ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Η μεγάλη γιορτή της Κρήτης, η λαμπρή στιγμή του Ρεθύμνου!

0

ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2017

Κορυφώνονται σήμερα και αύριο οι εκδηλώσεις του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού ενώ πλούσιο είναι το πρόγραμμα και για τους εκδρομείς της Καθαράς Δευτέρας.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες αναμένεται να κατακλύσουν την πόλη για να παρακολουθήσουν την μεγάλη καρναβαλική παρέλαση που με 36 ομάδες, 30 άρματα και περισσότερους από 15.000 καρναβαλιστές, εντάσσεται ανάμεσα στις τρεις πολυπληθέστερες καρναβαλικές εκδηλώσεις της χώρας μαζί με την Πάτρα και την Ξάνθη.

Όλα είναι έτοιμα για την κορύφωση του μεγάλου καρναβαλιού της Κρήτης και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της οργανωτικής επιτροπής μπαίνουν τα ζητήματα της ασφάλειας και της εξυπηρέτηση των επισκεπτών του Ρεθύμνου κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων.

Για το λόγο αυτό ο Δήμος Ρεθύμνης, η Οργανωτική επιτροπή του Καρναβαλιού και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη τύπου την Πέμπτη τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί, ενώ έδωσαν οδηγίες και συστάσεις προς τους επισκέπτες.

Με αφορμή την ανακοίνωση των μέτρων που έχουν ληφθεί, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Μαρινάκης σε δήλωση του τόνισε ότι «η πόλη είναι πανέτοιμη να υποδεχτεί τους επισκέπτες της από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Είμαστε άριστα προετοιμασμένοι για την διοργάνωση του φετινού καρναβαλιού και για την υποδοχή των επισκεπτών μας. Σε άψογη συνεργασία, όπως κάθε χρόνο, με όλες τις αρμόδιες αρχές και φορείς, υποσχόμαστε μια αξέχαστη εμπειρία σε όλους όσοι βρεθούν κοντά μας αυτό το τετραήμερο».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Στέλιος Σαμψών επισήμανε, ότι «Θέλω να απευθύνω ιδιαίτερες ευχαριστίες σε όλους όσοι συνέβαλαν και κυρίως στις ομάδες αλλά και σε κάθε ένα καρναβαλιστή ξεχωριστά, που με το μεράκι του και το κέφι του βοηθά να φτάσουμε στην κορύφωση της διοργάνωσης αυτό το Σαββατοκύριακο. Είμαστε πανέτοιμη να ανταπεξέλθουμε σε αυτό το πολύ μεγάλο έργο, όπως είναι το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι».

Στην ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη μεταξύ των φορέων της πόλης, ειδική βαρύτητα δόθηκε στα ζητήματα χρήσης αλκοόλ και στα μέτρα ασφαλείας για την καλύτερη δυνατή λειτουργία της πόλης.

Το παρών έδωσαν η Οργανωτική Επιτροπή καθώς επίσης από πλευράς Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ο Διοικητής  κ. Ακουμιανάκης Εμμανουήλ, από το Λιμεναρχείου Ρεθύμνης ο κ. Πατακός, ο του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου κ. Γιώργος Φραγκιαδάκης, από την Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνης ο Ανθυπαστυνόμος κ. Σταυγιαννουδακης Εμμανουήλ, την Τροχαία Ρεθύμνης  ο Διοικητής κ. Σταγάκης Ελευθέριος, από τον Εμπορικό Σύλλογο Ρεθύμνου ο Αντιπρόεδρος κ. Σπαντιδάκης, από τον ΟΕΒΕΡ ο Πρόεδρος κ. Κοσμά Περπιράκης, από τον Σύλλογο Ξενοδόχων ο κ. Μάριος Κυριμάκης, από το ΕΚΑΒ ο κ. Δουλγεράκης Παναγιώτης, από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό - Περιφερειακό Τμήμα Ρεθύμνου ο  κ. Γιώργος Κακλαμάνος, ο Αρχηγός του Σώματος  Εθελοντών Σαμαρειτών κ. Ηρακλής Ζουμπουλάκης, η κα. Καμηνάρη Αναστασία Διδάσκουσα Νοσηλευτικής, Πρόεδρο Εφορείας Σώματος Νοσηλευτικής  κα. Σούλα Καμηνάρη, εκ μέρους του συλλόγου αιμοδοτών «Δότες Ζωής» η κ. Νικολακάκη Μαρία, από τον Σύλλογο Εστίασης ο πρόεδρος κ. Ανδρέας Κλαψινός, η κ. Ευρυδίκη Ψυχαράκη εκ μέρους του ΣΥΦΑΚ καθώς επίσης εκπρόσωποι της Σχολής Αστυφυλακών και υπηρεσιών.

Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι 2017 οργανώνουν ο Δήμος Ρεθύμνου και η ΚΕΔΗΡ ενώ πραγματοποιείται με την Αιγίδα του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, του ΕΟΤ, της Περιφέρειας Κρήτης και του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ρεθύμνης.

Μεγάλος χορηγός του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού είναι η AMSTEL και στηρίζεται σε μεγάλο μέρος της Ρεθεμνιώτικης επιχειρηματικής κοινωνίας με το πρόγραμμα «ΕΛΑ ΚΑΙ ΕΣΥ».

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΑ ΜΕΤΡΑ

Για την μεγάλη παρέλαση της Κυριακής, τα οχήματα που έρχονται από Ηράκλειο θα κατευθυνονται μέσω του κόμβου Ατσιποπούλου στον παράδρομο προς το Πανεπιστήμιο και στην συνέχεια στο Αθλητικό κέντρο Γάλλου όπου μπορούν να σταθμεύσουν δωρεάν. Εκεί θα βρίσκονται λεωφορεία του ΚΤΕΛ που θα μεταφέρουν δωρεάν τους επισκέπτες στην πόλη. Στον χώρο θα βρίσκονται υπάλληλοι εταιρείας φύλαξης (security) και θα καθοδηγούν τους οδηγούς για την στάθμευση και στα σημεία από όπου θα αναχωρούν τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ.

Τα οχήματα που έρχονται από Χανιά θα κατευθυνονται μέσω της Γέφυρας Ζουρίδας προς τα κέντρα Μέγαρο και Φάρος όπου μπορούν να σταθμεύσουν δωρεάν. Εκεί θα βρίσκονται λεωφορεία του ΚΤΕΛ που θα μεταφέρουν δωρεάν τους επισκέπτες στην πόλη. Στον χώρο θα βρίσκονται υπάλληλοι εταιρείας φύλαξης (security) και θα καθοδηγούν τους οδηγούς για την στάθμευση και στα σημεία από όπου θα αναχωρούν τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ.

Τα τουριστικά λεωφορεία θα κατευθυνθούν μέσω του κόμβου Ατσιποπούλου προς Ρέθυμνο και στη συνέχεια μέσω της οδού Κεφαλογιάννηδων προς το Εμπορικό Λιμάνι όπου και θα σταθμεύουν δωρεάν και θα αποβιβάζουν τους επισκέπτες.

Επίσης, τα ιδιωτικά πάρκινγκ της πόλης θα είναι διαθέσιμα με χρέωση ενώ το σύνολο της δύναμης της Α.Δ. Ρεθύμνου, της Τροχαίας και του Λιμεναρχείου θα είναι επί ποδός όλη την ημέρα για τη διευκόλυνση των οδηγών.

ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

 

Όλες οι αρμόδιες Δημόσιες Υπηρεσίες θα είναι επί ποδός με ενισχυμένο προσωπικό.

Αστυνομία (με τη βοήθεια των όμορων νομών Χανίων – Ηρακλείου), Λιμεναρχείο, Εθελόντριες Νοσηλεύτριες, Σαμαρείτες, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, Υγειονομικό, Πυροσβεστική.

Η Δύναμη Ετοιμότητας Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού έχει ως εξής:

Αστυνομία και Τροχαία: 150 Αστυνομικοί & Τροχομόνοι

Λιμενικό: 40 Λιμενικοί

Πυροσβεστική: 2 οχήματα επανδρωμένα, 2 μοτοσυκλέτες και το σύνολο της δύναμης του Σώματος

Νοσοκομείο: Πλήρης ετοιμότητα και σχεδιασμός

ΕΚΑΒ:  Πλήρης ετοιμότητα και σχεδιασμός

Ερυθρός Σταυρός: 130 Σαμαρείτες καθώς και Αδελφές Νοσοκόμες

Πολιτική Προστασία: Εθελοντές

Περιφρούρηση Παρέλασης: 300 εθελοντές

ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

Για μία ακόμα χρονιά σημαντική θα είναι η βοήθεια και των εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού, αφού και φέτος θα λειτουργήσουν τρεις σταθμοί παροχής βοήθειας.

Ο πρώτος και βασικός στο ισόγειο του 3ου λυκείου, καθώς επίσης και μία σκηνή παροχής βοήθειας στην πλατεία Ιερολοχιτών και μία σκηνή παροχής βοήθειας στον προαύλιο χώρο της Εθνικής Τράπεζας στο Κολωνάκι. Η δύναμη του Ερυθρού Σταυρού θα ξεπεράσουν τα 150 άτομα.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΨΗΣΤΑΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΕΣ

Η καθολική απαγόρευση των υπαίθριων ψησταριών και των παράνομων μικροπωλητών είναι ένα ακόμη μέτρο για την προστασία της δημόσιας υγείας. Η Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και το Τμήμα Εμπορείου έχει απευθύνει αυστηρές προειδοποιήσεις στους παραβάτες, αφού σε όλα τα περιστατικά θα επιβληθούν οι κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος, όπως το αυτόφωρο που προβλέπεται σε όλες τις παραβάσεις, καθώς και μεγάλα χρηματικά πρόστιμα.

Η Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και το Τμήμα Εμπορείου πρόκειται να διεξάγουν εξονυχιστικούς ελέγχους σε ολόκληρη την πόλη. Όπως ανακοίνωσαν, σε όσους δεν θα πειθαρχήσουν, προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα που φτάνουν έως 5.000 ευρώ και άλλες κυρώσεις.

Οι καταστηματάρχες εστίασης της πόλης καλούν τον κόσμο να εμπιστευθεί τα καταστήματα που λειτουργούν νόμιμα.

ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛ

Ο Δήμος Ρεθύμνης, σε συνεργασία με τον ΣΥΦΑΚ και τον μεγάλο χορηγό AMSTEL θα διανείμουν 1500 αλκοτέστ μιας χρήσης, δωρεάν, στους οδηγούς που θα εισέρχονται στο Ρέθυμνο το Σαββατοκύριακο 12-13 Μαρτίου. Αυτό αποτελεί ένα τμήμα από τη συνεχή και αυξανόμενη δράση των παραπάνω φορέων για τη συνετή κατανάλωση αλκοόλ και την αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ από ανηλίκους.

Στο μεταξύ η Ένωση Γονέων Μαθητών του Δήμου Ρεθύμνου παροτρύνει να προστατευθούν όλοι και κυρίως οι μαθητές από το αλκοόλ. Σε ανακοίνωση τους επισημαίνουν «Λέμε ναι στο πνεύμα των ημερών, όχι στο οινόπνευμα» και τονίζουν, ότι «το ποτό δεν είναι παιχνίδι! Κανένας δεν κατάφερε να διατηρήσει τον αυτοέλεγχο και την αξιοπρέπειά του, έχοντας πιει ανεξέλεγκτες ποσότητες από οινοπνευματώδη ποτά  και δυστυχώς η κατάληξη δεν είναι άλλη από το κατώφλι του νοσοκομείου, όπου παράσχονται οι πρώτες βοήθειες! Σε περίπτωση που κάποιος φίλος σας σας πιέσει να πιείτε ,αρνηθείτε ευγενικά και προσπαθήστε να τον συνετίσετε! Το αλκοόλ δεν είναι εφάμιλλο της φιλίας και της εμπιστοσύνης! Το αλκοόλ δεν κάνει διακρίσεις ούτε φύλου ούτε ηλικίας! Χτυπά "ύπουλα" οποιονδήποτε κάνει αλόγιστη κατανάλωση και μάλιστα αποτελεί κοινωνική απειλή !!! Ένας μεθυσμένος δεν έχει συναίσθηση της πραγματικότητας, γίνεται επιθετικός και παράλογος και φυσικά η συμπεριφορά του έχει αντίκτυπο στον κοινωνικό του περίγυρο!!Είσαστε ανήλικοι και ως εκ τούτου θα πρέπει να είσαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις επιλογές σας, γιατί οι πράξεις σας επηρεάζουν άμεσα το οικογενειακό σας περιβάλλον!!! Διασκεδάστε με νηφαλιότητα και διατηρήστε τις όμορφες αναμνήσεις παρέα με τους φίλους και τους οικείους  σας, χωρίς την επήρεια του αλκοόλ!»

ΕΚΠΟΜΠΗ ΑΠΟ ΤΟ STUDIO ΡΕΘΥΜΝΟ

Για δέκατη συνεχή χρονιά, από νωρίς το πρωί της Κυριακής, η Υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου θα εκπέμπει ζωντανά στη συχνότητα 9.80, απ’ όπου όλοι  επισκέπτες μπορούν να ενημερώνονται για όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Με συνεχή ενημέρωση οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Κορωνάκης, Σταύρος Ρακιντζής και Αθηνά Πετρακάκη θα δίνουν όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες για την εξυπηρέτηση του κοινού του καρναβαλιού.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

 

Σάββατο 25 Φλεβάρη

  • 17:00 Παιδική παρέλαση

Τα παιδιά θα ξεκινήσουν από τον κόμβο Θεοτοκοπούλου και θα τερματίσουν στον αύλειο χώρο του 3ου Γυμνασίου με ένα μεγάλο παιδικό  πάρτι! Πάρτι στην Περιηγητική Λέσχη (οδός Αγ. Φραγκίσκου) με το τέλος της παρέλασης - διοργάνωση ΠΕΡΙΗΓΗΤΕΣ CLUB

 

  • 21:00 Νυχτερινή Παρέλαση

Τα βραζιλιάνικα κρουστά Batala Creta θα δώσουν το σύνθημα και στις 9 το βράδυ θα ξεκινήσει η νυκτερινή παρέλαση από τον κόμβο Θεοτοκοπούλου! Οι ομάδες του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού, φορώντας τις στολές από παλαιότερες διοργανώσεις αλλά και επισκέπτες της πόλης συμμετέχουν στην μεγάλη αυτή νυχτερινή, γιορτινή παρέλαση! Μετά το τέλος της στις 22:30 στην πλατεία Μικρασιατών ακολουθεί συναυλία με τον Νικηφόρο!

 

Κυριακή 26 Φλεβάρη Μεγάλη Παρέλαση πληρωμάτων και αρμάτων

Η μεγάλη παρέλαση πληρωμάτων και αρμάτων θα ξεκινήσει στις 14:00 το μεσημέρι με εκκίνηση από τον Κόμβο Θεοτοκοπούλου.

Παρουσιάστρια του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2017 είναι η Ράνια Κωστάκη, και ο δημοσιογράφος  Παντελής Σπυριδάκης.

Οι Καρναβαλικές ομάδες είναι 36 και τα άρματα 30, ενώ αναμένεται να παρελάσουν πάνω από 15.000 άτομα.

Συνοδεύονται όπως πάντα από το Βασιλιά Καρνάβαλο και τη συνοδεία του.

Στο τέλος της διαδρομής τα πληρώματα καταλήγουν στην πλατεία Ηρ. Πολυτεχνείου (Σοχώρα), όπου από τις 15:00 το μεσημέρι ξεκινά το  Dj party ενώ στις 18:30 στην παραλιακή λεωφόρο Ελ. Βενιζέλου θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Λήξης του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2017, με την καύση του Βασιλιά Καρνάβαλου πάνω στην παραλία  συνοδευόμενη  από ένα φαντασμαγορικό show με πυροτεχνήματα. Θα ακολουθήσει συναυλία με τη ΜΑΛΟΥ!

Την ίδια ώρα στην Πλατεία Μικρασιατών θα γίνει street party από την Ομάδα των Άλλανταλλων

 

Καθαρά Δευτέρα  27 Φλεβάρη

ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

ΠΕΡΙΒΟΛΙΑ

12:30 Παραδοσιακά Κούλουμα με φασολάδα στο χώρο του πάρκινγκ SEASIDE Περιβολίων (Γοργοποτάμου & Καλογεράκη). Διοργάνωση: Δήμος Ρεθύμνης – Κ.Ε.ΔΗ.Ρ. & Πολιτιστικός Σύλλογος Περιβολίων – Μυσσιρίων «Εμμανουήλ Παχλάς».

ΓΕΡΑΝΙ

10:00 Η μάχη χαρταετών. 12:30 Η παρέλαση της Καμήλας. Κούλουμα με πέταγμα χαρταετού, καρναβαλικά δρώμενα και σαρακοστιανά εδέσματα. Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Γερανίου «το Καμάρι».

ΑΡΜΕΝΟΙ

12:00 Αναβίωση εθίμου μουτζουρώματος με παραδοσιακά κούλουμα.

ΕΛΕΥΘΕΡΝΑ

11:30 Αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου Μπεγιράκι και μουτζουρώματα από τους νέους του χωριού. Κέρασμα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ελεύθερνας.

ΡΟΥΣΣΟΣΠΙΤΙ

Παραδοσιακά κούλουμα και πέταγμα χαρταετού από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ρουσσοσπιτίου και την καρναβαλική ομάδα ΆΡΚΑΛΟΙ.

ΣΩΜΑΤΑΣ

11:30 O Πολιτιστικός Σύλλογος Σωματά προσφέρει παραδοσιακή φασολάδα.

ΦΩΤΕΙΝΟΥ

11:00 Παραδοσιακά κούλουμα, φασολάδα και πέταγμα χαρταετού.

Διοργάνωση:  Πολιτιστικός Σύλλογος Φωτεινού.

ΔΗΜΟΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ

ΜΕΛΙΔΟΝΙ 12:00 Αυγομάζωμα και 14:00 Κλέψιμο της Νύφης και Καντής

ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΙΟΥ

12:30 ΜΕΡΩΝΑΣ Παραδοσιακά δρώμενα, παιχνίδια, μουσική, με την συμμετοχή όλων. «Ντύσου στολίσου νυφικά και βάστα το βουργιάλι, να δεις λεράδες και θεριά και μουζουδιάς το χάλι».

 

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΙΧΝΕΥΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ

Στο μεταξύ ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Μαρινάκης με επιστολή του συνεχάρη την ομάδα «Ανιχνευτές» για την κατάκτηση του ρεκόρ Γκίνες για το κυνήγι θησαυρού. Μεταξύ άλλων στην επιστολή του ανέφερε τα εξής: «Είναι γεγονός πως, κάθε χρόνο, ο πήχης ανεβαίνει ακόμη ψηλότερα με αποτέλεσμα η εκάστοτε νικήτρια ομάδα του Κυνηγιού να επιφορτίζεται με ακόμη δυσκολότερο έργο.

Είναι, ωστόσο, συγκινητική κι ενδεικτική του πάθους που διακατέχει τους κυνηγούς,  η διαπίστωση της υπέρβασης  αντικειμενικών δυσκολιών που άπτονται του υψηλού κόστους, του απεριόριστου χρόνου, της γνώσης και της φαντασίας, που προϋποθέτει  κάθε διοργάνωση.

Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλες τις Ομάδες που ενισχύουν και στηρίζουν το θεσμό του Κυνηγιού.

Εν προκειμένω, όμως, αγαπητοί «Ανιχνευτές», οφείλουμε όλοι να καταθέσουμε ξεχωριστά συγχαρητήρια στην δική σας Ομάδα, η οποία,  όχι μόνον κατάφερε να διοργανώσει και να υλοποιήσει ένα ευφάνταστο σε ιδέες, πλούσιο σε δράσεις και αξιέπαινο σε εφαρμογή Κυνήγι αλλά πρόσφερε στην πόλη μας και τους ανθρώπους της, μια ακόμη σημαντική διάκριση: να συμπεριληφθεί το Ρέθυμνο στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.

Η διάκριση αυτή, ωφελεί το Ρέθυμνο σε πολλά επίπεδα. Πέραν της θετικής προβολής που εξασφάλισε στην πόλη, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ανέδειξε τη δυναμική των ανθρώπων της  και επιβεβαίωσε το υψηλό ποσοστό κοινωνικής της συνοχής, που αντανακλάται στις πολυπληθείς συλλογικές δράσεις που υιοθετούν οι Ρεθυμνιώτες, ανεξαρτήτως ηλικιακών και κοινωνικών διαβαθμίσεων.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ