ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

31 τρικς για να παραγγέλνεις ντελίβερι χωρίς να παχαίνεις

0

Το καθημερινό πρόγραμμα της σύγχρονης γυναίκας είναι απαιτητικό και σκληρό.

Πρέπει να ξυπνήσει, να περιποιηθεί τον εαυτό της, να πάει στη δουλειά, να ολοκληρώσει όλες τις εξωτερικές υποχρεώσεις και αν έχει οικογένεια, να φροντίσει ώστε να μην λείψει τίποτα στα μέλη της.

Το τελευταίο πράγμα που της μένει λοιπόν, είναι ο χρόνος. Χρόνο που χρειάζεται για να βελτιώσει την εξωτερική της εμφάνιση και την ψυχολογική της διάθεση, όχι μόνο μέσα από τη σωματική άσκηση αλλά και την προσεγμένη διατροφή.

Τα έτοιμα γεύματα είναι μια παγίδα στην οποία μπορείτε να πέσετε κι εσείς εύκολα λόγω του φόρτου εργασίας σας, καθώς αποτελούν την πιο εύκολη και γρήγορη λύση τις στιγμές που το στομάχι σας διαμαρτύρεται.

Το πρόβλημα με αυτά τα γεύματα είναι η υπερβολική τους περιεκτικότητα σε «κακά» λιπαρά που όχι μόνο βλάπτουν την υγεία σας, αλλά αυξάνουν δραματικά το σωματικό σας βάρος, προσθέτοντας και ποσότητες λίπους που δύσκολα θα καταφέρετε να διώξετε.

Προτού σκεφτείτε, ότι πρέπει να βάλετε μαχαίρι σε αυτά, διαβάστε μερικές συμβουλές απόλαυσης τους, που θα σας επιτρέψουν να τα καταναλώσετε όποια στιγμή θέλετε χωρίς ενοχές.

Η υγιεινή εκδοχή της πίτσα

Γνωρίζετε ότι η πίτσα δεν είναι και ότι καλύτερο από άποψη θερμιδικής πρόσληψης, ακόμα και όταν το ζυμάρι είναι ολικής άλεσης. Παρόλα αυτά, υπάρχει τρόπος να κάνετε την πίτσα υγιεινή, χωρίς να υστερεί σε εμφάνιση και γεύση.

Προτιμήστε τα λαχανικά. Διαλέξτε τόπινγκς όπως μανιτάρια, πιπεριά, κρεμμύδι, μπρόκολο, ντομάτα, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

Αποφύγετε το πεπερόνι, το λουκάνικο και το ζαμπόν, διότι αυτά έχουν υποστεί επεξεργασία και είναι λιπαρά.

Ζητήστε λεπτή ζύμη ολικής άλεσης. Αυτό πρακτικά σημαίνει λιγότεροι υδατάνθρακες και λιγότερες θερμίδες.

Περιορίστε την πείνα σας, τρώγοντας μια σαλάτα πριν από την πίτσα.

Η υγιεινή εκδοχή του σούσι

Ενώ το σούσι θεωρείται μια από τις πιο θρεπτικές τροφές, αφού πρόκειται για ψάρι ή θαλασσινά και ρύζι, υπάρχουν κάποιοι ένοχοι που κρύβονται σε αυτό και αυξάνουν τις θερμίδες του.

Τα spaicy ρολς αποκτούν την τόσο ιδιαίτερη γεύση τους και την κρεμώδη υφή στο εσωτερικό τους, χάρη στην προσθήκη μαγιονέζας. Τα Philly ρολς φτιάχνονται με αλατισμένο καπνιστό σολομό και κριμ τσιζ, ενώ οτιδήποτε έχει να κάνει με το «tempura» σημαίνει πως είναι τηγανητό, οπότε μείνετε μακριά τους.

Αν και τα Καλιφόρνια ρολς δεν είναι ανθυγιεινά από μόνα τους, το αβοκάντο και η καβουρόψιχα ( απομίμηση) δεν είναι η ιδανικότερη επιλογή αν ήδη τρώτε κάποιο τηγανητό συνοδευτικό.

Στην περίπτωση που θέλετε να παραγγείλετε μια μεγάλη πιατέλα με ποικιλία ρολς, προτιμήστε αυτά που έχουν ψάρι και λαχανικά, όπως καρότο, κρεμμύδι, ραπανάκι, αγγούρι.

Μια εναλλακτική για όσες και όσους βρίσκονται σε διατροφή είναι τα ρολς που αντί για ρύζι, είναι φτιαγμένα, τυλιγμένα δηλαδή με αγγούρι. Περιορίστε την όρεξη συνοδεύοντας τα με σούπα miso ή μια σαλάτα με φύκια.

Αντί να βουτάτε κάθε ένα από τα ρολς στη σάλτσα σόγιας, βουτήξτε μόνο τα τσόπιστικς στη σάλτσα και έπειτα πιάστε το κάθε ρολ. Η γεύση της σόγιας θα είναι ακόμα έντονη με τη διαφορά ότι δεν θα αυξάνεται η πρόσληψη νατρίου.

Η υγιεινή εκδοχή της ινδικής κουζίνας

Αυτό που κάνει την ινδική κουζίνα τόσο μα τόσο αγαπητή είναι το γεγονός, ότι κάθε της πιάτο είναι πάντοτε πλούσιο γευστικά και γεμάτο αρώματα. Ωστόσο, κάποια από αυτά τα πιάτα στα μενού των εστιατορίων είναι θερμιδικές βόμβες που καλό θα ήταν να αποφύγετε.

Τα σαμόσας είναι τηγανητά πιτάκια με αλμυρή γέμιση, όπως καρυκευμένες πατάτες. Αν δεν θέλετε να γεμίσετε τις λιπαποθήκες σας, μην ξεκινήσετε το γεύμα σας με αυτά.

Τα περισσότερα ινδικά πιάτα συνοδεύονται από το ιδιαίτερα νόστιμο ρύζι μπασμάτι, αλλά δεν είναι καθόλου δύσκολο για κάποιον να ξεφύγει από τα όρια και να φάει και δεύτερη μερίδα. Ζητήστε να σας βάλουν μόνο μισή από την ποσότητα που σερβίρεται.

Στην περίπτωση που αντιπαθείτε το ρύζι, αλλά θέλετε να φάτε και κάτι σε υδατάνθρακα, προτείνουμε αντί για το κλασικό ινδικό naan, το παραδοσιακό επίπεδο ψωμί των Ινδών, το roti που παρασκευάζεται από αλεύρι ολικής αλέσεως.

Οτιδήποτε αναφέρεται στο μενού ως «tikka masala» σημαίνει ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κρέμα γάλακτος, που είναι βασικό συστατικό της συνταγής. Προτιμήστε τα νόστιμα πιάτα tandoori και αν θέλετε να συνοδεύσετε με κάτι κρεμώδες το πιάτο σας, αντί για οποιαδήποτε άλλη σως, ζητήστε την raita, που φτιάχνεται από δροσιστικό αγγούρι και γιαούρτι.

Μπορείτε επίσης να παραγγείλετε ρεβίθια, φακές ή σπανάκι που είναι πηγές πρωτεΐνης.

Η υγιεινή εκδοχή του μεξικάνικου φαγητού

Τα φαγητά της μεξικάνικης κουζίνας είναι πληθωρικά σε γεύση και σε χρώμα και δύσκολα μπορεί κανείς να τους αντισταθεί. Μειώστε τις θερμίδες και τα λιπαρά ως εξής:

Ζητήστε μια μερίδα μαύρων φασολιών, αντί του κλασικού πιάτου που περιέχει χοιρινό κρέας και πολλές θερμίδες.

Αποκλείστε τα νάτσος που σερβίρονται τις περισσότερες φορές με λιωμένο τυρί ή sour cream ακόμα και αλλαντικά, ενώ είναι ήδη παχυντικά από μόνα τους καθώς είναι τηγανητά και αλμυρά.

Διαλέξτε ένα γεύμα που έχει ως βάση τη λεπτή τορτίγια. Προτιμήστε την εκδοχή με τα λαχανικά, την καθαρή πρωτεΐνη όπως το κοτόπουλο ή οι γαρίδες.

Ως προς την επικάλυψη λιωμένου τυριού, καλό θα ήταν να μην υπάρχει επάνω στο ίδιο το φαγητό, αλλά να ζητήσετε το λιωμένο τυρί ως συνοδευτικό μαζί με τα υπόλοιπα πιάτα, ώστε να ελέγχετε την ποσότητα που καταναλώνετε.

Αντί για sour cream προτείνουμε τη γουακαμόλε σως.

Για πλήρη έλεγχο των θερμίδων αλλά και των τροφών που καταναλώνετε, ξετυλίξτε το μπουρίτο και αρκεστείτε μόνο στη γέμιση, αφήνοντας στην άκρη την πίτα.

Περιορίστε την ποσότητα του ρυζιού.

Η υγιεινή εκδοχή του κινέζικου

Εχει την κακή φήμη, διότι όλα τα γεύματα της κινεζικής κουζίνας είναι «φορτωμένα» με αλάτι, θερμίδες και λιπαρά, όμως εμείς σας βρήκαμε τα μυστικά για να τα απολαύσετε χωρίς τύψεις.

Ως προς τα ορεκτικά, θα βρείτε σίγουρα μια ποικιλία από τραγανές ζύμες με γέμιση τυριών ή κρέατος. Αντί για αυτά, διαλέξτε ζύμες που είναι αχνιστές και όχι τηγανητές και περιέχουν γαρίδες ή λαχανικά.

Ζητήστε τα γεύματα σας στον ατμό, όχι μόνο τα λαχανικά αλλά και τις γαρίδες και το κοτόπουλο και ζητήστε τη σάλτσα στο πλάι.

Αντικαταστήστε το baby corn με μπρόκολο που έχει περισσότερες βιταμίνες και φυτικές ίνες.

Ρωτήστε αν σερβίρεται καστανό ρύζι και επιλέξτε το στη θέση του κοινού ρυζιού, καθώς είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες.

Οι κινέζικες σούπες έχουν υψηλή περιεκτικότητα νατρίου, για αυτό καταναλώστε λαχανικά που δεν είναι μαγειρεμένα σε αυτή τη μορφή.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ