ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Kρήτη: Φτιάχνει σπάνιες κουρελούδες σε ξύλινο αργαλειό (Video)

0

Με μπαμπά ράφτη και μαμά δεινή υφάντρα, η Αγγελική Γενιτσαρίδου φτιάχνει κουρελούδες σύμφωνα με τις επιθυμίες του πελάτη, βάζοντας όμως και την προσωπική της πινελιά. Η γυναίκα πίσω από τις κουρελούδες άνοιξε την πόρτα της στην κάμερα της ΚΡΗΤΗ TV και μας ξεναγεί στο χώρο της.

Για χρόνια ο ξύλινος αργαλειός αποτέλεσε το βασικό εργαλείο ύφανσης με βασικό ρόλο στην οικονομία, όμως με τον καιρό αντικαταστάθηκε από τον μηχανικό. Παρότι ο αργαλειός ξεχνιέται με το πέρασμα του χρόνου η Αγγελική Γενιτσαρίδου κρατάει την ιστορία ζωντανή μέσα από τις δημιουργίες με την εικόνα του αργαλείου της να μας ταξιδεύει σε εικόνες από το παρελθόν.

Από τη διακόσμηση στην ύφανση

Σπούδασε διακόσμηση στη Θεσσαλονίκη, παρόλο όμως που δίπλα της είχε μία μαμά που ασχολούνταν με την υφαντική, εκείνη απέφευγε τον αργαλειό που της στερούσε τόσο πολύ το αγαπημένο της πρόσωπο. Στόχος της σήμερα; Να μπουν οι κουρελούδες σε κάθε σύγχρονο σπίτι.

Όσο κι αν προσπαθεί να κρατήσει τις τιμές στις κουρελούδες προσιτές, η διαδικασία δημιουργίας τους θέλει αρκετό χρόνο ιδιαίτερα αν οι εναλλαγές χρωμάτων είναι αρκετές.

Τη μεγάλη της χαρά εκδηλώνει η Αγγελική Γενιτσαρίδου όταν μας εκμυστηρεύεται σε ποιες χώρες έχουν «ταξιδέψει» οι κουρελούδες της, ενώ θυμάται και την ιδιαίτερη ιστορία που έχει στην παρακαταθήκη της με μία κοπέλα στο Ισραήλ.

Η Αγγελική Γενιτσαρίδου έχει βραβευτεί και με το σήμα «Κρητικά χέρια» από το Επιμελητήριο Ηρακλείου, γεγονός που την κάνει πολύ περήφανη.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ