ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Απόφαση - κόλαφος για την ΑΕΠΙ 21 χρόνια μετά

0

Η δικαστική απόφαση δικαιώνει τους δημιουργούς, τελεσίδικα, 21 ολόκληρα χρόνια μετά την καταγγελία, που υπέβαλαν το 1996 στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η Ενωση Ελλήνων Μουσουργών και οι δημιουργοί Σταύρος Ξαρχάκος, Νίκος Μαμαγκάκης, Νίκος Κυπουργός, Γιώργος Κουμεντάκης, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών κύκλων, τα ποσά που πρέπει να καταβάλει η ΑΕΠΙ στους δημιουργούς αναδρομικά από το 2003 (που βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική δικαστική διαμάχη), ίσως ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ με τους νόμιμους τόκους.

Η δικαστική απόφαση-κόλαφος έρχεται την ώρα που η ΑΕΠΙ βρίσκεται «στο μάτι του κυκλώνα» μετά το πόρισμα της «Ernst & Young», που κατέδειξε μια «τρύπα» 50 εκατ. ευρώ, υπερβολικούς μισθούς σε στελέχη κλπ., γεγονός που δρομολόγησε εισαγγελικές ενέργειες για ποινική έρευνα, δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων των μελών του ΔΣ της κλπ.

Κατόπιν μακράς αντιδικίας που πέρασε και από την κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την επιστροφή της υπόθεσης στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έγινε δεκτό ότι είναι καταχρηστικές οι προμήθειες που εισπράττει επί δεκαετίες η ΑΕΠΙ, στο σκέλος που υπερβαίνουν ποσοστό 18% επί των ραδιοτηλεοπτικών δικαιωμάτων (εισπράττει 25%), καθώς και ποσοστό 24% στη δημόσια εκτέλεση (ανέρχεται σε 37,5%).

Τις διαφορές ανάμεσα στα ποσοστά αυτά δικαιούνται οι δημιουργοί και τα οφειλόμενα ποσά θα διεκδικηθούν αναδρομικά και νομιμοτόκως.

Στο σημαντικό σκεπτικό της η απόφαση (1103/17) κρίνει επίσης καταχρηστική όχι μόνο την παράλειψη λογοδοσίας της ΑΕΠΙ σχετικά με τα έσοδα και έξοδα ανά κατηγορία, αλλά και τη μη συμμετοχή των δημιουργών στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων (έστω μέσω διατύπωσης σχετικής γνώμης) για το αμοιβολόγιο, τον κανονισμό διανομής, καθώς και την παρακράτηση και διάθεση 10% για σκοπούς πολιτιστικούς και κοινωνικούς.

Ως «δικαίωση για το σύνολο των δημιουργών» χαρακτήρισε την απόφαση ο δικηγόρος Γιωργανδρέας Ζάννος, που χειρίστηκε την υπόθεση, «αν και οφείλεται -όπως τόνισε- στους ελάχιστους που διεξήγαγαν αυτόν τον μακρόχρονο δικαστικό αγώνα για εξυγίανση της ΑΕΠΙ χωρίς να καμφθούν, με πρώτο τον Στ. Ξαρχάκο».

Υπογραμμίζοντας τις σημαντικές κρίσεις του Εφετείου και ότι «η απόφαση ήλθε, δυστυχώς, 21 χρόνια μετά την καταγγελία, στη χειρότερη δυνατή συγκυρία, όπου μέτοχοι και διοίκηση έχουν φέρει την ΑΕΠΙ στα πρόθυρα πτώχευσης και ελέγχονται για κακουργηματικές πράξεις», κατέληξε: «Στα αρνητικά ίδια κεφάλαια προστίθενται μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που πρέπει να επιστρέψει η ΑΕΠΙ στους δημιουργούς, που όμως δεν τα έχει κι είναι ολοφάνερο ότι το κράτος πρέπει να παρέμβει το συντομότερο δυνατό, ώστε να μην πτωχεύσει, να προστατευθούν τα δικαιώματα και η περιουσία των δημιουργών και να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ