ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ επιθυμούν ένα 'νέο ξεκίνημα' στις σχέσεις τους με την Τουρκία

0

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πενς διαβεβαίωσε τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ ότι η κυβέρνησή του επιθυμεί ένα "νέο ξεκίνημα" στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Άγκυρας, ανέφερε σήμερα ένα τουρκικό μέσο ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Πενς δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να αναπτύξουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία, σε συνάντηση που είχε το Σάββατο (χθες)με τον Γιλντιρίμ στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο.

Από την πλευρά του, ο Γιλντιρίμ δήλωσε ότι μια έκδοση του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει εξόριστος στις ΗΠΑ, "θα άνοιγε μια νέα σελίδα" στις σχέσεις των δύο χωρών, σύμφωνα με το NTV.

Σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως ο Πενς επανέλαβε στη διάρκεια της συνάντησης τη δέσμευση των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία ως στρατηγικό εταίρο και σύμμαχο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

"Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τα μέσα προκειμένου να επιταχύνουμε τις κοινές προσπάθειές μας να καταπολεμήσουμε" την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν τους τρόπους να επιτευχθεί μια μόνιμη λύση που θα θέτει τέλος στη συριακή σύγκρουση, σύμφωνα με το NTV.

Η Τουρκία παρουσίασε στις Ηνωμένες Πολιτείες δύο σχέδια μάχης χωρίς τη συμμετοχή των κουρδικών πολιτοφυλακών για την εκδίωξη του ΙΚ από τη Ράκα, αυτοανακηρυχθείσα "πρωτεύουσά" του στη Συρία, ανέφερε χθες η εφημερίδα Hürriyet.

Η Άγκυρα, που έχει εξαπολύσει μεγάλη επιχείρηση στη βόρεια Συρία, χαρακτηρίζει "τρομοκρατικές οργανώσεις" τις κουρδικές πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ στη μάχη κατά των τζιχαντιστών στο έδαφος.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός προειδοποίησε χθες ότι αν η Ουάσινγκτον επέλεγε να στηριχθεί στις κουρδικές πολιτοφυλακές, θα "έθετε ένα σοβαρό πρόβλημα στις σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες".

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ