ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Ανάπτυξη 0,3% το 2016

0

Την υπέρβαση του στόχου και για την ανάπτυξη για το 2016 επιβεβαιώνουν οι πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ που καταγράφουν ανάπτυξη 0,3% του ΑΕΠ έναντι πρόβλεψης για οριακή ύφεση 0,3% του ΑΕΠ  με  βάση τα εποχικά  διορθωμένα στοιχεία.

Παρά την «παραδοσιακή» υποχώρηση που καταγράφεται στο τελευταίο τρίμηνου του χρόνου, λόγω της πτώσης των εισοδημάτων σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του χρόνου όταν φτάνει στο αποκορύφωμά της η τουριστική περίοδο την περίοδο Οκτωβρίου Δεκεμβρίου η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,3% του ΑΕΠ.

Στις πρώτες εκτιμήσεις της, η ΕΛΣΤΑΤ, έχει αναθεωρήσει και το αποτέλεσμα του τρίτου τριμήνου του χρόνου καταγράφοντας τώρα ανάπτυξη 2,2% του ΑΕΠ έναντι ανάπτυξης 1,8% του ΑΕΠ που προέβλεπε ένα μήνα πριν κατά την ανακοίνωση των προσωρινών στοιχείων για το τρίτο τρίμηνο του χρόνου.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη του 2016 επιβεβαιώνουν και τις εκτιμήσεις των χειμερινών προβλέψεων της Commission, που ανακοινώθηκαν χθες και προέβλεπαν επίσης για το 2016 ρυθμό ανάπτυξης 0,3% του ΑΕΠ.

Το γεγονός αυτό δίνει ακόμη ένα επιχείρημα στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα να επιμένει στο ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία είναι εξαιρετικά απαισιόδοξες και θα πρέπει να αλλάξουν προς το καλύτερο.

Μαζί βέβαια θα πρέπει να αναθεωρηθούν και οι απαιτήσεις του ταμείου για εκ των προτέρων ψήφιση σκληρών μέτρων, όπως η μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων, αφού η Ελλάδα έχει διαψεύσει το Ταμείο που θέλει με τα υφιστάμενα μέτρα η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από το 1,5% του ΑΕΠ.

Με βάση τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες η Ελλάδα έχει πετύχει πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ έναντι στόχου για πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ