ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Μια βδομάδα πίσω πληρωμή των 4 πρώτων συνδεδεμένων

0

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι µέχρι την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου δεν είχε γίνει καµία πίστωση για τις 4 πρώτες συνδεδεµένες (σκληρό σιτάρι, ψυχανθή, όσπρια και σπαράγγια), που είχε προγραµµατίσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Και µπορεί να πρόκειται για ένα ποσό περί τα 25 εκατ. ευρώ, µε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και τους ελέγχους από τους αρµόδιους να έχουν ολοκληρωθεί, ωστόσο µέσα στην κυβερνητική «αγωνία» να βρεθεί η όσο το δυνατόν πιο συµφέρουσα συµφωνία για το ελληνικό πρόγραµµα, φαίνεται πως οι πιστώσεις αυτές δεν απασχολούν κανέναν για την ώρα (εκτός βέβαια από τους παραγωγούς).

Ωστόσο, οι τελευταίες πληροφορίες από τον αντιπρόεδρο του Οργανισµού Γιώργου Κέντρου µιλούν για µια πληρωµή που θα αφορά τις 4 αυτές συνδεδεµένες και υπόλοιπα της ενιαίας ενίσχυσης µέσα στην επόµενη εβδοµάδα και πριν το τέλος Φεβρουαρίου.

Σηµειωτέον ότι οι εκκρεµότητες του τσεκ του 2016, που δεν πιστώθηκαν µε την εξόφληση του ∆εκεµβρίου, για τις οποίες ολοκληρώθηκε επιτυχώς η διαδικασία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αφορούν τα εξής: περιπτώσεις µε παραγωγούς που δεν πληρώσουν το κριτήριο του ενεργού αγρότη, επειδή εκκρεµούσε η εκκαθάριση φορολογίας εισοδήµατος από το υπουργείο Οικονοµικών, παραγωγοί των οποίων τα προσωπικά στοιχεία όπως δηλώθηκαν στο ΟΣ∆Ε του 2016 δεν ταυτοποιήθηκαν ορθώς, αιτήσεις µεταβίβασης δικαιωµάτων από κληρονοµιά και ζητήµατα ταυτοποίησης στοιχείων παραγωγών µε το τραπεζικό ίδρυµα.

Χάνεται ο Φεβρουάριος  για τον ΕΦΚ πετρελαίου του 2015

Για Μάρτιο δείχνει να πηγαίνει η πληρωµή των υπολοίπων από το αγροτικό πετρέλαιο για το έτος 2015, για την οποία το υπουργείο Οικονοµικών είχε ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσουν από τα τέλη Φεβρουαρίου. Κι ενώ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν υπάρχει καµία επίσηµη ενηµέρωση, καθώς θεωρείται ζήτηµα που άπτεται της αρµοδιότητας του ΥΠΟΙΚ, από εκεί παραπέµπουν τώρα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Εδώ, βέβαια, τα πράγµατα είναι ακόµα πιο δύσκολα, αφού πρέπει να υπογραφεί πρώτα η σχετική απόφαση µε την έγκριση της πίστωσης από τους συναρµόδιους υπουργούς για να προχωρήσει η πληρωµή, κάτι για το οποίο δε γίνεται προς το παρόν καµία κίνηση, αφού δεν έχει ανάψει το πράσινο φως άνωθεν.

Ωστόσο, µετά το ζήτηµα που ανέκυψε στην πληρωµή του αγροτικού πετρελαίου για τα έτη 2013 και 2014, µε τους συµψηφισµούς, το ζητούµενο είναι αν στην πίστωση που αφορά το έτος 2015 θα πληρωθούν µόνο όσοι στάθηκαν «τυχεροί» και δεν έχουν προβλήµατα ή θα περιλαµβάνονται περισσότεροι δικαιούχοι µε περιπτώσεις που εν τω µεταξύ λύθηκαν τεχνικά. Πάντως, το βέβαιο είναι ότι οι εφορίες προχωρούν σε διασταυρώσεις, οι οποίες όµως πραγµατοποιούνται µία-µία ανά περίπτωση και κατά αλφαβητική σειρά, διαδικασία που αν µη τι άλλο θα πάρει πολύ χρόνο, ίσως ακόµα και µήνες.

Για Μάρτιο η ειδική ενίσχυση στο βαµβάκι και υπόλοιπα εξισωτικής 2015

Το νωρίτερο περί τα µέσα Μαρτίου αναµένεται να ξεκινήσει η πληρωµή της ειδικής ενίσχυσης για το βαµβάκι του έτους 2016, µε το ποσό να ανέρχεται περί τα 170 εκατ. ευρώ, σύµφωνα µε τον προγραµµατισµό του ΟΠΕΚΕΠΕ. Άλλωστε, το κονδύλι είναι ιδιαίτερα υψηλό και σε αυτή τη φάση τα χρήµατα δεν είναι προς διάθεση.

Εκτός πλάνου πληρωµών του ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκονται και οι εκκρεµότητες από τις εξισωτικές του 2015, γιατί απαιτούν διοικητικές πράξεις που πρέπει να γίνουν, εξηγεί στην Agrenda ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Αποστολάκης.  Ως εκ τούτου, το νωρίτερο µέσα στον Μάρτιο τοποθετείται η καταβολή των εν λόγω υπολοίπων, που θα προκύψουν από νέους διασταυρωτικούς ελέγχους.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ