ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Η κυβέρνηση μπροστά σε αδιέξοδο: Συμφωνία με μέτρα ή αχαρτογράφητα νερά

0

Κρίσιμες αποφάσεις που θα έχουν -ούτως ή άλλως- πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση καλείται να πάρει μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα ο πρωθυπουργός.

Η κλεψύδρα αδειάζει απειλητικά και τα δεδομένα έχουν ως εξής: η Αθήνα «καίγεται» για συμφωνία, ώστε να προλάβει να ενταχθεί το Μάρτιο στο Πρόγραμμα Ποσοτικής χαλάρωσης του Μ. Ντράγκι. Το Ταμείο από την πλευρά του δεν ρίχνει το βαρύ λογαριασμό των μέτρων. Και οι Ευρωπαίοι στέλνουν μηνύματα για επίσπευση των διαβουλεύσεων διότι πιέζονται από το γαιτανάκι των εκλογών σε Ολλανδία,Γαλλία, Γερμανία.

Στο κυβερνητικό επιτελείο ο προβληματισμός είναι διάχυτος. Τα μηνύματα που φτάνουν στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια από το ΔΝΤ είναι ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Ήτοι, να γίνουν περικοπές σε συντάξεις και να μειωθεί το αφορολόγητο.

Συμφωνία με προληπτικά και....αντισταθμιστικά μέτρα

Το παζάρι σε παρασκηνιακό επίπεδο συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Αλέξης Τσίπρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντούν αύριο τον επίτροπο Μοσκοβισί.Ο υπουργός Οικονομικών κατά πληροφορίες του iefimerida είναι σε "ανοιχτή γραμμή με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ο κ. Τσακαλώτος μιλώντας στον Αnt1 είπε πως η Αθήνα επιδιώκει πολιτική συμφωνία-πακέτο μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.

Όπερ και σημαίνει πως αν συμφωνηθούν όλα η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποδεχτεί τη νομοθέτηση ενός ποσού επώδυνων μέτρων άμεσης εφαρμογής μέτρα (τα οποία ζητά μετ’ επιτάσεως το ΔΝΤ, όπως είναι το αφορολόγητο). Σε μια τέτοια περίπτωση πάντως, έγκυρες πηγές αναφέρουν πως όλο αυτό δεν θα μπορούσε να σταθεί μόνο του. Παρά δεν απέκλειαν παράλληλα κάποια...αντισταθμιστικά μέτρα που θα προέβλεπαν κάποιες φοροελαφρύνσεις σε συγκεκριμένα πεδία για να ισοφαρίζουν την κατάσταση.

Ή «plan b»

Το άλλο ενδεχόμενο- που μάλλον κανείς δεν επιθυμεί- θα ήταν η κυβέρνηση να κρατάει ανοικτή την αξιολόγηση  εν μέσω των εκλογικών αναμετρήσεων που θα ξεκινήσουν στην Ευρώπη.

Επιλογή, ωστόσο, που θα είχε μεγάλο ρίσκο προκαλώντας αναταραχή στις αγορές και περαιτέρω οικονομική αβεβαιότητα στην αγορά.

Κυβερνητικός αξιωματούχος πάντως μιλώντας στο iefimerida δίνει το στίγμα δηλώνοντας πως «το πολιτικό ρολόι χτυπάει υπέρ μας» και εμφανίζεται κατηγορηματικός ότι η άλλη πλευρά είναι αυτή που θα πρέπει να αλλάξει στάση.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ