ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Τριντό: 'Η παγκόσμια κοινότητα επωφελείται από μια ισχυρή Ε.Ε.'

0

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ένα πραγματικά αξιοσημείωτο επίτευγμα και ένα μοντέλο ειρηνικής συνύπαρξης χωρίς ιστορικό προηγούμενο. Ο Καναδάς γνωρίζει ότι μια αποτελεσματική ευρωπαϊκή φωνή στην παγκόσμια σκηνή δεν είναι απλά χρήσιμη: Είναι απαραίτητη".

Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα της ομιλίας που απηύθυνε σήμερα ο Τζάστιν Τριντό κατά την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, μία ημέρα μετά την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε.-Καναδά (CETA).

Ο Τριντό είναι πρώτος Καναδός πρωθυπουργός που εκφωνεί λόγο στο Ευρωκοινοβούλιο και η ομιλία του χαρακτηρίστηκε από αρκετούς πολιτικούς αναλυτές ως τονωτική "ένεση" για την ευρωπαϊκή συμμαχία, μετά το δημοψήφισμα για το Brexit του περασμένου καλοκαιριού που οδήγησε στο διαζύγιο μεταξύ της Βρετανίας και της Ε.Ε.

"Αν είμαστε επιτυχείς, η CETA θα αποτελέσει πρότυπο για όλες τις μελλοντικές φιλόδοξες εμπορικές συμφωνίες. Αν δεν είμαστε, τότε αυτή μπορεί κάλλιστα να είναι η τελευταία" συμφωνία αυτού του μεγέθους, ανέφερε ο κ. Τριντό. Όπως υπογράμμισε, "όσοι διαμαρτύρονται ότι οι διεθνείς εμπορικές συμφωνίες ωφελούν λίγους, μπορεί να έχουν εν μέρει δίκιο", ωστόσο η CETA θα λειτουργήσει "για το καλό όλων".

"Η δυσπιστία που έχουν σήμερα οι πολίτες απέναντι στην οικονομία και το εμπόριο - η ανησυχία ότι τα παιδιά μας δεν θα έχουν πρόσβαση στις ίδιες θέσεις εργασίας και τις ευκαιρίες που είχαμε εμείς- είναι βάσιμη και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο αν διασφαλιστεί ότι το εμπόριο λειτουργεί χωρίς αποκλεισμούς, έτσι ώστε όλοι να επωφελούνται" είπε χαρακτηριστικά. "Τα καλύτερα έπονται" πρόσθεσε.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ