ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με κάθε επισημότητα η 193η επέτειος του ολοκαυτώματος σπηλαίου Μελιδονίου

0

Με την σεμνότητα και την απλότητα που ταιριάζει στην περίσταση πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017 οι εκδηλώσεις της 193ης Επετείου του Ολοκαυτώματος του Σπηλαίου Μελιδονίου στα Ταλέα Όρη Μυλοποτάμου.

Πλήθος κόσμου ανηφόρησε και φέτος στο ιστορικό σπήλαιο για να αποδώσει τις τιμές στα 390 θύματα που βρήκαν φρικτό θάνατο από ασφυξία στις 24 Ιανουαρίου 1824 όταν ο Χουσεΐν Πασάς και τα στρατεύματα του έριξαν εύφλεκτες ύλες μέσα στο σπήλαιο στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο και αμυνόταν επί τρεις μήνες οι κάτοικοι του Μελιδονίου.

Το πρωί, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος τέλεσε Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου παρά του Σπηλαίου με την συμμετοχή και άλλων κληρικών και πραγματοποίησε  Ιερό Μνημόσυνο στην μνήμη των θυμάτων.

Ακολούθως ο Σεβασμιότατος, οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και οι προσκυνητές μετέβησαν εντός του Σπηλαίου, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μαυσωλείο που φυλάσσονται τα οστά των ηρώων και οι καθιερωμένες τελετές απόδοσης τιμών.

Παρευρέθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαρία Λιονή, ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου κ. Δημήτρης Κόκκινος, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων και συλλόγων.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου κ. Δημήτρης Κόκκινος ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι  «Σήμερα, 193 χρόνια μετά το ολοκαύτωμα του Σπηλαίου, συγκεντρωθήκαμε, όπως κάνουμε κάθε χρόνο, για να τιμήσουμε τα θύματα, τα οποία μαρτύρησαν με φρικτό θάνατο στο χώρο που βρισκόμαστε.

Είμαστε εδώ για να μνημονεύσουμε τη θυσία τους.

Να δηλώσουμε, ότι ποτέ δεν ξεχνούμε τον αγώνα τους, και βέβαια, για να μαθαίνουν οι νέες γενιές, ότι η ελευθερία και η δημοκρατία, που βιώνουμε σήμερα, είναι αποτέλεσμα των αιματηρών αγώνων των προγόνων μας.

Και αυτό είναι το νόημα των εκδηλώσεων, όπως αυτή που οργανώνουμε σήμερα.

Να τιμούμε τη μνήμη των ηρώων, να σεβόμαστε τους αγώνες τους, να αναδεικνύουμε την τοπική ιστορία, να είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα ιδανικά και τα δίκαια του Έθνους μας.»

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μελιδονίου κ. Νίκος Παρασχάκης στον χαιρετισμό του ανέφερε, ότι «Τιμή και δόξα και μονό αρμόζει στους πεσόντες του σπηλαίου  που έδωσαν την ζωή τους για  ένα από τα   μεγαλύτερα  αγαθά  της ζωής την ελευθερία.

Δεν φοβήθηκαν δεν δείλιασαν παρόλο που έβλεπαν τον θάνατο να πλησιάζει ,και  όλοι μαζί πήραν την μεγάλη απόφαση  ¨¨θάνατος αλλά όχι υποταγή ¨¨ όχι υποταγή στο τουρκικό ζυγό, όχι υποταγή στην βεβήλωση της υπερηφάνειας  τους , όχι υποταγή στην στέρηση της ελευθερίας του . ¨Όλα αυτά μας τα άφησαν ως παρακαταθήκη , όλα αυτά μας τα άφησαν σαν κληρονομία και είμαι σίγουρος πως θα ήταν και αυτοί περήφανη για εμάς αν μπορούσαμε να τα τηρήσουμε έστω και στο μικρότερο βαθμό η κάθε μια  και ο κάθε ένας  από εμάς . Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να το κάνουμε πράξη όλοι μας, από όποια θέση και να κατέχουμε , από όποιο κοινωνικό αξίωμα,   σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε σε αυτόν τον διαφορετικό πόλεμο που δεχόμαστε και ας έχουμε ψηλά το κεφάλι όπως και αυτοί για να έχει κάτι να πει και για μας η νεότερη ιστορία. Ας είναι αιωνία η μνήμη τους.»

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μυλοποτάμου κ. Μανούσος Κλάδος, ο οποίος αναφέρθηκε στα ιδανικά των αγώνων για ελευθερία και δημοκρατία επισημαίνοντας, πώς «Για εμάς σήμερα κάθε θυσιαστική πράξη πρέπει να αποτελεί παράδειγμα μίμησης.

Τίποτα και κανένας δεν μπορεί να θυσιάζει τα ιδανικά της χώρας μας.

Και κανείς από εμάς δεν πρέπει να πιστεύει πως η ελευθερία και η δημοκρατία είναι αυτονόητα.

Θέλει κόπους και ψυχή η σωτηρία. Θέλει Αντοχές.»

Οι εκδηλώσεις, τις οποίες διοργάνωσε ο Δήμος Μυλοποτάμου, η Δ.Κ. Μελιδονίου, ο Πολιτιστικός και ο Αθλητικός Σύλλογος του χωριού, ολοκληρώθηκαν με τον «Μελιδόνιο Δρόμο», στον οποίο συμμετείχαν αθλητές του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Ρεθύμνου, του Ποδηλατικού Συλλόγου Ρεθύμνου «Άτλας» και του συλλόγου TAE KWON-DO Περάματος.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ