ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η μάχη συνεχίζεται…στην παράταση του Γιώργου Ταταράκη

0

Με αφορμή τη νέα έξαρση της ύπουλης εθνικής ασθένειας των μνημονίων (βλ βραχυκύκλωμα ολοκλήρωσης της 2ης αξιολόγησης) που μας ταλανίζει εδώ και 7 συναπτά έτη, θα προσπαθήσω να κάνω μια αποτίμηση της κατάστασης, μη διεκδικώντας το ρόλο του ειδικού επιστήμονα επί των Οικονομικών ή επί των Πολιτικών Επιστημών.

1.      Σήμερα αμφισβητείται δημόσια από τον Σημίτη η επιλογή του μονόδρομου των μνημονίων του Γιώργου Παπανδρέου (βλ συνέντευξη του στο Capital.gr στις 27-1-2017).

2.      Σήμερα ΟΛΟΙ αναγνωρίζουν ότι, ακόμη και με τα 3 μνημόνια, το ελληνικό χρέος χρειάζεται ¨λίφτινγκ¨. Η μια πλευρά μιλά για γενναίο κούρεμα ώστε να καταστεί βιώσιμο, η δε άλλη για διευθέτηση ώστε να καταστεί διαχειρίσιμο σε βάθος χρόνου.

3.      Οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα έβαζαν μπροστά την εθνική παραγωγική ανασυγκρότηση, γίνονται με το στανιό επειδή μας ¨επιβάλλονται¨, κρύβοντας με αυτό τον τρόπο την ανικανότητά μας (πολιτική αδυναμία) να καταστρώσουμε το δικό μας εθνικό μνημόνιο ακόμα και σήμερα.

4.      Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αριστερό κόμμα, ήλθε στην εξουσία με στόχο να εξορθολογίσει το 2ο μνημόνιο ΣΑΜΑΡΑ ώστε με τη λήξη του, η χώρα να μπει στην κανονικότητα (δανεισμός από τις αγορές) και στην σταδιακή ανάπτυξη με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο. Το βάρος της προσπάθειας ανετέθη στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος είχε προδιαγράψει επ΄ακριβώς τους στόχους της ελληνικής προσπάθειας. Η προσπάθεια του προσέκρουσε στο πολιτικό τείχος Σόιμπλε, λοιδορήθηκε για το επικοινωνιακό του προφίλ και ¨αδειάστηκε¨ από τον Τσίπρα στη μετάφραση του δημοψηφίσματος (βλ συνέντευξη του Βαρουφάκη στον ALPHA-Σρόιτερ 14-2-2017). Ακολούθησε το 3ο μνημόνιο Τσίπρα-Δραγασάκη Ε.Π.Ε. αυτοακυρώνοντας από την επόμενη εκλογική αντιπαράθεση την, μέχρι πρότινος, πιασάρικη ορολογία του ¨μνημονιακού-αντιμνημονιακού¨. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθώντας να σώσει το ιδεολογικό του προφίλ στην προσπάθεια ολοκλήρωσης του δικού του 3ου μνημονίου, πράγματι κάνει ότι μπορεί για τους εξαθλιωμένους, βάζοντας ασύμμετρα ¨χέρι¨ στη μεσαία τάξη (βλ φορολογικό-ασφαλιστικό). Έτσι σιγά-σιγά η μεσαία τάξη αλλάζει κοινωνική βαθμίδα οδεύοντας στην εξαθλίωση. Η όψιμη δε επαναστατική σκληρή διαπραγματευτική του τακτική δε συγκινεί τον Σόιμπλε αφού ξέρει ότι ο Τσίπρας κουβαλάει άσφαιρο πιστόλι από το 2015.

5.      Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη επανέρχεται με νέο ¨σύμφωνο αλήθειας¨ κι άλλο μίγμα πολιτικής εφαρμογής του ¨4ου μνημονίου¨ αγνώστου μέχρι στιγμής πατρότητας, υποσχόμενος ανάσες στη μεσαία ιδωτική επιχειρηματικότητα με νέο ασφαλιστικό και φορολογικό. Συνεπέστατος με τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία του, ρίχνει το βάρος στην ιδιωτική πρωτοβουλία προσδοκώντας ότι θα προλάβει, εν ζωή, τους περισσότερους εξαθλιωμένους όταν θα μοιράζει το κοινωνικό μέρισμα της ανάπτυξης.

6.      Η Κεντροαριστερά με πρωταγωνιστή το ΠΑΣΟΚ ψάχνει να βρει το μαγικό βότανο που θα ξανασυγκινήσει τους απωλεσθέντες ψηφοφόρους της. Η Φώφη προσπαθεί να ενώσει το μυαλό (Βενιζέλος) και το συναίσθημα (Γιώργος Παπανδρέου) εις σάρκα μία, αλλά δημοσκοπικά δε φαίνεται το σώμα να χαίρει άκρας υγείας. Από την άλλη, η κίνηση των τριών (Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης, Φλωρίδης) προσπαθεί να αποβάλει τη ¨βρώμα¨ του άλλου ΠΑΣΟΚ κάνοντας άνοιγμα στο ΠΟΤΑΜΙ. Ένα άνοιγμα όχι στον Σταύρο Θεοδωράκη και στο διαρκώς συρρικνούμενο δημοσκοπικό ποσοστό του, αλλά στους αξιόλογους εθελοντές του, που το στήριξαν στο ξεκίνημα του και μετά αποχώρησαν με ελαφρά πηδηματάκια. Έξυπνη κίνηση αλλά με αβέβαιο αποτέλεσμα αποδοχής γιατί ¨απού καεί στην κολοκύθα, φυσά και το γιαούρτι¨!

Δεν είμαι μάντης για να κάνω προγνωστικά το που θα καταλήξει η (απέλπιδα;) προσπάθεια της κυβέρνησης για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης. Αυτό όμως που διαισθάνομαι είναι ότι ο θυμός και η απογοήτευση θα αποτελέσουν τα βασικά κριτήρια και για τις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, αφήνοντας αρκετοί την ιδεολογία τους στο ¨πάρα πόδα¨. Ηθικά υπεύθυνος κάθε φορά είναι αυτός που την ευτέλισε στην πράξη, ασκώντας εξουσία. Το ΠΑΣΟΚ της αυτοδυναμίας ξέρει, ο ΣΥΡΙΖΑ άραγε διδάχθηκε;

Όσο για μας, τους κοινούς θνητούς της δημοκρατίας θα επαναλάβω αυτό που είπε ο φίλος μου, Μάνος Δανέζης : « Ο μεγαλύτερος εχθρός της Ελευθερίας και της Πνευματικότητας είναι ο Βολεμένος Σκλάβος»

 

Υ.Γ.

ΑΠΟΡΙΑ

Τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικος απένειμε στον Μοσκοβισί ο ΠτΔ .

Για τους Έλληνες των μνημονίων προβλέπεται απονομή Μεγαλόσταυρου της Υπομονής ή καλύπτονται από το Σταυρό του Μαρτυρίου τους;

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ