ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Έκκληση από την Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης να επανέλθουν στην κανονικότητα

0

ΚΑΘΩΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΙ ΔΙΕΚΟΨΑΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥΣ ΤΟΥΣ

Αναστάτωση επικρατεί στους κόλπους της Εκκλησίας της Κρήτης μετά την απόφαση τεσσάρων ιερέων του νησιού να διακόψουν την κοινωνία με τους Επισκόπους των Μητρόπολεων που υπηρετούν, κατηγορώντας τους για «οικουμενιστικές κινήσεις» που έρχονται σε αντίθεση με τους Πατέρες της Εκκλησίας.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης συνεδρίασε εκτάκτως για το θέμα την π. Πέμπτη και αποφάσισε να τηρήσει χαμηλούς τόνους, δείχνοντας σε πρώτη φάση πατρική αγάπη με παράλληλη έκκληση προς τους τέσσερις κληρικούς να επανέλθουν στην κανονικότητα και να σταματήσουν την λανθασμένη, όπως την χαρακτηρίζει η Σύνοδος, συμπεριφορά τους.

Μάλιστα ορίσθηκε, με ομόφωνη Συνοδική Απόφαση, τριμελής Επιτροπή, αποτελούμενη από τον Σεβ. Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο, τον Πανοσ. Αρχιμ. Φιλόθεο Σπανουδάκη, Ηγούμενο και τον Αιδεσιμολ. Πρωτ. Ζαχαρία Αδαμάκη, Πρόεδρο της Ενώσεως Συνδέσμων Κληρικών Εκκλησίας Κρήτης, προκειμένου να συναντηθούν και να διαλεχθούν μαζί τους, τις επόμενες ημέρες.

Πρόκειται για τον Πρωτοπρεσβύτερο Γαβριήλ Μαζανάκη και τους Πρεσβύτερους Εμμανουήλ Σαρρή, Σπυρίδωνα Δαμανάκη και Παύλο Μαζανάκη, οι οποίοι μετά από «πύρινα» κηρύγματα την Κυριακή της Ορθοδοξίας στους ναούς που λειτουργούν,  ενημέρωσαν για την απόφασή τους περί διακοπής μνημοσύνου των Μητροπολιτών, με επιστολή που δόθηκε στους επισκόπους όπου υπάγονται, δηλαδή στον Σεβ. Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.Δαμασκηνό, στον Σεβ. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.Ευγένιο, και στον Σεβ. Λάμπης και Σφακίων κ. Ειρηναίο.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

Μετά την έκτακτη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης την περασμένη Πέμπτη, εκδόθηκε ανακοίνωση, η οποία έχει ως ακολούθως:

«Η Ιερά Επαρχιακή Συνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, συνήλθε σήμερα, 16 Μαρτίου 2017, στο Ηράκλειο σε Συνεδρία και ασχολήθηκε με θέματα της ζωής της Τοπικής Εκκλησίας και της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης.

Η Ιερά Σύνοδος, μεταξύ άλλων, εξέτασε και το θέμα που προέκυψε τελευταία, της διακοπής του μνημοσύνου των Κανονικών Επισκόπων τους, από ορισμένους κληρικούς της Εκκλησίας της Κρήτης, κατά τη Θεία Λειτουργία, τα Ιερά Μυστήρια και τις Ιερές Ακολουθίες.

Οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς της Εκκλησίας μας, με ποιμαντική αγάπη και στοργικό ενδιαφέρον, προσκαλούν τους κληρικούς αυτούς να σταματήσουν την παραπάνω λανθασμένη συμπεριφορά. Μάλιστα, ορίσθηκε, με ομόφωνη Συνοδική Απόφαση, τριμελής Επιτροπή, αποτελούμενη από τον Σεβ. Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο, τον Πανοσ. Αρχιμ. Φιλόθεο Σπανουδάκη, Ηγούμενο και τον Αιδεσιμολ. Πρωτ. Ζαχαρία Αδαμάκη, Πρόεδρο της Ενώσεως Συνδέσμων Κληρικών Εκκλησίας Κρήτης, προκειμένου να συναντηθούν και να διαλεχθούν μαζί τους, τις επόμενες ημέρες.

Η Ιερά Σύνοδος αναμένει με αγαθές ελπίδες τα καλά αποτελέσματα της συνάντησης αυτής, επιφυλάσσεται δε για τα προβλεπόμενα από τους Θείους και Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας και την ισχύουσα Νομοθεσία.

Τέλος, η Ιερά Σύνοδος εύχεται στον πιστό και ευλογημένο λαό της Μεγαλονήσου Κρήτης να διανύσομε με υγεία και δύναμη, το υπόλοιπο της κατανυκτικής περιόδου της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, και να εορτάσομε αισίως «τα Πάθη τα Σεπτά» και την Αγία του Κυρίου μας Ανάσταση, με πιστότητα στα κελεύσματα της Εκκλησίας.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ