ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΔΝΤ θέλει να περάσει από τη Βουλή αφορολόγητο και ασφαλιστικό

0

Αμετακίνητο δείχνει το ΔΝΤ, στη θέση του για εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων από την ελληνική Βουλή για το αφορολόγητο και τις συντάξεις και δεν δείχνει να δέχεται προτάσεις για "κόφτη" (έστω και αναβαθμισμένο), ώστε να κλείσει η αξιολόγηση.

Πρόκειται ασφαλώς για πάγια τακτική του Ταμείου, το οποίο θέλει τα μέτρα σε νόμο, λόγω και της καχυποψίας του προς την ελληνική πλευρά, αλλά και επειδή δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι ιδέες τύπου "κόφτη".

Μπορεί στο EuroWorkingGroup σήμερα να μην αναμένονται εξελίξεις, ωστόσο η ελληνική πλευρά θα πρέπει να πείσει τους Ευρωπαίους για την αποτελεσματικότητα του αναβαθμισμένου κόφτη στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου. Παράλληλα θα πρέπει να πειστεί και το ΔΝΤ, που με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν έχει διάθεση να κάνει πίσω.

Η στάση του ΔΝΤ, δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα, καθώς η ελληνική πλευρά έχει διαμηνύσει ότι δεν υπάρχει θέμα αφορολόγητου, καθώς το ζήτημα αυτό είχε κλείσει στην πρώτη αξιολόγηση και τώρα το θέτει μόνο το ΔΝΤ.

Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει τη νομοθέτηση από τώρα πρόσθετων μέτρων ύψους 4,5 δισ. ευρώ για το 2019- 2020.

Γίνεται προφανές, ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο αδιέξοδο, για το οποίο θα πρέπει να αναζητηθούν λύσεις, με το χρόνο να πιέζει την Ελλάδα.

Όσον αφορά στον κόφτη, που επανήλθε χθες στην επικαιρότητα, κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι ο υπουργός Οικονομικών στη δήλωση του προς τους θεσμούς είχε πει ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να συζητήσει την επέκταση του κόφτη και μετά το 2018- 2019 και να περιγράψει πού θα κινηθεί ο κόφτης, καθώς και ότι εάν ο ελληνικός προϋπολογισμός “μπει μέσα” λόγω των 600 εκ ευρώ που δόθηκαν για το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους και την αναστολή κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά με προσφυγικές ροές, ο κόφτης θα εφαρμοστεί και στις συντάξεις.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ