ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ εντείνουν την υποστήριξη προς τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία

0

Σκάφη της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας έχουν αρχίσει τακτική εναέρια επιτήρηση στη βορειοδυτική Συρία υποστηρίζοντας την τουρκική επίθεση κατά του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους, ενώ το αμερικανικό Πεντάγωνο ετοιμάζει κι άλλα μέτρα για να συνδράμει την στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας, που έχει κολλήσει γύρω απ’ την πόλη Αλ Μπαμπ.

Προηγήθηκαν εβδομάδες εντατικών διαβουλεύσεων μεταξύ αμερικανών και τούρκων διπλωματών και αξιωματικών κι ενώ η ρωσική πολεμική αεροπορία στηρίζει την τουρκική επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» κατά των τζιχαντιστών.

Η αμερικανική υποστήριξη προς τα χερσαία στρατεύματα της Άγκυρας με αεροπορικές επιδρομές και προμήθεια εξοπλισμού πέραν της τακτικής εναέριας επιτήρησης των κινήσεων του εχθρού στο μέτωπο θα είναι παρόμοια με εκείνη που παρέχουν οι ΗΠΑ στις ομάδες των σύρων αντικαθεστωτικών που αντιμάχονται τους τζιχαντιστές, λένε αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης. Πιθανώς θα περιλαμβάνει και βοήθεια από στρατιωτικούς συμβούλους, η συμμετοχή των οποίων στην επίθεση έχει περιοριστεί μέχρι στιγμής σε μια περιοχή εντός του συριακού εδάφους, περίπου 15 χιλιόμετρα βορείως της Αλ Μπαμπ.

Όμως οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στην Αλ Μπαμπ απαιτούν μεγάλη προσπάθεια συντονισμού για να αποφευχθούν πιθανές συγκρούσεις στον αέρα με τουρκικά και ρωσικά μαχητικά που επιχειρούν στην ίδια περιοχή.

«Οι πτήσεις στη Συρία είναι περίπλοκες. Κι οι πτήσεις εκεί όπου όλοι φαίνονται να πετούν απατούν πολλή δουλειά. Δεν θα έλεγα ότι δεν ανησυχούμε», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματικός του Πενταγώνου.

Η κυβέρνηση Ομπάμα αποφάσισε να εντείνει την υποστήριξη προς την Άγκυρα μετά τις πρόσφατες τουρκικές απειλές ότι θα κλείσουν τη βάση του Ιντσιρλίκ για τα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη, σημειώνουν ξένα ΜΜΕ. Ταυτόχρονα η Ουάσιγκτον μελετά την απ’ ευθείας παράδοση φορτίων όπλων στους Κούρδους της Συρίας που κινούνται προς την de facto πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους, τη Ράκα.

Η Τουρκία θεωρεί τις Κουρδικές Μονάδες Πολιτοφυλακής (YPG) τρομοκρατική ομάδα που συνεργάζεται με το PKK και προειδοποίησε την Ουάσιγκτον να μη τις βοηθήσει. Μέχρι τώρα τα φορτία όπλων προς τους Κούρδους της Συρίας, που αποτελούν την πλειοψηφία των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, όπως τις αποκαλεί η Ουάσιγκτον, διοχετεύονταν μέσω του Ιράκ.

Ο εξοπλισμός των Κούρδων είναι μια απ’ τις λίγες αποφάσεις σε θέματα εθνικής ασφάλειας που καλείται να λάβει τις επόμενες ημέρες η απερχόμενη κυβέρνηση Ομπάμα φοβούμενη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα επιχειρήσει αλλαγή στρατηγικής μόλις αναλάβει καθήκοντα.

Ο Τούρκος υπ Εξ Μεβλιούτ Τσαβούσογλου είπε χθες ότι η Τουρκία δύο πράγματα περιμένει απ ‘τη νέα αμερικανική κυβέρνηση: να σταματήσει τη συνεργασία με τις Κουρδικές Μονάδες Πολιτοφυλακής και να εκδώσει τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που ο Ερντογάν θεωρεί ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου.

Ο Ερντογάν πιστεύει, όπως έχει πει, ότι οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις θα γνωρίσουν καλύτερες μέρες μετά την ορκωμοσία του Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου.

Ο Μάικλ Φλυν, που ο Τραμπ επέλεξε για σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε ανήμερα των εκλογών τάχθηκε υπέρ της απέλασης του Γκιουλέν στην Τουρκία, ενώ ζήτησε να πάψει η σκληρή κριτική για το πογκρόμ συλλήψεων στην Τουρκία αποκαλώντας «άσοφη» την πολιτική Ομπάμα έναντι ενός «σημαντικού συμμάχου στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους».

Κι ενώ κλιμακώνονταν τους τελευταίους μήνες οι εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας, οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία βελτιώνονταν.

Ρωσικά μαχητικά έσπευσαν να σώσουν τουρκικές δυνάμεις που είχαν εγκλωβιστεί απ’ τα εχθρικά πυρά έξω απ’ την Αλ Μπαμπ. Ο Ερντογάν κι ο Πούτιν διαπραγματεύτηκαν χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ μια μερική εκεχειρία στο συριακό εμφύλιο πόλεμο -μολονότι βρίσκονταν επί πολύ διάστημα σε αντίπαλα στρατόπεδα-.

Παραμένει, βέβαια, ασαφές σε ποιο βαθμό η νέα ρωσοτουρκική προσέγγιση -ένα χρόνο μετά την κρίση που προκάλεσε η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά αεροσκάφη- σηματοδοτεί μια μακροχρόνια αλλαγή πολιτικής ή είναι απλώς μια προσπάθεια να ασκηθεί πίεση στην Ουάσιγκτον για τη στήριξη που παρέχει στους Κούρδους της Συρίας.

Αν και ικανοποιήθηκαν απ’ την περσινή απόφαση της Άγκυρας να στείλει στρατεύματα σε εδάφη που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία οι ΗΠΑ συμβούλεψαν την Τουρκία να μη βιαστεί να προωθηθεί νότια προς την Αλ Μπαμπ. Οι Τούρκοι, όμως, «δεν άκουσαν τις αμερικανικές προτροπές και τώρα τα έχουν βρει σκούρα», λένε αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η Ουάσιγκτον απέφευγε μέχρι τώρα να εμπλακεί σ’ αυτή την επιχείρηση για δύο λόγους: πρώτον επειδή η Ρωσία διεξήγαγε πολύ κοντά στην περιοχή αεροπορικές επιχειρήσεις στο Χαλέπι και δεύτερον επειδή ανησυχούσε μήπως οι Τούρκοι είχαν ως πρωταρχικό τους στόχο να πλησιάσουν τις κουρδικές δυνάμεις προκαλώντας μια σύρραξη που θα περιέπλεκε τον τελικό στόχο της ανακατάληψης της Ράκα, που απέχει περίπου 200 χλμ νοτιοανατολικά. Παράλληλα δεν ήταν σίγουροι στο Πεντάγωνο κατά πόσον οι τούρκοι στρατηγοί διαβίβαζαν στην πολιτική ηγεσία της χώρας τους τις αμερικανικές προτάσεις για βοήθεια...

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ