ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνδυνος για το ομολογιακό της ΟΠΑΠ ΑΕ, η ρήξη με τους πράκτορες

0

Η δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η ΟΠΑΠ ΑΕ με την όξυνση της αντιπαράθεσης με τους πράκτορες περιγράφεται ξεκάθαρα στο ενημερωτικό δελτίο του ομολογιακού της ΟΠΑΠ ΑΕ, του οποίου η Δημόσια Προσφορά ξεκινά σήμερα Τετάρτη 15 Μαρτίου  και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 17 Μαρτίου   στις 16.00 μ.μ.

Με το σύνολο των συμβάσεων των 4.800 πρακτόρων καταγγελμένες, και με το 10% των πρακτορείων να έχουν υπογράψει τις νέες, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΟΠΑΠ ΑΕ, είναι μια εταιρεία χωρίς δίκτυο, κάτι που δημιουργεί μεγάλους κινδύνους για τα μεγέθη της και επομένως για την επιτυχία της έκδοσης.

Η παραδοχή αυτού του κινδύνου από την πλευρά της ΟΠΑΠ ΑΕ, με τον πλέον επίσημο τρόπο αποδεικνύει ότι είτε η εταιρεία είναι διατεθειμένη να φτάσει τη ρήξη με τους πράκτορες στα άκρα ακόμη κι αν χάσει πολλά,-αυτή και οι ομολογιούχοι- είτε … «απειλή» προς τους πράκτορες  «ή υπογράφετε ή σας κλείνω» όχι μόνο είναι μπλόφα αλλά ισχύει το ακριβώς αντίθετο.

Κι αυτό γιατί, αν ο αριθμός των πρακτόρων που έχουν υπογράψει τη νέα σύμβαση παραμείνει στα χαμηλά επίπεδα που είναι σήμερα, η ΟΠΑΠ ΑΕ, δεν είναι σε θέση σε ένα χρόνο να αντικαταστήσει το δίκτυό της, και να κλείσει τα περισσότερα από τα πρακτορεία του αντικαθιστώντας τα με νέα ώστε να μην επηρεαστούν τα μεγέθη του.

Επίσης η ΟΠΑΠ ΑΕ, που βρίσκεται φάση αλλαγής παρόχου δεν θα μπορεί τόσο άμεσα να εξασφαλίσει νέα τερματικά σε άλλα πρακτορεία, αφού η συνεργασία με τη Novomatic ξεκινά το καλοκαίρι του 2018 και μέσα σε λίγους μήνες θα πρέπει να γίνει μια γιγάντια αλλαγή στο δίκτυο με ανεύρεση νέων καταστημάτων και εξασφάλιση νέων τερματικών σε χρόνους που καθιστούν το εγχείρημα απλά αδύνατο.

Αν λοιπόν οι πράκτορες κρατήσουν τη σκληρή στάση τους,  και  24 Μαρτίου αν η πλειοψηφία αυτών δεν έχει υπογράψει τις νέες συμβάσεις,  η ΟΠΑΠ ΑΕ, πολύ δύσκολα να μπορέσει να κάνει την απειλή της πραγματικότητα, αφού θα πυροβολεί τα πόδια της, φέρνοντας τα πάνω κάτω στα μεγέθη της και στη λειτουργία του δικτύου της.

Όπως ξεκάθαρα αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο της έκδοσης του νέου ομολογιακού:

"Ο Όμιλος είναι εκτεθειμένος σε κινδύνους που σχετίζονται με το γεγονός ότι η λειτουργία των παιχνιδιών στηρίζεται στο δίκτυο των πρακτόρων της Εταιρείας. Το δίκτυο των πρακτορείων του Ομίλου είναι το βασικό κανάλι διάθεσης των προϊόντων αυτού συνεισφέροντας περίπου το 93% των ενοποιημένων καθαρών εσόδων προ εισφορών (GGR) στη χρήση 2015 και 93% την περίοδο εννεαμήνου. 2016 (Πηγή : Εταιρεία). Παρόλο που οι σχέσεις του Ομίλου με τους πράκτορες είναι σε γενικές γραμμές καλές, δεν παρέχεται καμία εγγύηση ότι οι ευνοϊκές σχέσεις θα εξακολουθούν να ισχύουν και στο μέλλον. Σε περίπτωση που οι πράκτορες συνεχίσουν να προβαίνουν σε συλλογικές κινητοποιήσεις ή αρνηθούν την εφαρμογή αλλαγών τις οποίες τυχόν προτείνει ο Όμιλος, ώστε να βελτιωθούν οι επιχειρηματικές πρακτικές τους, ο Όμιλος ενδέχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα στη λειτουργία των παιγνίων του και καθυστερήσεις στην ανάπτυξη του δικτύου των πρακτόρων, γεγονότα τα οποία θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην επιχειρηματική δραστηριότητα, τα οικονομικά αποτελέσματα και τη χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου, με αποτέλεσμα να επηρεάσει την ικανότητα της Εταιρείας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι των Ομολογιούχων, καθώς και την τιμή διαπραγμάτευσης των Ομολογιών της Εταιρείας στο ΧΑ".

Την ίδια στιγμή η ρήξη με τους πράκτορες, εφόσον η πλειοψηφία τους επιμείνει να μην υπογράψει τη νέα σύμβαση, απειλεί και την επιτυχία του σχεδίου εγκατάστασης των vlts, αφού σύμφωνα με την απειλή της ΟΠΑΠ ΑΕ, όσα πρακτορεία δεν υπογράψουν θα κλείσουν και βέβαια δεν θα πάρουν VLTs.

Για να πετύχει το σχέδιο τότε θα πρέπει τα σημερινά 40 Play που έχουν δημιουργηθεί εδώ και έξι μήνες, να γίνουν 500 τον επόμενο χρόνο, στόχος ιδιαίτερα μεγαλεπήβολος.

Όπως επίσης αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο στους κινδύνους,  "Οι προοπτικές ανάπτυξης του Ομίλου εξαρτώνται, εν μέρει, από τη δυνατότητα εγκατάστασης και λειτουργίας των VLTs, τα οποία αποτελούν καινούργιο προϊόν για την εποπτευόμενη ελληνική αγορά παιγνίων. Αν ο Όμιλος αποτύχει ως προς τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την άδεια λειτουργίας των VLTs ή υποτιμήσει τους κινδύνους που προκύπτουν ή υπερτιμήσει τα αναμενόμενα έσοδα με τα οποία πρόκειται να αντιμετωπιστούν τα σημαντικά κόστη που σχετίζονται με την απόκτηση της άδειας VLTs ή η μη εμπρόθεσμη εκμετάλλευση των 16.500 VLTs της Εταιρείας έως και το Μάιο του 2018, ή η πιθανή αποτυχία του δημόσιου διαγωνισμού για την εκμετάλλευση των υπολοίπων 18.500 VLTs από τρίτους παραχωρησιούχους, θα είχε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην επιχειρηματική δραστηριότητα, τα προσδοκώμενα οικονομικά αποτελέσματα και τη χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου, με αποτέλεσμα να επηρεάσει ενδεχομένως την τιμή διαπραγμάτευσης των Ομολογιών".

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ