ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισιοδοξία για συμφωνία εντός των ημερών

0

Αισιοδοξία ότι η διαδικασία που ξεκίνησε από την Δευτέρα στις Βρυξέλλες ολοκληρώνεται σήμερα ή αύριο εξέφρασε πριν από λίγο αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών αφού μένουν δύο ή τρία ανοιχτά θέματα που μπορούν να κλείσουν σήμερα ή αύριο.

Ωστόσο η ελληνική αποστολή επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα χωρίς ακόμη να έχει συμφωνία περνώντας ξανά στην φάση των τηλεδιασκέψεων οι οποίες όμως αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός των επομένων ημερών αφού όπως διαβεβαίωναν υπάρχουν ανοιχτά μόνο κάποια μικρά θέματα.

Η συνέχεια προμηνύεται άγνωστη αφού μια επαναφορά στο καθεστώς των τηλεδιασκέψεων θα σήμαινε πάγωμα των διαπραγματεύσεων ειδικά με τα δύο σημαντικά θέματα ανοιχτά.

Πάντως και από τις δύο πλευρές υπήρχαν χθες σημάδια πραγματικής προόδου αν όχι σε όλα τουλάχιστον σε κάποια από τα θέματα.

Ο αρμόδιος υπουργός περιβάλλοντος κ. Γιώργος Σταθάκης ο οποίος ήταν χθες παρόν στην διαπραγμάτευση βρέθηκε πια να συζητά πλέον όχι πια το αν αλλά το πότε και κυρίως το πως η ΔΕΗ θα αναγκαστεί να πουλήσει υδροηλεκτρικές και λιγνιτικές μονάδες της ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας

Η αίσθηση αυτή ενισχύθηκε από το γεγονός ότι τόσο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ κ. Πόουλ Τόμσεν όσο και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ κ. Μπενουά Κερέ επέστρεψαν στην Βελγική πρωτεύουσα μετά από υποχρεώσεις που είχαν εντός της ΕΕ για να συνεχίσουν από κοντά τις συνομιλίες.

Ακόμη και το ΔΝΤ το οποίο παραμένει ακόμη και τώρα αμετακίνητο στις θέσεις του για έδινε χθες δια του εκπροσώπου του κ. Τζέρυ Ράις κάποιες ελπίδες. Στην τακτική ενημέρωση του Ταμείου τόνιζε χθες ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται, και ότι οι διαπραγματεύσεις σχετίζονται με βασικά ζητήματα πολιτικής, όπως το συνταξιοδοτικό και το εργασιακό. "Έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά απομένει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει, προκειμένου να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές” διαφορές.

Τούτο παρά την δηλητηριώδη ομιλία του Πώλ Τόσμεν στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης όπου ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ταμείου επανέλαβε την οπτική του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας . Κατά την ομιλία του προανήγγειλε πολλά χρόνια οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ και πολύ αργή ανάκαμψη της οικονομίας. Μάλιστα επανέλαβε την εκτίμηση που είχε κάνει και σε ενημέρωση του ΔΣ του ταμείου ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περίπου 20 χρόνια για να επανέλθει η οικονομίας της στα προ της κρίσης επίπεδα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ