα συνεχιστεί είπε «όχι, η διαπραγμάτευση ολοκληρώνεται σε λίγο. Παράλληλα με τη συνάντηση των δύο ηγετών υπήρχαν άλλες δύο συναντήσεις: Συνάντηση των διαπραγματευτών για θέματα αποτελεσματικής συμμετοχής των Τουρκοκυπριών στη διακυβέρνηση, διάλογος, ο οποίος θα συνεχιστεί από τους διαπραγματευτές. Επαναλαμβάνω όχι αύριο. Η αυριανή μέρα είναι αποκλειστικά για θέματα Ασφάλειας και Εγγυήσεων. Παράλληλα, υπήρχε και μια άλλη συζήτηση σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων για θέματα ΕΕ. Όλα αυτά τα θέματα που, επαναλαμβάνω, άπτονται των εσωτερικών πτυχών. Θα συνεχιστεί ο διάλογος, όχι αύριο». Πρόσθεσε ότι οι χάρτες έχουν κρατηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη.

«Σεν υπάρχει προγραμματισμένη οποιαδήποτε άλλη συνάντηση για συζήτηση των εσωτερικών θεμάτων που άπτονται της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού. Επαναλαμβάνω, αύριο είναι μια σημαντική μέρα για το Κυπριακό και επικεντρωνόμαστε στην αυριανή Διάσκεψη», ανέφερε, επίσης.

Ερωτηθείς πότε θα γίνει προσπάθεια για να επιτευχθεί βελτίωση των θέσεων στις πτυχές που δεν σας ικανοποιούν, είπε ότι «όταν οι δύο ηγέτες συμφωνήσουν την επανέναρξη του διαλόγου για τα θέματα που άπτονται των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού, ανάμεσα στα οποία είναι και το Περιουσιακό και το Εδαφικό. Δεν έχει γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για το πώς θα προχωρήσει ο διάλογος».

Ερωτηθείς αν το όριο είναι 29,2% ή λιγότερο είπε ότι «οι χάρτες που έχουν υποβληθεί κυμαίνονται στο όριο που έχει συμφωνηθεί».

Αναφορικά με την αυριανή διάσκεψη «μιλάμε για μια πολυμερή διάσκεψη, στην οποία θα είναι και η ΕΕ ως ενδιαφερόμενο μέρος. Δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος όπως γνωρίζετε όλοι στη Συνθήκη Εγγυήσεων, αλλά η ΕΕ θα είναι παρούσα, μάλιστα θα εκπροσωπηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τον Πρόεδρο της Επιτροπής. Και αν θέλετε έχει υποχρέωση η ΕΕ να είναι παρούσα βάσει του Άρθρου 42, Παράγραφος 7 της σχετικής Συνθήκης της ΕΕ».

Aπό την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακής πλευράς, Μπαρίς Μπουρτζιού δήλωσε ότι σε αυτή τη φάση «όλοι πρέπε να είναι προσεκτικοί».

«Θα πραγματοποιήσω μια σύντομη δήλωση. Παρακαλώ μην μου απευθύνετε ερωτήσεις. Όλοι πρέπει να είναι προσεκτικοί, και ο Τύπος. Πριν από λίγο, ενώπιον έξι ατόμων - των δύο ηγετών, των ειδικών του ΟΗΕ, των ειδικών των δυο ηγεσιών για χάρτες και του Έσπεν Μπαρθ Άϊντε - οι χάρτες ελέγχθηκαν. Οι δυο ηγέτες είδαν τους χάρτες. Ο ΟΗΕ εξέτασε τους χάρτες για το αν συμβαδίζουν με τα ποσοστά του Μοντ Πελεράν (28,2% και 29,2%). Ο ΟΗΕ διαπίστωσε ότι οι χάρτες δημιουργήθηκαν με βάση την συμφωνία του Μον Πολεράν. Οι αστυνομικοί του ΟΗΕ ασφάλισαν τους χάρτες», ανέφερε ο ίδιος.

O Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς είχε συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο Αναστασιάδη, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη για να υπάρξει η απαραίτητη ενημέρωση.

Μετά την κατάθεση των χαρτών, ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για την πραγματοποίηση της πολυμερούς διάσκεψης. Η ΕΕ αναμένεται να εκπροσωπηθεί σε υψηλό επίπεδο από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αναμένεται να μείνει ανοιχτό μέχρι την τελευταία στιγμή το ενδεχόμενο να παραστούν στη Γενεύη ο Αλέξης Τσίπρας και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν .

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ