ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Αδιέξοδο 15ετίας για το ΧΥΤΑ Αμαρίου

0

Ένα θέμα που ταλανίζει το Ρέθυμνο εδώ και 15 τουλάχιστον χρόνια δε φαίνεται να βρίσκει λύση.

Την τελευταία πενταετία, κοινή συνισταμένη των εκάστοτε θεσμικών φορέων της Αυτοδιοίκησης αποτελεί η παραδοχή ότι ο υφιστάμενος ΧΥΤΑ Αμαρίου έχει κορεστεί και θα έπρεπε να σχεδιαστεί η λύση του προβλήματος.

Παρά την όποια κινητοποίηση επί του θέματος ακόμα και τώρα, με τις ραγδαίες βροχοπτώσεις στις αρχές του Φλεβάρη, παρατηρήθηκαν ρυπογόνα στραγγίδια του ΧΥΤΑ στην περιοχή προς το Βορρά, από την ιστορική Μονή Αρκαδίου μέχρι το παραλιακό μέτωπο στα ανατολικά του δήμου και της πόλης του Ρεθύμνου.

Μια "ωρολογιακή βόμβα" που έχει απασφαλιστεί και εγκυμονεί κινδύνους για την οικονομία, την κοινωνία, το περιβάλλον και τον τουρισμό, δεν έχει ακόμα κινητοποιήσει τον κρατικό μηχανισμό σε ικανοποιητικό βαθμό, έτσι ώστε να προχωρήσει ο περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης των απορριμμάτων στο τμήμα που αφορά το Ρέθυμνο.

Ο δήμαρχος του μητροπολιτικού Δήμου του Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, εξηγεί ότι θα πρέπει να καταλαγιάσουν οι οποιεσδήποτε εμμονικές απόψεις που δε στηρίζονται σε λογικά επιχειρήματα και όλοι μαζί οι αυτοδιοικητικοί φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους γρήγορα, καθώς το θέμα δεν μπορεί να λάβει καμία περαιτέρω καθυστέρηση.

Ο Γιώργος Μαρινάκης τονίζει ότι «υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα που πνίγονται στα σκουπίδια, ακόμα και πρωτεύουσες νομών, κάτι που επ' ουδενί λόγω δε θα έπρεπε να σημειωθεί στο Ρέθυμνο, όχι μόνο για τους συνήθεις οικονομικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά και για χάρη του ευαίσθητου τουριστικού μας προϊόντος».

Αυτό που υποστηρίζει κατηγορηματικά ο δήμαρχος Ρεθύμνου είναι ότι οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση του θέματος χωρίς ανάληψη δράσης θα καθυστερούσε για ακόμα μια πενταετία τη λύση του προβλήματος, αφού ένας νέος σχεδιασμός πρέπει να αποφευχθεί ως ενδεχόμενο και ως μια απέλπιδα, συνάμα αδιέξοδη προσπάθεια, και αντιθέτως να προχωρήσει εσπευσμένα ο περιφερειακός σχεδιασμός του νησιού.

Κίνδυνοι

Σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ωστόσο επίπεδο, ο δημοτικός σύμβουλος Ρεθύμνου Μανούσος Μανουσογιάννης, επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης", εκφράζει την άποψη ότι η διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί θα έπρεπε να πραγματοποιείται «σε κεντρικό επίπεδο και όχι ανά νομό».

Θεωρεί μάλιστα ότι υπάρχει ο κίνδυνος της σταδιακής ιδιωτικοποίησης της διαδικασίας αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων, ενώ στο σενάριο της κεντρικής διαχείρισης των απορριμμάτων μειώνεται το κόστος λειτουργίας και οι πόροι που απαιτούνται για το εγχείρημα, με μοναδική ίσως παραφωνία και "αγκάθι" το μεταφορικό κόστος.

Παρά την άποψη όμως για ενιαία διαχείριση των απορριμμάτων σε επίπεδο Κρήτης, ο Μανούσος Μανουσογιάννης εξηγεί ότι, στη δεδομένη στιγμή και περίπτωση, πρέπει αμέσως να προχωρήσει η δημιουργία ΧΥΤΥ στο Αμάρι και μονάδας παραγωγής ενέργειας από τα απορρίμματα, με επέκταση και ανανέωση της υφιστάμενης δομής, αφού το πρόβλημα απαιτεί επιτακτικά να δοθεί πια λύση.

Πάγιο αίτημα

Η υπόθεση έχει φτάσει μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής για το ΧΥΤΑ Αμαρίου, με πάγιο αίτημα ο ΧΥΤΥ να χωροθετηθεί σε διαφορετική περιοχή, έχοντας ως σύμμαχο επί τούτου και τη μελέτη του καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελου Γιδαράκου.

Όπως ερμηνεύει ο Σταύρος Πετρουλάκης, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής για το ΧΥΤΑ Αμαρίου, η μελέτη με επικεφαλής τον Ευάγγελο Γιδαράκο διασαφηνίζει ότι ο ΧΥΤΥ δεν μπορεί να λειτουργήσει στην υφιστάμενη περιοχή του ΧΥΤΑ Αμαρίου, που δεν μπορεί να επιβαρυνθεί περαιτέρω και κινδυνεύει πια με καθίζηση.

Τα μέλη της επιτροπής έχουν ζητήσει ήδη τρεις φορές την αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης στο ΣτΕ, δίνοντας πίστωση χρόνου στην Αυτοδιοίκηση για να διευθετήσει το ζήτημα, όμως πια το τελεσίγραφο δίνεται για τον προσεχή Απρίλη, οπότε και αν δεν πειστούν για το ότι δρομολογούνται εξελίξεις, τότε η υπόθεση θα εκδικαστεί το Μάιο στο ΣτΕ, μετά και τις τελευταίες καθυστερήσεις εξαιτίας της αποχής των δικηγόρων.

Ο Σταύρος Πετρουλάκης αναφέρει ότι ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, είχε δεχτεί την επιτροπή με τα αιτήματά της και είχε εξασφαλίσει κονδύλιο ύψους 100 χιλιάδων ευρώ για τη λειτουργία του ΧΥΤΥ σε άλλο σημείο, τώρα όμως το θέμα έχει ξαναβαλτώσει.

Το κλίμα στη Δημοτική Ενότητα Αρκαδίου του δήμου Ρεθύμνου δυναμιτίζεται ολοένα και περισσότερο, όσο καθυστερεί η λύση του προβλήματος, και εάν τελικά εκδικαστεί η υπόθεση στο ΣτΕ, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ακόμα μεγαλύτερες καθυστερήσεις.

Στη Βουλή το θέμα

Με ερώτηση στη Βουλή έχει αναφερθεί στο θέμα και ο βουλευτής Ρεθύμνου της Ν.Δ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει την κατασκευή μονάδας μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων, τη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), τη δημιουργία εγκαταστάσεων βιοαερίου, την αποκατάσταση του κυττάρου του σημερινού ΧΥΤΑ, τη βελτίωση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού και τη δημιουργία εγκατάστασης ανακυκλώσιμων υλικών, όπως και ότι η νέα μονάδα θα είναι σε θέση να διαχειριστεί 7.300 τόνους προδιαλεγμένου οργανικού που θα οδηγείται προς κομποστοποίηση, 8.800 τόνους προδιαλεγμένων αποβλήτων συσκευασίας που θα οδηγούνται προς μηχανική διαλογή και 35.600 τόνους σύμμεικτων ΑΣΑ που θα οδηγούνται προς μηχανική διαλογή και βιολογική επεξεργασία.

Ένα φιλόδοξο σχέδιο με σημαντικό οικολογικό αποτύπωμα για το Ρέθυμνο και την Κρήτη, που όμως ακόμα αγνοείται...

Στάση αναμονής: Μελέτη από το Πολυτεχνείο

Η μονομετοχική "Αμάρι Α.Ε.", με μέτοχο το Δήμο Αμαρίου, τηρεί στάση αναμονής των εξελίξεων, με το δήμαρχο της περιοχής, Παντελή Μουρτζανό, να έχει εκφράσει την άποψη ότι θα πρέπει να ενισχυθεί με θέσεις εργασίας η τοπική κοινωνία που θα φιλοξενεί τις δομές αυτές.

Ο δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζανός, τονίζει ότι με τις 100 χιλιάδες ευρώ έχει ξεκινήσει η συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης για τη μελέτη μεταφοράς του ΧΥΤΥ και η οποία θα διαρκέσει ένα έτος, αφού θα πρέπει να μελετηθεί η εν λόγω περιοχή σε όλες τις κλιματικές συνθήκες του έτους.

Παράλληλα, έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι θα είναι το πρώτο έργο που θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ μόλις ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ