Αντισταθμιστικά μέτρα «παζαρεύει» ο Τσακαλώτος

Η κυβέρνηση ζητά να υπάρξουν αντίβαρα στη μείωση του αφορολόγητου ορίου, ώστε το δημοσιονομικό αποτέλεσμα να είναι ουδέτερο. Μεταξύ των αντισταθμιστικών μέτρων που διαπραγματεύεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους θεσμούς περιλαμβάνονται:

– Μείωση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ κατά μία μονάδα, από το 13% στο 12%. Το μέτρο θα οδηγήσει σε μειώσεις τιμών σε όλα τα βασικά τρόφιμα, ενώ ελάφρυνση θα υπάρξει και στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, όπως και στη διαμονή σε ξενοδοχεία. Ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ, που σήμερα αποδίδει στα δημόσια ταμεία έσοδα τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα μπορούσε να περάσει μέσα από τον εξορθολογισμό του φόρου, με την προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις τιμές που επικρατούν στην αγορά και προσαρμογές στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου, προκειμένου τα φορολογικά βάρη να μεταφερθούν από τους μικρούς και τους μεσαίους ιδιοκτήτες ακινήτων στους μεγαλοϊδιοκτήτες.

– Μείωση συντελεστών στην κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα, που σήμερα ξεκινούν από το 22% (για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ) και φτάνουν στο 45% (για εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ). Η πρόταση λειτουργεί αντισταθμιστικά με το αφορολόγητο των 5.000 – 6.000 ευρώ (από 8.636 ευρώ σήμερα) που ζητούν οι δανειστές, ώστε να υπάρξει ελάφρυνση από τις επιβαρύνσεις που θα προκύψουν στα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα.

ethnos.gr

Σχετικά άρθρα