ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Με πολεοδομικό αλαλούμ απειλείται η χώρα

0

Η ΚΑΘΑΡΟΓΡΑΜΜΕΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 67 ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

  • Σε χωροταξικό σοκ οδηγεί η υπόθεση της ζώνης των 800 μέτρων που ξεκίνησε από το Ρέθυμνο 

 

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΚΛΑΔΟΣ

Στον αέρα κινδυνεύει να βρεθεί το σύνολο της πολεοδόμησης της χώρας καθώς η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ζώνη των 800 μέτρων σε 67 οικισμούς του Ρεθύμνου, όπως καθαρογράφτηκε και παραδόθηκε στους τοπικούς φορείς, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για το αν ισχύει οποιαδήποτε πράξη χωροταξικού σχεδιασμού από το 1985 έως σήμερα.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ν.Ε. Ρεθύμνου του ΤΕΕ κ. Στέλιο Ξεζωνάκη, η απόφαση που εκδόθηκε είναι τελικά τόσο γενική, που τίθενται σαφή ερωτήματα για το αν αφορά μόνο τους 67 οικισμούς ή το σύνολο των πράξεων που βασίστηκαν στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα του 1985 και ως εκ τούτου, όχι μόνο στο Ρέθυμνο αλλά σε ολόκληρη τη χώρα.

Το αρχικό σοκ με την απόφαση του ΣτΕ για τους 67 οικισμούς, έχει διαδεχθεί η βάσιμη φοβία, πως σαν ντόμινο θα ξεκινήσει μια αλληλουχία καταστάσεων, που αν συμβεί, θα προκληθεί άνευ προηγουμένου πολεοδομικό μπάχαλο σε ολόκληρη τη χώρα. Διότι με το Προεδρικό διάταγμα του ’85, το οποίο το ΣτΕ με παλαιότερη απόφαση του είχε κρίνει ως έγκυρο, έχουν γίνει πολεοδομικές πράξεις σε ολόκληρη την Ελλάδα και όχι μόνο στο Ρέθυμνο.

Μάλιστα, στην παρούσα χρονική στιγμή, με βάση τον νέο νόμο για τον πολεοδομικό σχεδιασμό αλλά και την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, τα «κάρβουνα» πέφτουν στα χέρια της κυβέρνησης και των συναρμόδιων υπουργείων καθώς δήμοι και Περιφέρειες είναι αναρμόδιες για τα ζητήματα χωροταξικού σχεδιασμού.

 

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΜΠΑΧΑΛΟΥ

Όπως εξήγησε ο κ. Ξεζωνάκης στην παρούσα χρονική στιγμή υπάρχει συνεργασία με τους δήμους και την Περιφέρεια Κρήτης, που εξετάζουν από κοινού το πώς θα αντιμετωπιστεί η πρωτοφανής, όπως εξελίσσεται, κατάσταση.

Όπως τόνισε «Συνεργαζόμαστε για να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και κινούμαστε σε δύο άξονες. Ο Ένας είναι να λύσουμε κάποια ζητήματα βραχυπρόθεσμα, όπως είναι το να διασαφηνίσουμε και να ξεκαθαρίσουμε, ότι αυτή η απόφαση αφορά μόνο τους οικισμούς που έχουν ακυρωθεί και δεν εκτείνεται πέραν αυτών. Διότι υπάρχει ένα τέτοιο ζήτημα. Το σκεπτικό της απόφασης είναι πολύ γενικό και τίθενται ερωτηματικά για το αν τελικά δεν έχουμε όρια μόνο στους 67 οικισμούς ή ξαφνικά δεν έχουμε όρια σε ολόκληρη τη χώρα! Έτσι όπως έχει τεθεί το σκεπτικό της απόφασης θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν οι υπηρεσίες ποιους και τι αφορά. Αυτή τη στιγμή υπάρχει στασιμότητα σε ολόκληρο το νομό και θα πρέπει αυτό να λυθεί για να ξέρουμε που κινούμαστε.»

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας, ότι «Ο δεύτερος άξονας είναι πως θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που διαπιστωμένα υπάρχει για τους 67 οικισμούς. Είναι δε, σημαντικό να γίνει αντιληπτό, πως η απόφαση του ΣτΕ δεν ήρθε να καταδείξει πως κάποιοι Νομάρχες παλαιότερα παρατύπησαν ή παρανόμησαν αλλά, ότι το ΣτΕ ήρθε να ακυρώσει τον ίδιο του τον εαυτό. Γιατί οι αποφάσεις των Νομαρχών δεν ήταν παράνομες. Έγιναν με βάση Προεδρικό Διάταγμα για το οποίο είχε γνωμοδοτήσει το ΣτΕ θετικά. Γνωμοδότησε θετικά για το Προεδρικό Διάταγμα και αρνητικά για την εφαρμογή του. Δηλαδή, όλες οι διορθωτικές πράξεις που έγιναν με βάση το Προεδρικό Διάταγμα του 1985, τώρα θεωρούνται άκυρες. Υπάρχει, δηλαδή, θέμα όχι μόνο στο Ρέθυμνο αλλά σε ολόκληρη τη χώρα και δεν είναι κάτι που μόνο εμείς στο Ρέθυμνο κάναμε λάθος.»

Μιλώντας στην εφημερίδα μας, ο κ. Ξεζωνάκης τόνισε, ότι στην παρούσα φάση συντάσσεται ένας φάκελος με ό,τι έχει γίνει με βάση το Προεδρικό Διάταγμα του 1985 για να καταλάβει κάθε αρμόδιος, ότι εδώ υπάρχει πια μια απόφαση του ΣτΕ που αφορά όλους τους οικισμούς της χώρας και όχι μόνο τους 67 του Ρεθύμνου, για τους οποίους έχει γίνει τόσο ντόρος. «Η απόφαση αυτή ταρακουνά ολόκληρο τον πολεοδομικό σχεδιασμό της χώρας και όχι μόνο το Ρέθυμνο» δήλωσε ξεκάθαρα ο Πρόεδρος της Ν.Ε. Ρεθύμνου του ΤΕΕ για να καταλήξει λέγοντας, ότι «Είναι σαφές, ότι η τοπική αυτοδιοίκηση με αυτή την απόφαση του ΣτΕ αλλά και με βάση τον καινούργιο νόμο για το χωροταξικό, η Περιφέρεια και οι Δήμοι δεν έχουν καμία αρμοδιότητα για αυτούς τους σχεδιασμούς και όλα είναι θέμα κεντρικής διοίκησης και ό,τι πράξεις γίνουν, θα πρέπει να γίνουν από το κεντρικό κράτος. Εμείς μόνο να ενημερώσουμε μπορούμε και να πιέζουμε για να εξευρεθεί λύση.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ