ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Δριμεία επίθεση Γιάννη Κεφαλογιάννη στην κυβέρνηση από βήματος βουλής

0

ΕΠΙΘΕΣΗ ΓΙΑΝΝΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ:

«Δύο χρόνια τώρα επιμένετε συστηματικά να πετύχετε πράγματα που δεν μπορείτε. Χάνετε χρόνο που επιδεινώνει τη θέση της χώρας και καταλήγει πάντα σε άτακτες υποχωρήσεις και πανωλεθρίες που παρουσιάζονται ως επιτυχία».

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης. Κατά την ομιλία του, στο πλαίσιο της συζήτησης του σχέδιου νόμου «Εθνικό Μητρώο Φορτοεκφορτωτών, Εθνικό Μητρώο Ιδιωτικών Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας και άλλες διατάξεις», ο Ρεθεμνιώτης Βουλευτής ανέδειξε τις κυβερνητικές παλινωδίες, τονίζοντας ότι «ο κύριος Τσίπρας επιδίδεται σε έναν αγώνα δρόμου εδώ και δεκαπέντε μέρες με τον κύριο Τσακαλώτο για το ποιος θα διαψεύσει τον άλλο περισσότερο: ο ένας μας λέει ότι δεν θα πάρει «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα». Ο άλλος δηλώνει ότι πρόκειται για «διαπραγματευτικό ελιγμό» και προετοιμάζει μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, επισημαίνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που ένας νόμος έχει ήδη δημιουργήσει το παράδοξο να διαμαρτύρονται και οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες. Να πλήττονται ευθέως οι αδύναμοι αλλά ταυτόχρονα να εκδικείται όσους εργάζονται και παράγουν. Τέλος, ο κ. Κεφαλογιάννης προχώρησε σε μια εκτενή τοποθέτηση αναφορικά με στο μπαράζ τροπολογιών που κατέθεσε η κυβέρνηση στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, σχολιάζοντας ότι πρόκειται για ένα νόμο ο οποίος θα μείνει στη μνήμη των περισσοτέρων, μάλλον για τις τροπολογίες που περιέχει παρά για τον κύριο κορμό των ρυθμίσεών του, ενώ ανέπτυξε τη θέση της Νέας Δημοκρατίας ως προς τις τροπολογίες για τα σχολικά γεύματα, για τους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης, για τον ΕΦΚΑ, για το ταμείο ασύλου, και για τις προκαταβολές των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Κεφαλογιάννη:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως φαίνεται έχουμε μπει για τα καλά  ως χώρα σε αχαρτογράφητα νερά. Η Κυβέρνηση συνεχίζει να κοροϊδεύει τους πάντες – και πρωτίστως τον εαυτό της - ότι θα κλείσει άμεσα την αξιολόγηση όταν χάθηκε άλλη μια ευκαιρία, αυτή της προσεχούς Δευτέρας. Πάμε πια για καλό Πάσχα και αν. Η έννοια της εθνικής ήττας  έχει φτάσει πια σε άλλα επίπεδα: Δύο χρόνια τώρα επιμένετε συστηματικά να πετύχετε πράγματα που δεν μπορείτε. Χάνετε  χρόνο που επιδεινώνει την θέση της χώρας και καταλήγει πάντα σε άτακτες υποχωρήσεις και πανωλεθρίες που παρουσιάζονται ως επιτυχία. Τα επικοινωνιακά παιχνίδια βέβαια συνεχίζονται. Ο κύριος Τσίπρας επιδίδεται σε ένα αγώνα  δρόμου εδώ και δεκαπέντε μέρες με τον κύριο Τσακαλώτο για το ποιος θα διαψεύσει τον άλλο περισσότερο: ο ένας μας λέει ότι δεν θα πάρει «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα».  Ο άλλος  δηλώνει ότι πρόκειται για «διαπραγματευτικό ελιγμό» και προετοιμάζει μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ. Την ίδια στιγμή, χρεωκοπημένοι επιχειρηματίες με τα λεφτά τους στο εξωτερικό, αφελείς δημοσιολόγοι και πονηροί κερδοσκόποι επαναφέρουν από τη μπροστινή πια πόρτα τον εφιάλτη του Grexit στο τραπέζι.

Βρισκόμαστε ακόμη μια φορά στο σημείο όπου οι προειδοποιήσεις γίνονται γεγονότα. Για το τι σημαίνει αυτή η αβεβαιότητα και αυτή η καθυστέρηση για την ελληνική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους – τους μόνους που δεν κάνουν διακοπές από την πραγματικότητα-  δεν χρειάζεται να σας το πούμε εμείς. Σας βάρεσε καμπανάκι η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ η οποία ανακοίνωσε υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,4%.Σας έστειλε μήνυμα μόλις προχθές ο κ. Βίζερ. Έχουμε φτάσει στο σημείο πια να ενδιαφέρεται αυτός περισσότερο για την ελληνική οικονομία από την κυβέρνηση.

Δεν έχω λοιπόν παρά να σας ρωτήσω για ακόμη μια φορά  ευθέως: Θέλετε πραγματικά να κλείσει η αξιολόγηση; Δεν διδαχθήκατε από τα λάθη σας ότι όσο καθυστερείτε τόσο ανεβαίνει το κοινωνικό και οικονομικό κόστος για τον ελληνικό λαό; Και εν πάσει περιπτώσει, τι ακριβώς διαπραγματεύεστε; Μπορείτε κυρία Υπουργέ, μιας και είστε σήμερα εδώ – και είναι μια καλή ευκαιρία - να  δώσετε στον ελληνικό λαό κάποια συγκεκριμένη απάντηση στα κρίσιμα ζητήματα που τον αφορούν;

Συνεχίζετε να είστε «κατά» των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, που την διετία 2015-2016, έγινε ιστορική ανατροπή στην αγορά εργασίας,  εναντίον των εργαζομένων, και με υπογραφή και ευθύνη ΣΥΡΙΖΑ, έξι στους δέκα εργαζομένους είναι με «ευέλικτες μορφές»; Βάζετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατάργηση της ευελιξίας; Δεύτερον το θέμα του επιδόματος ανεργίας, η διακηρυγμένη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν και να επεκταθεί και να αυξηθεί εις διπλούν, παραμένει ως θέση;  Το έχετε βάλει στη διαπραγμάτευση; Τρίτον, η στάση σας  στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, είναι η ίδια ή έχει αλλάξει; Θα μπορέσετε να δώσετε σήμερα στους Έλληνες πολίτες μια εικόνα για το τι συζητάτε ή το δικαίωμα στην ενημέρωση το έχουν μόνο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τα κομματικά σας όργανα;

Θα σταθώ για λίγο στην μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Κοιτάξτε, είναι ίσως η πρώτη φορά που ένας νόμος  κλυδωνίζεται ή μάλλον απειλείται με κατάρρευση πριν καλά-καλά ψηφισθεί. Ένας νόμος που έχει ήδη δημιουργήσει το παράδοξο... να διαμαρτύρονται και οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες. Να πλήττονται  ευθέως οι αδύναμοι αλλά ταυτόχρονα να εκδικείται όσους εργάζονται και παράγουν.

Πρόσφατο παράδειγμα -  μετά το αλαλούμ με τις ανεφάρμοστες διατάξεις για τα μπλοκάκια- τα διπλά ειδοποιητήρια. Τα ειδοποιητήρια για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών μηνός Ιανουαρίου 2017,  είναι πλήρη, κυρία Υπουργέ; Περιλαμβάνουν εισφορές υπέρ επικουρικής και εφάπαξ; Θα κληθούν ή όχι  εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι  για  να πληρώσουν για τον ίδιο μήνα  συμπληρωματικά ποσά, που φτάνουν έως 11%, συνεπεία της (εκούσιας ή ακούσιας) παράλειψής τους από τα ειδοποιητήρια. Προκαλείται ή όχι  σύγχυση,  όταν κανείς δεν ξέρει  ποιος είναι ο τελικός λογαριασμός για τις εισφορές του μήνα; Και πείτε μας σας παρακαλώ,  η καταβολή του ποσού που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο, τους διασφαλίζει και την ασφαλιστική ενημερότητα, όταν λείπει η εισφορά της υποχρεωτικής επικουρικής σύνταξης και του εφάπαξ;  Άλλο παράδειγμα.  Ένα από τα επαγγέλματα που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση είναι αυτά των μηχανικών και δη των αυταπασχολούμενων μηχανικών.

Τώρα ερχόμαστε να  εξοντώσουμε κι εκείνους τους μηχανικούς που κατάφερναν να απασχολούνται ως μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα. Οδηγεί ή όχι ακόμη και σε διπλασιασμό των εισφορών για κύρια ασφάλιση τους παλαιούς ασφαλισμένους μισθωτούς μηχανικούς του ιδιωτικού τομέα η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις εισφορές; Καταργείται   ή όχι με την έκτη κατά σειρά εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΕΦΚΑ το πλαφόν των 415 ευρώ που ίσχυε για τις εισφορές -εργοδοτών και εργαζομένων- στην περίπτωση των ασφαλισμένων πριν από το 1993;Φτάνουν  ή όχι το 46% συνολικά οι εισφορές αυτής της κατηγορίας εργαζομένων; Έρχομαι στο σημερινό σχέδιο νόμου. Στηρίξαμε επί της αρχής και την πλειοψηφία των άρθρων αυτού του νομοσχεδίου.

Δεν μπορώ  να μην παρατηρήσω ωστόσο ότι πρόκειται για ένα νόμο ο οποίος θα μείνει στη μνήμη των περισσοτέρων μάλλον για τις τροπολογίες που περιέχει παρά για τον κύριο κορμό των ρυθμίσεων του. Έφερε η κυρία Φωτίου μια τροπολογία για τα σχολικά γεύματα. Εδώ ισχύει αυτό που λέει ο λαός «και να θέλεις να αγιάσεις δεν μπορείς». Επί της ουσίας, όλα, αν δεν κάνω λάθος, τα κόμματα συμφώνησαν. Βάζετε όμως  για ακόμη μια φορά την Αντιπολίτευση να σκεφτεί διπλά και τριπλά να σκεφτεί τη θέση της με τον τρόπο που τη φέρνετε. Η τροπολογία – στην παράγραφο 4-  εξηγεί την αναγκαιότητα των απευθείας αναθέσεων λόγω του πιλοτικού χαρακτήρα του προγράμματος. Και η κυρία Φωτίου στην επιτροπή για τον  «πιλοτικό χαρακτήρα» του προγράμματος μέχρι το Πάσχα. Σας ρωτώ: πόσα «πιλοτικά» προγράμματα για τα σχολικά γεύματα θα κάνετε; Δεν ξεκινήσατε  πέρυσι, τέτοια εποχή, μαζί με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών την εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος για τα σχολικά γεύματα στα σχολεία του Δήμου Περάματος;

Στις 12 Δεκεμβρίου ου 2016 δεν εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας οδηγίες για την εφαρμογή του στο Δήμο Τρικκαίων και το Δήμο Καβάλας; Στις 9 Φεβρουαρίου του 2017 – πριν από μία εβδομάδα-   δεν υπέγραψε ο Υπουργός Παιδείας απόφαση με την οποία επεκτείνεται το πρόγραμμα σίτισης «Σχολικά Γεύματα»,  στα δημοτικά σχολεία 7 Δήμων του Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης; Για ποιο πιλοτικό χαρακτήρα μας μιλάτε λοιπόν; Και εν πάσει περιπτώσει, αφού θέλατε να επεκτείνετε το πρόγραμμα γιατί δεν ακολουθήσατε τη μέχρι σήμερα διαδικασία για τα σχολικά γεύματα και την αλλάζετε τώρα υιοθετώντας τη λογική των απευθείας αναθέσεων; Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, που μέχρι σήμερα σχεδίαζε τα σχολικά γεύματα θα έχει ρόλο και λόγο;

Δεύτερο ερώτημα. Η παράγραφο 5 της τροπολογίας λέει ότι οι δαπάνες για τις δράσεις του Προγράµµατος καλύπτονται από πιστώσεις είτε του  του Υπουργείου Εργασίας, είτε του εθνικού σκέλους του Προγράµµατος Δηµοσίων Επενδύσεων του ως άνω Υπουργείου. Ρωτώ και πάλι: για ποιο λόγο δεν έχετε προβλέψει ότι οι δαπάνες μπορούν να καλυφθούν από κοινοτικά κονδύλια; Να θεωρήσουμε ότι πρόκειται για παράλειψη ή υποκρύπτει και εδώ κάποια σκοπιμότητα. Περισσεύουν χρήματα στο πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων ή στον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας; Ή έχετε τόση μεγάλη απορροφητικότητα κοινοτικών κονδυλίων που δεν σας περισσεύουν; Τρίτον, λέτε ότι δεν είχατε εξασφαλίσει νωρίτερα τα 25 εκατομμύρια που χρειάζονται για το πρόγραμμα. Από ποιόν έπρεπε να τα εξασφαλίσετε; Από τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς; Εδώ δεν ρωτήσατε - και κοντέψατε να τινάξετε τη διαπραγμάτευση στον αέρα - για τα 600 εκατομμύρια που μοιράσατε στους συνταξιούχους, θέλετε ειλικρινά να πιστέψουμε ότι δεν μπορούσατε να βρείτε τα 25 εκατομμύρια;

Δεν είναι πειστικά επιχειρήματα.  Καλή τη πίστη, σας ζητώ να αποσύρετε αυτή  την προκλητική τροπολογία και να ακολουθήσετε την κανονική διαγωνιστική διαδικασία, όπως προβλέπεται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ

Η τροπολογία αυτή είναι  άλλη μια απόδειξη του  κακού προγραμματισμού στο ζήτημα των προσλήψεων. Η τροπολογία αυτή δεν αποτελεί λύση και συνιστά κοροϊδία. Είχατε όλο το χρόνο και την αναγκαία νομική θωράκιση που απαιτούνταν από το 2014  όταν η Κυβέρνηση της Ν.Δ με τον Ν.4249 είχε δώσει τη δυνατότητα με  σχετική ΚΥΑ να περάσουν οι πενταετούς υποχρέωσης στο μόνιμο προσωπικό.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ –ΕΦΚΑ

Με την τροπολογία αυτή περνάτε στην ουσία την επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ποια σκοπιμότητα κρύβει αυτή η κίνηση κυριά Υπουργέ. Τόσος εσείς, όσο και ο κ. Κατρούγκαλος δεν μας λέγατε ότι με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση το νέο ταμείο θα είναι  βιώσιμο; Ποιος ο λόγος να περάσετε μέσα στους πόρους του νέου ταμείου την κρατική επιχορήγηση; Μήπως γιατί σύντομα θα αποδειχθεί ελλειμματικό και θα χρειαστεί να το αιμοδοτείτε ενόψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα;

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Εδώ δεν ξέρει κανείς τι να πρωτοθαυμάσει. Αρχίζω από την σύνταξη της τροπολογίας. Τι θα πει «προκαταβολές» έναντι ληξιπρόθεσμων οφειλών οι ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν προκαταβάλλονται. ρυθμίζονται. Δεύτερον μπορείτε να προκαταβάλετε οφειλές προς ιδιώτη, με βάση το δημόσιο λογιστικό; Εδώ ένα απλό ταξίδι να κάνει ο υπουργός ή ένας υπάλληλος και το ταξιδιωτικό γραφείο πληρώνεται εκ των υστέρων. Τρίτον, τι υποχρεώσεις έχετε δημιουργήσει προς αυτές τις εταιρίες; Πότε προλάβατε;

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΥΛΟΥ

Πείτε μου κάτι. Δεν θα έπρεπε να είναι σήμερα εδώ ο άμεσα ενδιαφερόμενος, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας για να μας πει αν κάνει δεκτή την τροπολογία των βουλευτών της συμπολίτευσης; Για άλλη μια φορά εκμεταλλεύεστε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα για να περάσετε μια διοικητική διαδικασία που παρεκκλίνει κάθε έννοια δικαίου και διαφάνειας. Επιπλέον: Λέτε ότι οι δαπάνες για τις δράσεις αυτές καλύπτονται από τις πιστώσεις του ταμείου Ασύλου. Έχετε συνεννοηθεί με την Ε.Ε. για αυτό όταν δεν προβλέπετε διαγωνιστική διαδικασία; Είναι το ΥΠΕΘΑ δικαιούχος για το Ταμείο Ασύλου;»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ