ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πειραγμένες» αντλίες υγραερίου σε πρατήρια λόγω υψηλών φόρων

0

Εξαρση του λαθρεμπορίου και της παραβατικότητας στο υγραέριο λόγω αύξησης της φορολογίας και απουσίας ελέγχων διαπιστώνει η αγορά, υπολογίζοντας τις ετήσιες απώλειες εσόδων από τη φοροδιαφυγή πάνω από τα 20 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, το μεγαλύτερο μέρος των πρατηρίων παρεμβαίνει στις αντλίες, ενώ μεγάλες ποσότητες υγραερίου βιομηχανικής χρήσης που έχει χαμηλή φορολογία διατίθεται στα πρατήρια ως υγραέριο κίνησης που επιβαρύνεται με υψηλή φορολογία. Εκτιμάται ότι πάνω από το 20% του υγραερίου κίνησης που πωλείται στην Ελλάδα προέρχεται από παραδόσεις υγραερίου βιομηχανίας, χαμηλότερου ΕΦΚ, οι οποίες γίνονται παράνομα.

«Κάθε λίτρο υγραερίου θέρμανσης κοστίζει περίπου 0,21 ευρώ φθηνότερα από ένα λίτρο υγραερίου κίνησης. Είναι εύκολα αντιληπτό ότι το οικονομικό κίνητρο για παραβατική συμπεριφορά μέρους των πρατηρίων είναι τώρα ακόμα πιο ισχυρό», τονίζει παράγων της αγοράς. Επισημαίνει επίσης την παντελή απουσία ελέγχων αλλά και το γεγονός ότι δεν υπάρχει εγκατεστημένο σύστημα εισροών/εκροών για το υγραέριο κίνησης και συνιστά την προσοχή στα φθηνά πρατήρια σημειώνοντας ότι υπάρχουν δεκάδες πρατήρια στην Αττική που η λιανική τιμή υγραερίου κίνησης είναι τόσο φθηνή που δεν δικαιολογεί ούτε καν το να μεταφερθεί το καύσιμο από τα διυλιστήρια στο σημείο πώλησης, πόσο μάλλον νόμιμο κέρδος εταιρείας και πρατηρίου. Η αγορά προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης και την καταπολέμηση της παρανομίας:

• Αυτόματη έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης και για τις αντλίες υγραερίου.

• Αποτελεσματική σφράγιση των αντλιών, ώστε να μην επιδέχονται επεμβάσεις από τους επιτήδειους.

• Αμεση ένταξη του υγραερίου κινητήρων στο σύστημα εισροών/εκροών.

• Ενεργοποίηση ελεγκτικών μηχανισμών σε έναν κλάδο που γνώρισε μεγάλη και απότομη αύξηση τα τελευταία χρόνια.

• Αφαίρεση άδειας λειτουργίας από τα πρατήρια στα οποία διαπιστώνεται «παρέμβαση».

• Αυστηρές ποινές για τις εταιρείες εμπορίας υγραερίου και μεταφορείς που αποδεικνύεται ότι εφοδιάζουν τα πρατήρια με υγραέριο θέρμανσης αντί για κίνησης.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ