ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Η συμμετοχή του ΔΝΤ στην ελληνική διάσωση είναι απαραίτητη

0

Η Γερμανία επέμεινε σήμερα ότι είναι απαραίτητο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

«Ανέκαθεν λέγαμε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών σε τακτική συνέντευξη Τύπου.

«Ακούμε για την καλή πρόοδο στις συνομιλίες εντός των θεσμών και επίσης για πρόοδο στις συνομιλίες με την Ελλάδα», πρόσθεσε η εκπρόσωπος. «Έχουμε σύγκλιση. Αλλά δεν έχουμε προχωρήσει τόσο πολύ από τεχνικής άποψης ώστε να μπορεί να υπάρξει τη Δευτέρα μια τελική απόφαση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

SZ: Οι δύο επιλογές για Μέρκελ και Σόιμπλε

«Είτε η Μέρκελ και o Σόιμπλε θα εντείνουν τις ηθικές πιέσεις προς την ευρωπαΐστρια Λαγκάρντ για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, είτε, σε διαφορετική περίπτωση, δεν τους απομένει άλλη λύση από το να υιοθετήσουν την πρόταση Βέμπερ. Ούτως ή άλλως το πρόγραμμα καλύπτεται με τον καλύτερο τρόπο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Τι εμποδίζει αυτό το status quo να γίνει ρεαλιστική εκδοχή για το μέλλον;», γράφει σε σημερινό άρθρο της η Süddeutsche Zeitung (SZ).

Επίσης, η εφημερίδα του Μονάχου επισημαίνει και την αυξανόμενη ανησυχία του Βερολίνου στο ενδεχόμενο η κ. Λαγκάρντ να διατηρήσει σκληρή στάση και σημειώνει: «Η Μέρκελ διατρανώνει ότι θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, από την άλλη (όμως) αρχίζει η προεκλογική εκστρατεία και η εκδοχή της αναμονής αποκλείεται».

Υπενθμίζεται ότι ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και αντιπροέδρος της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU), είχε αποστασιοποιηθεί -σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα- από τη μέχρι πρότινος γερμανική θέση, την οποια πάντα εξέφραζαν, τόσο η καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δηλαδή ότι το ΔΝΤ θα πρέπει απαραίτητα να μετέχει στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα.

O κ. Βέμπερ «επαναφέρει μία συζήτηση που θα έπρεπε να είχε γίνει από καιρό, αν δηλαδή οι Ευρωπαίοι δεν έχουν φτάσει σε ηλικία που να μπορούν να φροντίσουν τα του οίκου τους μόνοι τους», υπογραμμίζει η αρθρογράφος της (SZ), υπενθυμίζοντας τις αλλαγές στον παγκόσμιο πολιτικό και οικονομικό περίγυρο σε σχέση με το 2015, όταν αποφασίστηκε το πρόγραμμα και εγκρίθηκε στη γερμανική Βουλή, αλλά και μέσα στην ΕΕ με κρίσιμες εκλογικές διαδικασίες σε τρεις χώρες του ευρωπαϊκού πυρήνα.

«Το σενάριο με τις απειλές Σόιμπλε για Grexit που προκάλεσε νευρικότητα στις αγορές […] θυμίζει καλοκαίρι του 2015, όταν η Αθήνα ήταν λίγο πριν την έξοδο από το ευρώ που την ωθούσε ο Σόιμπλε και απέτρεψε αργότερα η Μέρκελ […] μόνο που το 2017 δεν είναι 2015. Με το Brexit η ΕΕ χάνει το πρώτο μέλος της, στις ΗΠΑ κυβερνά το Ντόναλντ Τραμπ και η Ευρώπη θέλει να μείνει συσπειρωμένη. Η εύθραυστη κατάσταση και οι επικείμενες εκλογές κάνουν αβέβαιη την έκβαση της διαμάχης για τη συμμετοχή του Ταμείου», τονίζει η Süddeutsche Zeitung.

Αντίθετα, χαρακτηρίζει κακές τις υπηρεσίες του κ. Βέμπερ εν μέσω εντατικών διαπραγματεύσεων η εφημερίδα Münchner Merkur, η οποία εκδίδεται, επίσης, στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας: «Επρόκειτο για υπόσχεση της γερμανικής κυβέρνησης για να αποσπάσει το καλοκαίρι του 2015 την έγκριση του Κοινοβουλίου για το τρίτο πρόγραμμα», σημειώνει. «Εκπλήσσει η ελαφρότητα ορισμένων βουλευτών από τα δύο χριστιανικά κόμματα, που τότε έδιναν όρκους αιώνιας πίστης», προσθέτει.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ