ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ας καλοδεχτούμε τα νέα μέτρα… του Νίκου Θεοδωράκη

0

Γράφει ο Νίκος Θεωδοράκης

Δημοσιογράφος

http://www.thrapsaniotis.gr

Υπάρχει άραγε κανείς ανάμεσα μας που να πιστεύει, όσες διαβεβαιώσεις δίδει η σημερινή κυβέρνηση, ότι τάχα μου δεν υπάρξουν νέα μέτρα; Αν θέλετε να μας τον δείξετε, να ξέρουμε με ποιους ζούμε δίπλα και αναπνέουμε τον ίδιο αέρα… Να πάρουμε απλά τα μέτρα μας…

Και σαν να μην έφτανε αυτό, μας δουλεύουν κιόλας άγρια… Αυτοί που εκβιάζουν έρχονται επίσκεψη στην Ελλάδα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους… βραβεύει κιόλας. Δείτε την περίπτωση Μοσκοβισί. Δηλώνει φίλος της Ελλάδας! Αναρωτιόμαστε γιατί τους παρασημοφορούν; Επειδή έχουν αναδείξει σε επιστήμη τον εκβιασμό;

Διαβάζουμε στην ειδησεογραφία:

Τη στήριξή του στην Ελλάδα εξέφρασε ο Π. Μοσκοβισί, όπως άλλωστε αναμενόταν. Η επιμονή του μάλιστα στην ορθότητα των στοιχείων της Κομισιόν έναντι των προβλέψεων του Ταμείου, αποτελεί για την Κυβέρνηση και το ισχυρό διαπραγματευτικό της χαρτί, στη «μάχη» που δίνει να χαμηλώσει τον λογαριασμό των μέτρων.

Κατά το τετ α τετ του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός έστειλε νέο μήνυμα εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας: «Φτάνει πια με τη λιτότητα στην Ελλάδα» είπε ενώπιον των καμερών και έδωσε το περίγραμμα των υποχωρήσεων που προτίθεται να κάνει η ελληνική πλευρά: Καταστροφική η συζήτηση για δημοσιονομικά μέτρα ακόμη και ενός ευρώ, είπε. Να συζητήσουμε ένα μίγμα πολιτικό για μεταρρυθμίσεις, αλλά χωρίς μέτρα λιτότητας, πρόσθεσε.

Ζήτησε μάλιστα από τον ευρωπαίο Επίτροπο «να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο λογικής, μια συμμαχία των λογικών» εννοώντας κόντρα στον «παραλογισμό» του ΔΝΤ και την ανελαστικότητα Σόιμπλε.

Ο κ. Μοσκοβισί από πλευράς του, ναι μεν στάθηκε στα εξόχως ελπιδοφόρα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας, «κάρφωσε» το IMF για τις ζοφερές προβλέψεις του, αλλά ανακοίνωσε αυτό που η Αθήνα πάλευε να αποφύγει: Η συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι των διαβουλεύσεων εδώ και 2,5 μήνες, πρέπει να έχει και τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Θέλουμε το ΔΝΤ να είναι μαζί μας, αποτελεί δικλείδα ασφαλείας και για την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ευρωπαίος Επίτροπος και το μήνυμα είναι πλέον εύληπτο και στο Μαξίμου: Για την πολιτική έστω συμφωνία που προσδοκά η Κυβέρνηση, είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ και η παραμονή του σε ρόλο τεχνικού συμβούλου, δεν είναι αρκετή για να... πέσουν οι υπογραφές.

Παράλληλα, ο κ. Μοσκοβισί, αφού εξήγησε ότι δεν έρχεται στη χώρα ως διαπραγματευτής, αλλά ως «έντιμος διαμεσολαβητής», απάντησε στην κυβερνητική γραμμή περί μηδενός νέου μέτρου για μετά το 2018 πως χρειάζεται: «να βρούμε μια σωστή ισορροπία μεταξύ της δημοσιονομικής αναγκαιότητας και της κοινωνικής ευημερίας».

Πηγές που παρακολουθούν την εν εξελίξει διαβούλευση από κοντά πάντως, επέμεναν μεν στην πιθανότητα να βρεθεί λύση στην δυσεπίλυτη εξίσωση Ελλάδα - Ε.Ε - ΔΝΤ έως την προσεχή Δευτέρα, αλλά υπογράμμιζαν την δυσκολία του εγχειρήματος.

Το «παράθυρο» άλλωστε που άνοιξε ο Τόμσεν περί αναθεώρησης των στοιχείων του Ταμείου, μάλλον δεν λογίζεται σοβαρά ως «ευκαιρία» αφού ο εναπομείνας χρόνος είναι μόλις... λίγες μέρες.

Σε κάθε περίπτωση, τόνιζαν, η λύση που αναζητείται είναι τέτοια που να μπορεί να περιλαμβάνει την ένταξη του Ταμείου στη συμφωνία (πολλώ δε μάλλον αφού είναι σφοδρή επιθυμία της Ολλανδίας και της Γερμανίας).

Οι διαβουλεύσεις πάντως θα εντατικοποιηθούν σε όλα τα επίπεδα προϊουσών των ημερών για την σύναξη των ΥΠΟΙΚ της Ε.Ε τη Δευτέρα, αλλά λευκός καπνός, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου είναι μάλλον απίθανο να βγει. Καταλαβαίνετε, φαντάζομαι, ποιος θα πληρώσει πάλι τη νύφη. Αν έχετε μια δυσκολία στην κατανόηση σας, το λέμε: Εμείς!

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ