ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Süddeutsche Zeitung: Η Ελλάδα κερδίζει στο θέμα των βραχυπρόθεσμων ελαφρύνσεων του χρέους

0

«Η Ελλάδα κερδίζει» είναι ο τίτλος της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, η οποία σημειώνει ότι «μετά την αντιπαράθεση για το δώρο Χριστουγέννων προς τους συνταξιούχους η Αθήνα παίρνει τελικά τις διευκολύνσεις για το χρέος. Τη Δευτέρα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε σχετικά μέτρα. Έτσι, εκλείπει πλέον ένα σημείο τριβής ενόψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Πέμπτη.

Εξακολουθεί ωστόσο να παραμένει αναπάντητο το ερώτημα, αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρόκειται να συμμετάσχει στην τρέχουσα δανειακή σύμβαση (για την Ελλάδα). Για το ζήτημα αυτό η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι «συνομίλησαν ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ στο Νταβός. Ο Σόιμπλε δήλωσε σχετικά στο Bloomberg: "αν τροποποιηθεί αυτό το πρόγραμμα, θα πρέπει να διαπραγματευθούμε άλλο. Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα συμβούλευα να ζητήσουμε την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου"».

«Διευκολύνσεις για την Ελλάδα» είναι ο τίτλος στο σχετικό ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Ζeitung. Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι «το Γιούρογκρουπ είχε αποφασίσει ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου τα μέτρα. Τα οποία όμως στη συνέχεια "πάγωσαν", καθώς η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε εφάπαξ πληρωμές για άπορους συνταξιούχους, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους πιστωτές. Στο μεταξύ, η σχετική αντιπαράθεση έχει διευθετηθεί, μετά τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα προχωρήσει σε μειώσεις συντάξεων, σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για φέτος».

Οι χώρες της ευρωζώνης συγκατανεύουν στις ελαφρύνσεις για την Ελλάδα, γράφει στην ιστοσελίδα του το γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι N-tv. Ο θυμός τους για τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα φαίνεται ότι πέρασε και τώρα δίνουν το πράσινο φως για τις βραχυπρόθεσμες ελαφρύνσεις του χρέους, σημειώνει.

Tέλος, η Neue Zuericher Zeitung (NZZ) της Ζυρίχης επιγράφει το σχετικό της άρθρο "Ελεύθερος ο δρόμος για τις ελαφρύνσεις του (ελληνικού) χρέους". Οι χώρες της ευρωζώνης άνοιξαν τον δρόμο για βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του βάρους του ελληνικού χρέους.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ