ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Τσίπρας με Γιουνκερ για το ρόλο της ΕΕ στο Κυπριακό

0

Τηλεφωνική επικοινωνία με θέμα τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό είχε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να εξευρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, που να συνάδει και με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, τονίστηκε ο κρίσιμος ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις και η σημασία που θα έχει η επίλυση του ζητήματος για την Ευρώπη και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός είχε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε η σημασία που έχει για την Ευρώπη και τις ευρωτουρκικές σχέσεις η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, ενώ υπογραμμίστηκε ο κρίσιμος ρόλος της ΕΕ στις συνομιλίες.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Τσίπρας στις επαφές του με την κ.Μέρκελ και τον κ.Ολάντ ζήτησε να αναδειχθεί μέσω ΕΕ μία σαφής ευρωπαϊκή θέση ως προς την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Επιπλέον ζήτησε να σταλεί μήνυμα στην Άγκυρα ότι μία βιώσιμη λύση στο Κυπριακό θα συνεισφέρει θετικά στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Ο πρωθυπουργός συμφώνησε και με τους δύο ηγέτες να παραμείνουν σε σταθερή επικοινωνία κατά την επόμενη περίοδο διεξαγωγής της πολυμερούς Διάσκεψης της Γενεύης.

Πρόκειται για τη συνέχεια του κύκλου διεθνών επαφών που είχε ξεκινήσει ο κ.Τσίπρας εν όψει της Γενεύης. Ο κ.Τσίπρας είχε επικοινωνήσει πρώτα με την πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας (χώρας με ειδικό βάρος στο Κυπριακό) Τερέζα Μέι στις 3 Ιανουαρίου και εκκρεμεί να συνομιλήσει και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος θα συμμετάσχει άλλωστε και στη διάσκεψη της Γενεύης.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ