ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκδήλωση τιμής για τα 150 χρόνια από την Αρκαδική Εθελοθυσία

0

ΑΠΟ ΤΟΝ  ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Με την εσπερίδα με θέμα: «Αρκαδική εθελοθυσία. Ανιχνεύοντας κώδικες ανάγνωσης του αγώνα και της θυσίας στην τέχνη» που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ρεθύμνου τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017 στο Σπίτι του Πολιτισμού, έκλεισε ο κύκλος των λαμπρών εκδηλώσεων  εορτασμού της 150ης Αρκαδικής Εθελοθυσίας. Η επιλογή της ημέρας των Τριών Ιεραρχών για την απότιση φόρου τιμής, σεβασμού και ευγνωμοσύνης στους ανθρώπους, που πριν από 150 χρόνια με τον αγώνα και τη ζωή τους υπερασπίστηκαν πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά, τόνιζε τον  παραδειγματικό χαρακτήρα που πρέπει να αποτελούν για μας τα σύμβολα, για να αποκτούν σημασία και να νοηματοδοτούνται, όπως επεσήμανε η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων, κα Ειρήνη Βογιατζή. Οι Τρεις Ιεράρχες με τη ζωή και το έργο τους άφησαν ως παρακαταθήκη τη σημασία του αγώνα και της θυσίας, αγώνα διαρκή και καθημερινό με όποιον τρόπο χρειάζεται και δύναται ο καθένας για την προάσπιση της έννοιας του προσώπου του ανθρώπου. Και οι αγωνιστές του Αρκαδίου με τον δικό τους αγώνα μεγαλούργησαν αναδεικνύοντας με την εθελοθυσία τους το θεμελιώδες ιδανικό για την ολοκλήρωση του ανθρώπου, την  ελευθερία της βούλησης.

Η εσπερίδα άνοιξε με το απολυτίκιο των Τριών Ιεραρχών το οποίο έψαλλε χορωδία του Πειραματικού Λυκείου (Ακουμιανάκης Δημήτρης, Ακουμιανάκης Νικόλαος, Αλεξανδράκης Στάθης, Αναγνωστάκης Χρήστος, Αντωνάκης Κωστής, Κριτσωτάκη Ελίνα, Μελισσουργός Κωστής, Ξεκάλου Άρτεμις, Σκεπασιανού Χρύσα, Φραγκιαδάκης Στέλιος και ο καθηγητής Ηλίας Λουλούδης) με τη μουσική διδασκαλία της φιλολόγου, κας Κασσάνδρας Μπεϊκάκη.

Την ανάγνωση του αξιακού συστήματος που διαμορφώνει τα χαρακτηριστικά του προσώπου που αντιστέκεται και υπερασπίζεται την ακεραιότητά του κατέδειξε μέσα από την ανθρωπολογία του δημοτικού τραγουδιού ο κος Ερατοσθένης Καψωμένος,  Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην εισήγησή του “Η αντίληψη του προσώπου ερμηνευτικός κώδικας της εθελοθυσίας του Αρκαδίου„.

Με ιδιαίτερα παραστατικό και ενδιαφέροντα τρόπο ο κος Μάνος Γοργοράπτης, Θεολόγος και υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ξενάγησε με την εισήγησή του στην Πινακοθήκη της Ιεράς Μονής Αρκαδίου, η οποία με τη φροντίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, άνοιξε τις πύλες της στις 30 Οκτωβρίου 2016.

Τη συμβολή των εικαστικών αναπαραστάσεων του Ολοκαυτώματος του Αρκαδίου, με επίκεντρο το γνωστό ρομαντικό πίνακα του Giuseppe Lorenzo Gatteri, στην ανάδειξη του κρητικού ζητήματος σε ευρωπαϊκή υπόθεση και στην ενίσχυση του φιλελληνικού κλίματος και των πράξεων αλληλεγγύης προς τους Κρήτες επαναστάτες του 1866-69 παρουσίασε ο Φιλόλογος και ξεναγός κος Βασίλης Τζουράς, στην εισήγησή του με τίτλο “Αναπαραστάσεις του ολοκαυτώματος Αρκαδίου στην Κρήτη, στην ελεύθερη Ελλάδα και στην Ιταλία και η σχέση με την εθνική ενοποίηση της Ιταλίας„.

Ιδιαίτερα εποικοδομητική ήταν η συμμετοχή των μαθητών οι οποίοι με τον δικό τους τρόπο νοηματοδότησαν τα μηνύματα της εορταστικής εκδήλωσης. Τους τοίχους κοσμούσαν έργα ζωγραφικής των μαθητών του Πειραματικού Γυμνασίου και του 2ου Γυμνασίου Ρεθύμνου, ενώ ο Γιώργος Αποστολάκης απήγγειλε τα ποιήματα που εμπνεύστηκαν ο ίδιος και η συμμαθήτριά του, Σμαράγδα Τζανιδάκη, από την εθελοθυσία του Αρκαδίου. Επίσης, η μαθήτρια του Πειραματικού Λυκείου, Ιωάννα Σακιολάρι, απήγγειλε τα ποιήματα “Ο ύπνος των γενναίων„ του Οδυσσέα Ελύτη και  “Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος„ του Τάσου Λειβαδίτη. Συγκίνησαν, η Εύη Ουρανού, μαθήτρια του Πειραματικού Λυκείου, με τον θεατρικό μονόλογο “Αγώνας και θυσία το 1973„ και οι μαθητές Ανθή Γαϊδαρτζή, Μαρία Δράγαση, Γιώργος Δερμιτζάκης, Ευαγγελία Κραουνάκη, μαθητές του Πειραματικού Λυκείου με τον θεατρικό διάλογο “Αγώνας και θυσία σήμερα„ σε κείμενα του Φιλολόγου Ευθύμη Καρουζάκη.

Τη σύγχρονη πρόσληψη του νοήματος της Αρκαδικής εθελοθυσίας συμπλήρωσε η ανάγνωση από τον κο Δημήτρη Βαρελά των δύο ποιημάτων που πήραν το πρώτο και δεύτερο βραβείο στον διαγωνισμό ποίησης, που είχε προκηρύξει το Πανεπιστήμιο Κρήτης: “Γαβριήλ;„ (Γιώργος Δελιόπουλος, Φιλόλογος) και “Η σκυτάλη„ (Δημήτρης Βαρελάς, Δάσκαλος)

Με την ευκαιρία της εκδήλωσης ο Σύνδεσμος Φιλολόγων έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη πίτα του και ευχήθηκε ειρηνικό και δημιουργικό το 2017.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κος Γεωργαλής, η Αντιδήμαρχος τουρισμού, προβολής και πρασίνου κα Μπιρλιράκη, ο Αναπληρωτής Πρύτανης, κος Σπανουδάκης, ο προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκ/σης, κος Ταξάκης,  η σύμβουλος Φιλολόγων κα Καψάσκη, μέλη και φίλοι του Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ