ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο διαγ(κ)ωνισμός του πάρκινγκ του Μανούσου Μανουσογιάννη

0

Στις 15/2/2017 δημοσιοποιήθηκε η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου να απορρίψει την προσφυγή κατά του αποτελέσματος του διαγωνισμού για το πάρκιγκ των 4ων Μαρτύρων, που ανακήρυσσέ προσωρινό ανάδοχο την  εταιρεία ΦΕΣΣΑΣ Α. ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ.

Δεν αναφέρθηκε όμως ότι η απόφαση ήταν κατά πλειοψηφία αφού καταψηφίστηκε από τον υποφαινόμενο εκπρόσωπο της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ. Καταθέσαμε μάλιστα και δική μας πρόταση, που απορρίφτηκε από την πλειοψηφία.

Να επισημάνουμε κατ’ αρχήν ότι ο διαγωνισμός, για άλλη μια φορά, γίνεται όχι με την επιλογή της οικονομικότερης προσφοράς αλλά της λεγόμενης «τεχνικοοικονομικά συμφερότερης». Μέθοδο που επανειλημμένα έχουμε εκφράσει τις έντονες αντιρρήσεις μας. Τον κύριο ρόλο στην ανάδειξη του αναδόχου δεν τον παίζει το ποσόν της προσφοράς του αλλά μια σειρά «ποιοτικά» και «τεχνικά» κριτήρια (εμπειρία, τεχνική αρτιότητα κλπ) για τα οποία όμως δεν υπάρχει ασφαλές μέτρο, που αντικειμενικά και αδιαμφησβήτητα θα τα προσμετρά. Έτσι είναι ισχυρή η άποψη ότι «ο τσικαλάς όπου θέλει να κολλά το αφτί». Αν το πραγματικό ζητούμενο είναι η, όπως λέγεται, υψηλή τεχνική αρτιότητα και δεν θέλουμε να παραμερίζεται το αδιαμφισβήτητο των επιλογών και το συμφέρον του Δήμου, είναι απορίας άξιο γιατί ο Δήμος δεν προσδιορίζει ως υποχρεωτικές επί ποινή αποκλεισμού τις τεχνικές προδιαγραφές, ώστε η τελική επιλογή να γίνεται με το καθαρό και μετρήσιμο μέγεθος της οικονομικότερης προσφοράς ανάμεσα σε προσφορές που όλες διασφαλίζουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Θα μου πείτε κάνουμε το ψυχικό που το κάνουμε, μοιράζοντας τα φιλέτα στους ιδιώτες. Να τα κάνουμε κομματάκια, βάζοντας πολλούς στη μοιρασιά δεν θα ‘πιανε τόπο. Ενώ τώρα έχουμε τον μόνιμο δημοτικό μας «παρκιγκάρχη», τον δημοτικό μας «παραλιάρχη», «οδοκαθαριστάρχη» και κρυφοκαμαρώνουμε, που με τα δημοτικά μας φιλέτα στήνονται αξιοζήλευτες περιουσίες. Στο κάτω κάτω η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση της οικονομικής δραστηριότητας και του πλούτου είναι απαράβατος όρος της πολυπόθητης καπιταλιστικής ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας για λογαριασμό των λίγων.

Αλλά ας επανέλθουμε στο διαγωνισμό. Όπως ήταν φυσικό η επιχείρηση, που κατέταξαν δεύτερη, πάντα με τα ασαφή ποιοτικά και όχι ποσοτικά σταθμά, ξεσπάθωσε και με την προσφυγή της έθετε μια σειρά ερωτήματα και επιχειρήματα για την ευνοϊκή, κατά την κρίση της, βαθμολόγηση της ΦΕΣΣΑΣ ΟΕ και την χαμηλή δική της. Το εντυπωσιακό είναι ότι η προσφυγή της απορρίφτηκε χωρίς να γίνει η παραμικρή προσπάθεια να απαντηθούν τα επιχειρήματά της και να δικαιολογηθεί η βαθμολογία που είχε δοθεί. Απορρίφτηκε με το πρωθύστερο επιχείρημα  ότι έπρεπε από την αρχή να αποκλειστεί γιατί δεν κάλυπτε τα προαπαιτούμενα του διαγωνισμού!!!

Είναι φανερό ότι μια προσφορά, που έγινε δεκτή και δεν αποκλείστηκε στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, δεν μπορεί στη συνέχεια να αποκλείεται από το δικαίωμα της προσφυγής για την βαθμολογία, που αφορά την δεύτερη φάση του. Γι’ αυτό εξ άλλου υπάρχουν οι διακριτές φάσεις στους διαγωνισμούς. Τι θα κάνουν οι θιγόμενοι δεν το ξέρουμε ούτε μας αφορά.

Για μας τουλάχιστον είναι μάταιος κόπος να προσπαθείς να ηθικοποιήσεις τον ανταγωνισμό των επιχειρηματικών συμφερόντων και το σύστημα, που μοιράζονται τον πλούτο του λαού. Προμετωπίδα του είναι το «έκαστος με τα όπλα και τις διασυνδέσεις του και η τεχνική Siemens εγγυάται». Το θεμελιώδες πρόβλημα και ηθικά και πολιτικά είναι αυτή καθ’ αυτή η μοιρασιά του πλούτου των πολλών. Αυτή θέλουμε να αντιμετωπίσουμε. Εδώ είναι η ρίζα του κακού. Γι’ αυτό καταψηφίσαμε την εισήγηση απόρριψης της προσφυγής αλλά δεν ζητήσαμε και την αποδοχή της.

Επισημάναμε ότι οι προσφορές, για την 7ημερη 24ωρη λειτουργία του πάρκιγκ, προβλέπουν 3 άτομα κακοπληρωμένο προσωπικό. Αυτό επιβεβαιώνει ότι με την πλήρη αυτοματοποίηση λύνεται σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού αλλά και τα όποια φυσιολογικά διαχειριστικά προβλήματα παρουσίαζε το προηγούμενο ημιαυτόματο σύστημα. Με άλλα λόγια εκλείπουν οι λόγοι στους οποίους στηρίχτηκε η απόφαση της ανάθεσης σε ιδιώτες. Προτείναμε λοιπόν, με αφορμή και τις προσφυγές, να ακυρωθεί ο διαγωνισμός. Να επανέλθει το θέμα στο ΔΣ, για να επανεξετάσει με τα χειροπιαστά πλέον δεδομένα, την λειτουργία του πάρκιγκ από τον ίδιο τον Δήμο.

Δυστυχώς η πρόταση απορρίφτηκε από την πλειοψηφία με τον ισχυρισμό (σοφιστεία κατά τη γνώμη μας) ότι με την ανάθεση όλοι (ιδιώτης, δήμος, δημότες) θα βγούν κερδισμένοι. Δυστυχώς η ζωή επιβεβαιώνει πως τέτοιες «ανακαλύψεις» κάνουν μόνο κάποιοι αθεράπευτοι παραμυθάδες αφού πάντα τα κέρδη του ενός είναι η ζημιά κάποιων άλλων.

Η πλήρης αυτοματοποίηση, η επέκταση των ημερών και η 24ωρη λειτουργία είναι φανερό πως εξασφαλίζουν σίγουρα κέρδη στον όποιο επιχειρηματία, που βεβαίως θα λείπουν απ’ το δημοτικό ταμείο και τις τσέπες των δημοτών. Ιδιαίτερα εκείνων που χρησιμοποιούσαν το πάρκιγκ κατά τις ώρες που δεν λειτουργούσε. Αν μάλιστα αυτά συνοδευτούν και από συστηματική υπέρβαση από τον ιδιώτη των αδειοδοτημένων θέσεων στάθμευσης, που ήδη θεωρείται σίγουρη στα πηγαδάκια, τότε μιλάμε για ακόμη μεγαλύτερα κέρδη, πάντα σε βάρος του δημοτικού ταμείου, των δημοτών και φυσικά των όποιων εργαζομένων στο πάρκιγκ, που θα υποχρεωθούν σε πολύ περισσότερη δουλειά με τους απαράδεκτους μισθούς των 544 ευρώ το μήνα. Τόσα προβλέπει η προσφορά. Πολύ πολύ λιγότερα και από αυτά που σήμερα με πολύ χαμηλότερους τζίρους, παίρνουν οι εργαζόμενοι. Μεγαλώνει λοιπόν η πίτα των κερδών ενώ μειώνεται η πίτα των μισθών ακόμη και με περισσότερη δουλειά.

Η πρότασή μας είναι φανερό πως δεν ανέτρεπε την σαπίλα του σημερινού κοινωνικοοικονομικού συστήματος. Ήταν ωστόσο μια πρόταση για το σήμερα, που έδινε μια μικρή ανακούφιση σ’ αυτούς που πληρώνουν το μάρμαρο. Δυστυχώς αποδείχτηκε για άλλη μια φορά πως ούτε αυτές τις προτάσεις μπορούν να δεχθούν αυτοί που αρέσκονται να μας κατηγορούν για δήθεν ανεδαφικότητες, Δευτέρα Παρουσία και άλλες χιλιοειπωμένες υπεκφυγές, που ξεστομίζονται για να σκεπάσουν την σταθερή προσήλωσή τους στην λεηλασία των πολλών για χάρη των ελάχιστων.

 

Μ Μανουσογιάνης

Δημοτικός Σύμβουλος του ΚΚΕ

Εκλεγμένος με την

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ