ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Στα μέσα Μαρτίου η παράδοση των αεροδρομίων στη Fraport

0

Προς νέα καθυστέρηση οδηγείται η ανάληψη της λειτουργίας των 14 περιφερειακών αεροδρομίων από την κοινοπραξία των Fraport - Slentel, η οποία ανακηρύχτηκε προτιμητέος επενδυτής στον σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, καταβάλλοντας προσφορά 1,234 δισ. ευρώ εφάπαξ τίμημα και 22,9 εκατ. ευρώ ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως με τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες του Capital.gr, η ανάληψη της λειτουργίας των 14 περιφερειακών αεροδρομίων από την κοινοπραξία δεν θα πραγματοποιηθεί έως τις 31 Ιανουαρίου, όπως ήταν ο αρχικός στόχος, αλλά στα μέσα του προσεχούς Μαρτίου και συγκεκριμένα έως τις 15/3. Αιτία είναι η μη ολοκλήρωση σειράς τεχνικού χαρακτήρα προαπαιτούμενων και από τις δύο πλευρές, κάτι που οδήγησε στην από κοινού απόφαση να υπάρξει παράταση, προκειμένου να υλοποιηθεί ομαλά η διαδικασία.

Ήδη, οι επικεφαλής της κοινοπραξίας Fraport - Slentel έχει ενημερώσει το προσωπικό της εταιρείας για την καθυστέρηση, ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε για λόγους λειτουργικής και επιχειρησιακής ετοιμότητας, όπως ανέφεραν κύκλοι της κοινοπραξίας στο Capital.gr. Ανάλογη ενημέρωση υπήρξε και προς τη διοίκηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Όπως σημείωσαν, η εταιρεία απασχολεί ήδη 400 εργαζομένους και οφείλει να βρίσκεται σε ετοιμότητα για να αναλάβει τη διαχείριση και λειτουργία των αεροδρομίων. "Εάν μας πουν, αύριο πραγματοποιείται η παράδοση - παραλαβή των αεροδρομίων, πρέπει να είμαστε έτοιμοι", τόνισαν οι ίδιες πηγές.

Επικυρώνουν την παράταση

Δημόσιο και Fraport/Slentel εμφανίζονται να βρίσκονται σε απόλυτη συνεννόηση και αναμένεται, μέσα στις επόμενες ημέρες, να υπογράψουν νέα συμφωνία που θα διασφαλίζει τις δύο πλευρές για την παράταση. Η συμπληρωματική αυτή συμφωνία με τον επενδυτή αναμένεται να υπογραφεί από τους αρμόδιους υπουργούς κ.κ. Τσακαλώτο και Σπίρτζη, ενώ ήδη έχουν ανανεωθεί και οι απαιτούμενες εγγυητικές επιστολές από την πλευρά της κοινοπραξίας.

Ως νέος ιδιοκτήτης, η κοινοπραξία Fraport - Κοπελούζου θα είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση, ανάπτυξη, επέκταση, συντήρηση και εκμετάλλευση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων μέχρι το 2055. Σημειώνεται πως με τη παράδοση των αεροδρομίων θα εκταμιευθεί το εφάπαξ τίμημα, ύψους 1,23 δισ. ευρώ.

Οι επενδύσεις που αναμένεται να υλοποιηθούν σε χρονικό ορίζοντα 4 ετών ανέρχονται σε ποσό περίπου 400 εκατ., ενώ για όλη τη διάρκεια της παραχώρησης σε ποσό περίπου 1,4 δισ. ευρώ. Τα ποσά αυτά είναι επιπλέον του εφάπαξ τιμήματος και του ετήσιου εγγυημένου καταβλητέου μισθώματος. Σε πρώτη φάση, η Fraport έχει γνωστοποιήσει πως θα επενδύσει περίπου 400 εκατ. ευρώ, με το αεροδρόμιο "Μακεδονία" να υπολογίζεται ότι θα απορροφήσει περίπου 95 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν ολοκληρωθεί τα σχέδια αναβάθμισης κάθε αερολιμένα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ