ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Απαιτούνται αυστηροί κανόνες για το κύρος των βραβείων ποιότητας

0

Προτάσεις ΣΕΔΗΚ προς το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας

* Γράφει ο Νίκος Μιχελάκης

Το θέμα της εγκυρότητας και αξιοπιστίας των διαγωνισμών ποιότητας ελαιολάδου,  εχει επισημανθεί  τελευταία  απο  πολλούς  ενδιαφερόμενους και  φορείς  αλλά   και απο το ίδιο το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (ΔΣΕ) το οποιο  αποτελει  τον μεγαλύτερο οργανισμό ελαιολάδου στον κόσμο στον οποιο μετέχουν όλες σχεδόν  οι ελαιοπαραγωγικές και καταναλώτριες χωρες του κόσμου,

Το ΔΣΕ, με ανοιχτή επιστολή του ζήτησε  την υποβολή προτάσεων για την καθιέρωση  ορών και κανόνων με βάση τους οποίους πρεπει να γίνονται οι διαγωνισμοί, όποτε  το ίδιος, θα μπορούσε να παρέχει την αιγίδα του για την διενέργεια  τους επιβεβαιώνοντας  το κύρος και την αξιοπιστία τους.

Ο ΣΕΔΗΚ,  ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση αυτή,  έχει υποβάλει   τις προτάσεις του, τα  βασικά  σημεία των οποίων  ήταν:

1. Με δεδομένο ότι τα  βραβεία των  διαγωνισμών  ποιότητας  αποτελούν στοιχεία  προβολής και διαφήμισης  του προϊόντος στην αγορά,  απαιτείται καθιέρωση   αυστηρών κανόνων  και διαδικασιών τόσο κατά την λήψη  των δειγμάτων όσο και κατά την αξιολόγηση τους,  ώστε να μην οδηγούν σε παραπλάνηση του καταναλωτή και αθέμιτο ανταγωνισμό.

2. Τα δείγματα των ελαιολάδων  που διαγωνίζονται  πρεπει  να  λαμβάνονται  απο   ομοιογενείς  παρτίδες μεγάλου μεγέθους,  ανάλογες  εκείνων που διατίθενται στην αγορά.

Στην  περίπτωση  του μη συσκευασμένου  ελαιολάδου  τα δείγματα πρέπει  να λαμβάνονται  απο  δεξαμενές  άνω των 10 τόνων, ενώ στην περίπτωση  του συσκευασμένου  τα δείγματα πρέπει να λαμβάνονται τυχαία,  είτε απο   παρτίδες συσκευασιών συνολικής ποσότητας άνω του ενός τόνου   στην αποθήκη της επιχείρησης,  είτε  τυχαία  απο ράφια  Σουπερ μάρκετ.

3. Η λήψη του δείγματος   πρέπει να γίνεται  είτε απο  αμερόληπτη  Επιτροπή δημοσίου φορέα, είτε με παρουσία  Συμβολαιογράφου όπως ήδη γίνεται στον διαγωνισμοί Mario Solinas.

4. Η λήψη και αποστολή από τον  ίδιο τον διαγωνιζόμενο, δειγμάτων  απο 2-4 φιάλες   συσκευασμένου η μη ελαιολάδου,    επιτρέπει  σοβαρές αμφιβολίες για την αξιοπιστία  και το κύρος του διαγωνισμού. Κι αυτό   γιατί  μια τόσο μικρή ποσότητα με ατεκμηρίωτη  προέλευση, μπορεί εύκολα να βρεθεί είτε απο μια πολύ μικρή ποσότητα επιμελημένης παραγωγής,  είτε  ακόμη και  να αποκτηθεί   παράτυπα  με προμήθεια μερικών φιαλών   άλλης επιχείρησης  από την αγορά.

5. Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας οφείλει να καθιερώσει  διεθνείς κανόνες και διαδικασίες με βάση τις οποιες να χορηγεί  την έγκριση και αιγίδα του στους διαγωνισμούς.

Ωστόσο, παρα το ότι το ΔΣΕ δεν εχει ακόμη προβεί στην αναγγελία των όρων για τους διαγωνισμούς που υποσχέθηκε,   εμεις, όπως επεσήμανε με πρόσφατη δήλωση του  ο Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ  και Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Μαρινακης,  είναι απαραιτητο  «να επιδιώξουμε αξιόπιστους και αδιαμφισβήτητου κύρους διαγωνισμούς και διαδικασίες, ώστε το προϊόν μας να έχει κατάλληλο διαβατήριο για τη διεθνή και εσωτερική μας αγορά» .

* Ο Νίκος Μιχελάκης είναι

Επιστημονικός Σύμβουλος ΣΕΔΗΚ  

Πρ. Δ/ντής Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ