ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Διαστημικά παιχνίδια του Νίκου Θεοδωράκη

0

Γράφει ο Νίκος Θεωδοράκης

Δημοσιογράφος

http://www.thrapsaniotis.gr

Αν ήμουν ψύχραιμος θα γελούσα μ’ αυτές τις εξαγγελίες για τα διαστημικά προγράμματα που σχεδιάζει να βάλει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, όπως εξήγγειλε ο… αρμόδιος υπουργός κ. Ν. Παππάς… Κι έτσι περίπου αντέδρασε και η κοινωνία στο άκουσμα της μεγαλειώδους είδησης.

Πολλοί γέλασαν, χλεύασαν, έκαναν πλάκα στα σόσιαλ μίντια με ευφυής ή άλλες εκφράσεις. Είναι αυτοί που νομίζουν πως έχουν λύσει το οικονομικό τους πρόβλημα και είναι σε θέση να περνάνε ανάλαφρα τον καιρό τους.

Μπορείτε να φανταστείτε πόσο ωραία το πήραν, όλοι αυτοί οι συμπολίτες μας που οι συνεχείς πολιτικές των Μνημονίων τα τελευταία οκτώ χρόνια τους έχουν ωθήσει στο περιθώριο της φτώχειας, υπερχρεωμένους σε τράπεζες και Εφορία από μια ανερμάτιστη πολιτική.

Ναι, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθείτε τα νεύρα τους απέναντι σε όσους, ζώντας σε έναν άλλον πλανήτη (και πάντως όχι στη Γη και στην Ελλάδα) σχεδιάζουν επί χάρτου να προσεγγίσουν το διάστημα.

Κι αν το πράγμα δεν ήταν τόσο σοβαρό θα ευχόμασταν να το πραγματοποιήσουν και γρήγορα, μήπως και… μετακομίσουν σε έναν άλλον πλανήτη και γλυτώσουμε κι εμείς από την… σωτήρια παρουσία τους. Αλλά δυστυχώς, ξέρουμε πως δεν είναι…

Απορώ που δεν το είδαν έτσι οι αγρότες και το «διασκεδάσουν» στους δρόμους που κλείνουν καθημερινά, κάνοντας τη ζωή συνανθρώπων τους ακόμα πιο δύσκολη, τουλάχιστον στις μετακινήσεις τους. Ένα πεσκέσι στον πρωθυπουργό για τις μεγάλες ιδέες του, ίσως άξιζε!

Πέρα από το αστείο της ιστορίας όμως, υπάρχει και η σοβαρή πλευρά: είναι δυνατόν να είναι τόσο αποξενωμένοι από τα πραγματικά προβλήματα και κλεισμένοι στο μικρόκοσμο τους να ασχολούνται με ασκήσεις επί χάρτου, αγνοώντας επιδεικτικά την αλήθεια και σφυρίζοντας αδιάφορα, σαν να μη συμβαίνει τίποτα;

Είμαι πια πεπεισμένος, ότι πληρώνουν ανθρώπους για να εφευρίσκουν τρόπους ώστε να μας αποπροσανατολίζουν από τα πραγματικά και ουσιαστικά προβλήματα. Και οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να είναι ίσως, λογοτέχνες ή μυθιστοριογράφοι, συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας, αργόσχολοι που δεν ζουν, αλλά φαντάζονται πως ζουν. Και μας βάζουν κι εμάς στα σενάρια τους!

Με μια φαντασία δρομολογημένη σε λάθος κατεύθυνση που δεν ωφελεί, αλλά δυστυχώς προσθέτει και άλλα προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα, που δεν είναι και λίγα… Και το να καλέσουμε τέτοιους ανθρώπους να συνέλθουν, μάλλον θα ματαιοπονούσαμε. Γι’ αυτό και δεν θα το κάνουμε…

Φυσικά η αρμοδιότητα μιας στήλης, σαν αυτή που διαβάζετε δεν μπορεί να ξεπερνάει την επισήμανση μιας είδησης με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και σε αυτό θα μείνουμε. Όπως και στην τοποθέτηση του Διονύση Σιμόπουλου, αρμόδιου πραγματικά για τέτοια ζητήματα που εξοργίστηκε με την θέση της κυβέρνησης και τον ελαφρύ τρόπο που την αντιμετώπισαν οι πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αξίζει να τη διαβάσετε, αν πέσει στο δρόμο σας, ψάχνοντας την.

Ωστόσο η σοβαρότητα που θα έπρεπε να χαρακτηρίζει μια κυβέρνηση που προσπαθεί, όπως λέει, να διαχειριστεί τα πράγματα σε περίοδο κρίσης, δεν είναι κάτι που διαπραγματεύεται. Γι’ αυτό και θα έπρεπε να είναι ιδιαίτερα προσεκτική σε κάθε εξαγγελία της.

Και επειδή η… σοφία των ανθρώπων, μάλλον δεν μπορεί να ξεπεράσει κάποια αποδεκτά επίπεδα, θα μείνουμε εδώ, ελπίζοντας να σας βάλαμε έναν μικρό προβληματισμό. Ας αποδεχτούν επίσης ότι αυτά τα όρια δεν μπορούν, δεν είναι σε θέση να τα περάσουν. Είτε το θέλουν είτε όχι…

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ