ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

OTE, Vodafone, Wind επενδύουν 250 εκατ. σε δίκτυα νέας γενιάς στη σταθερή

0

Ξεκινάει η υλοποίηση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων νέας γενιάς (Νew Generation Access ή NGAs) στη σταθερή τηλεφωνία. Οι εταιρείες OTE, Vodafone και Wind αναμένεται να διαθέσουν περί τα 250 εκατ. ευρώ με βασική επιδίωξη να πετύχουν τους στόχους που θέτει το νέο πλαίσιο για την ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Το πλαίσιο αυτό βασίζεται στους στόχους της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Ατζέντας και επιδιώκει το 50% των Ευρωπαίων πολιτών να έχει συνδέσεις ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps μέχρι το 2020.

Ειδικότερα, ο ΟΤΕ πρόκειται να διαθέσει 50 εκατ. ευρώ μέσα στους επόμενους οκτώ μήνες. Στόχος του θα είναι η ανάπτυξη 3.200 καμπινών (KΑΦΑΟ) που θα καλύψουν περίπου 750.000 δυνητικούς πελάτες υπερταχέων ευρυζωνικών συνδέσεων σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για συνδέσεις τεχνολογίας supervectoring, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα σε χρήστες να πετύχουν ταχύτητες μετάδοσης έως και 300 Mbps. Συγκριτικά αναφέρεται ότι σήμερα οι συνδέσεις ADSL προσφέρουν ταχύτητες έως 24 Mbps και οι συνδέσεις VDSL έως 50 Mbps.

Το έργο ο ΟΤΕ το έχει αναθέσει σε πλειάδα κατασκευαστών με βασικότερους τις εταιρείες/κοινοπραξίες Εγνατία Τηλεπικοινωνίες-Μυτιληναίος, Ιντρακατ και J&P-Ellaktor. Οι τρεις προαναφερόμενοι θα συνεργαστούν με τοπικούς υπεργολάβους ανά την επικράτεια για την ανάπτυξη των δικτύων. Η τεχνολογία που θα αξιοποιηθεί στα δίκτυα αυτά είναι κατά κύριο λόγο (70%) της γαλλικής Alcatel (Nokia) και της κινεζικής Huawei (30%).

Τους ίδιους προμηθευτές τεχνολογίας αναμένεται να αξιοποιήσουν και οι εταιρείες Vodafone και Wind Hellas. Οι τελευταίες αναμένεται να διαφοροποιηθούν από τον ΟΤΕ αναπτύσσοντας και δίκτυα οπτικών ινών που φτάνουν στο σπίτι (FTTH) σε αναλογία 70-30. Στα δίκτυα FTTH ο χρήστης αξιοποιεί αποκλειστικά οπτική ίνα, ενώ στα δίκτυα vectoring αξιοποιεί χαλκό για πρόσβαση (μέχρι την καμπίνα). Η Vodafone, με βάση την προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος (RFI), προτίθεται να αναπτύξει σε ποσοστό 70% FTTH και σε ποσοστό 30% δίκτυα supervectoring. H Wind αντίστροφα θα αναπτύξει δίκτυα FTTH σε ποσοστό 30% και supervectoring δίκτυα σε ποσοστό 70%. Γι’ αυτό η επένδυση της εταιρείας αναμένεται να είναι χαμηλότερη από εκείνη της Vodafone, δεδομένου ότι οι συνδέσεις FTTH έχουν υψηλότερο κόστος ανάπτυξης. Ειδικότερα, η Wind αναμένεται να επενδύσει περίπου 80 εκατ. ευρώ στην επόμενη τριετία, ενώ η Vodafone να επενδύσει 120 εκατ. ευρώ.

Τόσο η Vodafone όσο και η Wind βρίσκονται σε διαδικασία επιλογής της τεχνολογίας και των αναδόχων του έργου κατασκευής των δικτύων. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, μεταξύ των ενδιαφερομένων φέρονται η Intrakat, η Optronics, η Εγνατία Τηλεπικοινωνίες, η Hellenic Contruction, η Link κ.ά. Η επιλογή αναμένεται μέσα στον μήνα και σύμφωνα με την πρόσκληση, η Vodafone πρόκειται να πραγματοποιήσει και ηλεκτρονική μειοδοτική δημοπρασία για να επιλέξει έως πέντε αναδόχους του έργου.

Οι αναφερόμενοι χρόνοι υλοποίησης των δικτύων διαφέρουν, καθώς ακολουθούν ρυθμιστικές υποχρεώσεις. Στον ΟΤΕ, ιδιοκτήτη της υποδομής του χαλκού, η ΕΕΤΤ παρέχει περιθώριο οκτώ μηνών κάλυψης των περιοχών που θα δηλώσει ο ίδιος ότι θα επενδύσει. Στη συνέχεια για τις περιοχές που δεν θα επενδύσει ο ΟΤΕ, θα επιτραπεί στις εταιρείες Vodafone και Wind να επενδύσουν, παρέχοντας περιθώριο περίπου 28 μηνών. Επιδίωξη είναι ο κάθε ενδιαφερόμενος να επενδύσει σε οποιοδήποτε μέρος της χώρας επιθυμεί, και στη συνέχεια ο ίδιος θα υποχρεωθεί να πωλήσει στη χονδρική τις υποδομές του. Οποιος αποτυγχάνει στον στόχο που έχει θέσει η ΕΕΤΤ, η περιοχή του θα παραδίδεται σε ανταγωνιστές για να επενδύσουν οι ίδιοι. Συνεπώς, μέσα στη χρονιά αναμένεται να υπάρξει φρενίτιδα επενδύσεων, κυρίως από τον ΟΤΕ που έχει πιο ασφυκτικά χρονικά περιθώρια ανάπτυξης του δικτύου του.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ