ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Απαιτείται Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας

0

Ο ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΕΘΑ, ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΠΑΡΑΓΙΟΥΔΑΚΗΣ ΔΗΛΩΝΕΙ:

  • Εμφανίζεται βέβαιος για το αξιόμαχο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπεροχή του εξοπλισμού των Τούρκων

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΚΛΑΔΟΣ

 

Ζήτημα άμεσης ανάγκης θεσμοθέτησης και λειτουργίας Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας θέτει ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός ε.α. Μανούσος Παραγιουδάκης, ο οποίος βλέποντας τις ολοένα αυξανόμενες προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο, δεν κρύβει την ανησυχία του, τονίζοντας, πως δεν είναι απίθανο αυτές να κορυφωθούν με ένα θερμό επεισόδιο.

Μιλώντας στην εφημερίδα μας ο έμπειρος στρατιωτικός και πάντα ενήμερος για τα τεκταινόμενα στον χώρο που αφιέρωσε τη ζωή του, κρίνει πως όλα όσα συμβαίνουν δεν γίνονται μόνο για εσωτερική κατανάλωση εντός Τουρκίας και ενόψει του κρίσιμου για τη γείτονα χώρα δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου, αλλά διαβλέπει, πως η φιλοδοξία του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για υπερεξουσίες και κυρίως ο στόχος του να διαβάλει τη συνθήκη της Λωζάνης, μπορεί να προκαλέσει απρόβλεπτες εξελίξεις, για τις οποίες η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη να τις αντιμετωπίσει και κυρίως να έχει ισχυρή και «μία φωνή» προς τα έξω.

Ο ίδιος πιστεύει ακράδαντα στο αξιόμαχο του Ελληνικού αμυντικού συστήματος και στην ποιότητα του στρατιωτικού προσωπικού, ωστόσο, θεωρεί πως είναι αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός του τεχνολογικού εξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεων, επισημαίνοντας, πως η γείτονα χώρα έχει φτάσει στα επίπεδα να παράγει όπλα, αναβαθμίζοντας συνεχώς την «φαρέτρα» της.

 

«ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ»

Το πρώτο ζήτημα που επισημαίνει το Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Παραγιουδάκης, είναι,ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα οι προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας δεν είναι οι συνήθεις αλλά παρουσιάζουν αναβάθμιση, καθώς δεν ακολουθούν τη συνήθη τακτική αλλά συμπεριφέρονται με περισσότερο προκλητικό και επιθετικό τρόπο.

Όπως τόνισε, η ένταση που παρατηρείται πλέον δεν αφορά μόνο τα εσωτερικά ζητήματα της Τουρκίας αλλά ταυτόχρονα εκδηλώνει και τις προθέσεις του Τούρκου Προέδρου για το μέλλον της χώρας του έναντι των γειτόνων. Όπως είπε  «Η ένταση σ’ αυτό το μικρό χρόνο μας βάζει στην σκέψη, ότι είναι και τα δύο. Αφενός, είναι το ζήτημα στο εσωτερικό της χώρας για τον Ερντογάν, καθώς έχει μια στρατηγική βλέψη για τον εαυτό του. Βλέπουμε, πως προχώρησε στην σχεδόν κατάργηση και απόσβεση από τη μνήμη του τουρκικού λαού του Κεμάλ Ατατούρκ με την νέα του θεώρηση για την αποκατάσταση των Οθωμανικών βλέψεων και θέλοντας ακριβώς ο τίτλος σουλτάνου, που εμείς λέμε κάπως υποτιμητικά ή περιπαικτικά, αλλά γι’ αυτόν είναι όντως ένας επιδιωκόμενος τίτλος. Η 16η Απριλίου είναι πολύ σημαντική γι’ αυτόν και βλέπουμε το φοβερό, να προσεταιρίζεται τους πάντες, όπως τους γκρίζους λύκους. Όλοι έχουμε δει τον ίδιο τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμνα κάνει το σήμα των γκρίζων λύκων στη Βουλή. Όποιος μπορεί λοιπόν να προσεταιριστεί, ώστε να πετύχει αυτό που θέλει στο δημοψήφισμα, το κάνει. Όμως, να μη μείνουμε, ότι είναι παιχνίδια εσωτερικής μορφής για εσωτερική κατανάλωση. Οι βλέψεις της Τουρκίας και ειδικότερα του Ερντογάν έχουν αποκαλυφθεί από πολύ καιρό.Το πλησίασμα στα Ίμια, οι βολές που έκανε στα χωρικά μας ύδατα στο Φαρμακονήσι, η έξοδος του ερευνητικού σκάφους «Τσεσμέ»  στο Αιγαίο και μάλιστα οι βλέψεις και οι σχεδιασμοί τους δεν είναι μόνο εκεί βόρεια – νότια της Θάσου, παίρνει κατά μήκος περίπου τον εικοστό πέμπτο μεσημβρινό, δηλαδή σχεδόν χωρίζει υλοποιεί το χώρισμα του Αιγαίου που ήταν βλέψεις των Τούρκων ανέκαθεν. Αυτά λοιπόν πρέπει να μας οδηγούνε στη σκέψη ότι δεν είναι μόνο η εσωτερική κατανάλωση. Ο Ερντογάν έχει εμπλακεί αυτή τη στιγμή σε μια κατάσταση πολέμων στη Συρία και δεν μαθαίνουμε το πόσους νεκρούς φέρνει κάθε μέρα πίσω στην χώρα του.Ενεπλάκη εκεί γιατί έχει μεγαλεπήβολους στόχους. Αυτά είναι μέσα στο πλαίσιο της επιδίωξης του για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, γιατί και η Μοσούληκαι όλα όσα κάνει με την εμπλοκή του στην Συρία είναι μια υλοποίηση των προσπαθειών του για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Όμως η Συνθήκη της Λωζάνης μας τον φέρνει και από την πλευρά τη δική μας. Δεν είναι λοιπόν παράξενο ή μάλλον είναι σχεδόν βέβαιο, ότι κάποια στιγμή όταν ο χρόνος γι’ αυτόν θα είναι κατάλληλος, να κάνει κάτι για να υλοποιήσει αυτές τις βλέψεις.»

Συμπερασματικά ο Στρατηγός Παραγιουδάκης σημείωσε, ο΄τι «Είναι, λοιπόν ένας κίνδυνος που σχεδόν γίνεται ορατός με στοιχεία και περισσότερα απ’ όσα μπορούμε να πούμε σε μια τηλεφωνική συνομιλία. Ναι, είναι ορατός και οδηγεί στο ότι πρέπει να κάνουμε κάποια πράγματα. Μη μείνουμε δηλαδή μόνο ούτε σε απαντήσεις ρητορικές αλλά και αυτό νομίζω μπορώ να σας βεβαιώσω ότι κάνουν οι ένοπλες δυνάμεις.»

 

«ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΤΟΙΜΕΣ»

Η Ελλάδα, ως γνωστόν, υλοποιεί μέσω των Ενόπλων Δυνάμεων το λεγόμενο δόγμα αποτροπής. Δεν ακολουθεί επιθετικό ή αμυντικό δόγμα και αυτό είναι το πρώτο που επισημαίνει ο έμπειρος Στρατηγός για να τονίσει, ότι σε κάθε περίπτωση οι Ένοπλες Δυνάμεις ακολουθούν τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας της χώρας.

Όμως σε κάθε περίπτωση, κρίνει, πως η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο. Στην εφημερίδα μας δήλωσε, ότι «έχω τη βεβαιότητα, χωρίς υπερπατριωτισμούς, ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να κάνουν αυτό που πρέπει για να υπολογίσουν το δόγμα επιτυχώς. Και έχουν τα μέσα. Βέβαια, η οικονομική κρίση δεν άφησε τίποτα, που να μην το επηρεάσει αλλά οι ένοπλες δυνάμεις για να υλοποιήσουν το δόγμα αυτό, για να κάνουν δηλαδή το έργο που τους έχει ανατεθεί από την πολιτεία,  μπορούν να το κάνουν με βεβαιότητα επιτυχώς. Οι Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων περιφέρονται παντού, υπάρχουν μονάδες στα σύνορα, στα νησάκια, στις βραχονησίδες, γιατί παντού έχουμε άνδρες και φυλάνε και όπως λένε οι αρχηγοί εμείς είμαστε έτοιμοι για οτιδήποτε. Πέραν όμως του τι λένε αυτοί,  μπορώ να σας πω ότι είμαστε σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο, πολύ περισσότερο τώρα, που έχει πέσει το επίπεδο τον Τούρκων μετά τα γνωστά γεγονότα από το πραξικόπημα, στο οποίο κύριο ρόλο είχαν οι αεροπόροι τους. Έχει διαλύσει η Τουρκική αεροπορία. Αφήνω δε,  τους έμπειρους χειριστές μας, γιατί σημασία στην αεροπορία έχει και ο ένας χειριστής τι κάνει. Έχουμε άριστους χειριστές γιατί κάθε μέρα βέβαια αναχαιτίζουν. Κάθε μέρα και κάθε στιγμή είναι στον αέρα.»

Επιπλέον, ο κ. Παραγιουδάκης, σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις των Υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών, θεωρεί πως και η χώρα μας βγαίνει πλέον με σαφή θέση ως προς τις προθέσεις απέναντι στην προκλητικότητα των Τούρκων και τονίζει, ότι διαφαίνεται πως η χώρα δεν είναι διατεθειμένη να ανεχθεί περαιτέρω ένα θερμό επεισόδιο και είναι έτοιμη να παρέμβει δυναμικά αν υπερβληθούν οι λεγόμενες «κόκκινες γραμμές».

 

«ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΦΟΒΗΖΕΙ Η ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΥΠΕΡΟΧΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ»

Ο Στρατηγός Μανούσος Παραγιουδάκης θεωρεί πως η αριθμητική υπεροχή των Τούρκων δεν πρέπει να φοβίζει τους Έλληνες.

Ερωτηθείς για αυτό απάντησε, ότι «Συνδυάζεται το δόγμα το δικό μας με την δική τους επιθετικότητα. Αν σκεφτούν να επιτεθούν θα αντιμετωπίσουν την αποτροπή και για αυτό είμαστε ικανοί. Όταν ήμουν αρχηγός στο ΓΕΕΘΑ πολλές φορές χρειάστηκε να εξηγήσω ακόμα και στους βουλευτές μας, ότι μπορεί αυτοί να είναι 75 εκατομμύρια λαός κι εμείς μόλις 10 εκατομμύρια, αλλά δεν πολεμούν και τα 75 εκατομμύρια με τα 10 εκατομμύρια, ούτε έχουμε μια γραμμή για ν αναπτυχθούν. Είναι συγκεκριμένοι οι διάδρομοι σε αέρα, θάλασσα και ξηρά  που θα γίνουν οι επιχειρήσεις. Οι δυνάμεις οι στρατιωτικές έχουν μια σχέση αναλογίας που ο επιτιθέμενος πρέπει να είναι τριπλάσιος τουλάχιστον από τον αμυνόμενο, άρα δεν είναι μεγάλη η διαφοράς μας. Δεν πρέπει να μας τρομάζουν οι αριθμοί.»

Ο ίδιος επισήμανε πάνω στο ίδιο θέμα τα εξής: «Πρέπει να σκεφτούμε λογικά. Οι αριθμοί δε μας φοβίζουν, ούτε τα πολλά όπλα. Σας λέω ότι ένας δικός μας στρατιώτης κάνει για εκατό Τούρκους. Για να μην πω για τους πιλότους μας. Έχουμε αξεπέραστη αναλογία από πλευράς ηθικού και αξίας και δεν είναι του στρατιωτικού του φανατικού, η άποψη που σας λέω. Είναι βεβαιωμένα. Και τους είδατε και τους «γενναίους καταδρομείς» τους όταν πήγαν να σκοτώσουν τον Ερντογάν. Ανθρωπάκια φοβισμένα! Δεν είναι αυτή λεβεντιά του καταδρομέα αν αποφασίσει να κάνει κάτι.  Ο κόσμος δεν μπορεί να διακρίνει, τι θα πει αποτροπή τι θα πει άμυνα, τι θα πει επίθεση, τι θα πει σύρραξη. Και σύρραξη η Τουρκία δεν έχει στο μυαλό της, αυτό είναι βεβαιωμένο. Η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει μεγάλων διαστάσεων, ούτε χρονικά μεγάλη επιχείρηση. Στη Συρία μπήκε γιατί της στρώσανε χαλιά πρώτα. Και τώρα που μπήκε δεν μπορεί να βγει εύκολα και θα το πληρώσει πολύ ακριβά η Τουρκία. Βέβαια μπήκε για να ζητήσει μερίδιο αργότερα, γιατί είναι ξεκάθαρό, ότι η περιοχή θα ξαναμοιραστεί, αλλά έχει μπλέξει εκεί. Κάνει τις απειλές που κάνει προς εμάς, στο Αιγαίο, στην Κύπρο στο Καστελόριζο, αλλά δεν μπορεί να κάνει επιχείρηση μεγάλων διαστάσεων. Και σας τονίζω, ότι όλο το στράτευμα, από τους στρατιώτες που κάνουν τη θητεία τους για τους λίγους μήνες μέχρι τους αρχηγούς, όλοι λένε: «Όχι πια Ίμια», δηλαδή, δεν θα δεχτούμε να ξανασυμβούν γεγονότα όπως στα  Ίμια. Σας το λέω με βεβαιότητα καθώς οι ένοπλες δυνάμεις δεν μας αφήνουν χωρίς ενημέρωση.»

 

«ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ»

Ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Μανούσος Παραγιουδάκης, πιστεύει πάντως, ότι θα ήταν ακόμα πιο ισχυρή η φωνή της Κυβέρνησης, αν υπήρχε και λειτουργούσε Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, όπως αυτό λειτουργεί στις υπερδυνάμεις του πλανήτη.

Όπως τόνισε, «Εγώ, με την όποια εμπειρία μου, που ήταν βέβαια μακρά, θα έλεγα, ότι καλύτερα ήταν οι δύο φωνές των δύο κατεξοχήν υπευθύνων υπουργών της κυβέρνησης και της χώρας μας να μη ήταν χωριστές. Να εκπηγάζουν από κοινό χώρο και αυτό είναι εκείνο που δεν έχουμε και το δηλώνω εμφαντικά παντού. Μιλώ για συμβούλιο εθνικής ασφάλειας, που δεν έχει ακόμα η χώρα μας. Έχει συμβούλιο εξωτερικών, έχει το ΚΥΣΕΑ το ανώτατο συμβούλιο, έχει την κυβερνητική επιτροπή και τα λοιπά αλλά δεν έχουμε αυτό το οποίο έχουν οι σωστές οι σοβαρές χώρες η Αμερική, η Γαλλία, η Γερμανία, η Αγγλία και προπάντων ο αντίπαλος μας η Τουρκία.  Αυτό είναι το ισχυρότεροκυβερνητικό όργανο, απ’ όπου θα εκπορεύονται όλες οι αποφάσεις οι κρίσιμες όπως σε μια οποιαδήποτε κρίση και ειδικά κρίση πολέμου. Σ’ αυτό το συμβούλιο συμμετέχει το υπουργείο εξωτερικών, το υπουργείο άμυνας, το υπουργείο εσωτερικής ασφάλειας που είναι το δημόσιας τάξης και της πολιτικής προστασίας. Χοντρικά είναι αυτά αλλά προεδρεύει ο πρωθυπουργός ή πρόεδρος της δημοκρατίας ανάλογα. Αυτό είναι ένα μόνιμο συμβούλιο με εξειδικευμένους ανθρώπους που προέρχονται από κάθε αντίστοιχο κλάδο ή υπουργείο, οι οποίοι σε μόνιμη βάση διασκέπτονται παρακολουθούν, έχουν ενιαίο σύστημα προσλήψεως πληροφοριών και παρακολουθούν. Από κει και πέρα προτείνει τις σκέψεις του και τις αποφάσεις του, κι έχουμε έγκαιρη προειδοποίηση στον πρωθυπουργό και έγκαιρες αποφάσεις.»

Συνεχίζοντας ο κ. Παραγιουδάκης τόνισε, ότι «πολύ σωστά οι υπουργοί μας λειτουργούν όπως λειτουργούν, αλλά δεν αυτές δεν είναι και οι «καλύτερες» αντιδράσεις. Αν αυτές οι δυο θέσεις έμπαιναν στο χώρο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, τότε θα είχαμε και τις άλλες συνιστώσες, θα είχαν τους εκπροσώπους του ΓΕΕΘΑ, θα είχαν τους εκπροσώπους του υπουργείου Εξωτερικών, δηλαδή δύο έμπειρους αξιωματούχους και των ενόπλων δυνάμεων και της διπλωματίας, θα έκαναν τις αναλύσεις τους, θα απαντούσαν ενδεχομένως όχι όπως το «Μολών Λαβέ» του υπουργού Άμυνας, που πολύ σωστό ήταν μεν αλλά ίσως σε τέτοια κρίσιμα μεγάλα θέματα, χρειάζεται πιο πολύ περίσκεψη σε ότι θα πει κανείς. Βεβαίως θαυμάζουμε, θέλουμε να ακούμε τέτοια όλοι, αλλά τα μείζονα εθνικά θέματα, θέλουν άλλο λεξιλόγιο και κυρίως να φαίνεται η αποφασιστικότητα μας.

Το καλό είναι ν αντιλαμβάνονται και όπως είπε και ο Καζαντζάκης να ψυχανεμίζονται, ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες και παρακολουθούνε. Έχουν πολύ υψηλό ηθικό κι αυτό σας το λέω μετά βεβαιότητας, από τη Στρογγύλη στο Καστελόριζο και τη Ρω έως την Καβύλη στον Έβρο έως τη Ζουράφα, το νησάκι που είναι στις εκβολές του Έβρου, έως σε όλο το ελληνικό χώρο.

Έχουμε λοιπόν και κατοπτεύουμε κάθε τουρκική κίνηση κι αυτό το ξέρουν πολύ καλά οι ένοπλες δυνάμεις των Τούρκων. Εάν ήξεραν ότι δεν είμαστε σε θέση ετοιμότητας θα είχαν κάνει κάποιο θερμό επεισόδιο. Αν επιχειρήσουν κάτι θα έχουν τόσο μεγάλο κόστος ώστε το όφελος δε θα είναι τίποτα γι αυτούς. Επομένως, το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας είναι αναγκαίο. Παρά του ότι έχει γίνει πολλές φορές λόγος δεν ξέρω γιατί δεν υλοποιείται. Αυτό θα ήταν για τον κάθε πρωθυπουργό ένα σωτήριο όργανο. Αν είχαμε τέτοιο πράγμα την περίοδο των Ίμια θα ήταν αλλιώς. Τι να κάνει ένας πολίτης που ξαφνικά γίνεται πρωθυπουργός; Μέσα από τους έμπειρους ανθρώπους όλων των χώρων, θα έχει τις προτάσεις του και θα αποφασίζει. Όχι να αποφασίζει το πρόσωπο αλλά το αρμόδιο θεσμικό όργανο.»

 

ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΝΕΑ ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Επιπλέον του αρμόδιου θεσμικού οργάνου ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, κρίνει, ότι απαιτείται εκσυγχρονισμός της υποδομής των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς σε αυτό τον τομέα διαφαίνεται να υπερέχει η γείτονα χώρα.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα μας, «Δυστυχώς για μας,  οι εξοπλισμοί που κάνει η Τουρκία από τις δικές της αμυντικές βιομηχανίες. τις οποίες ανέπτυξε κάνοντας έξυπνες αγορές, είναι υψηλές. Μαζί με κάθε όπλο που αγόραζε, αγόραζε και την τεχνογνωσία του κι έφτασε από τα βοηθητικά κομμάτια, που κατασκεύαζε αρχικά, να κατασκευάζει πύραυλους μεγάλου βεληνεκούς και άρματα. Μάλιστα είναι βέβαιο, ότι κατασκευάζει τώρα και αεροπλάνο 5ης γενιάς. Θα πάρει βέβαια τώρα τα F35 που είναι υπεραεροπλάνα για την εποχή μας, αλλά έχει καταφέρει και προχωρεί πολύ. Εμείς δυστυχώς τα τελευταία χρόνια μείναμε χωρίς να κάνουμε τίποτα για τους εξοπλισμούς.Άκουσα, ότι υπάρχει ερώτηση στη Βουλή για παραγγελίες που θα γίνουν για την αναβάθμιση των F16. Μα διερωτάται κανείς, πώς δε σκέφτονται, ότι αν η Τουρκία πάρει τα F35, πώς εμείς θα σηκώνουμε τα F16, που θα είναι σε σχέση με αυτά που θα διαθέτει η Τουρκία πεπαλαιωμένα;Οι αριθμοί δεν πρέπει να μας τρομάζουν αλλά να μας τρομάζει όμως η πρόοδος των Τούρκων στην αμυντική βιομηχανία, όπου έχει πολλά μέσα σε εξέλιξη και πολύ γρήγορα θα τα δούμε μπροστά μας.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ