ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Κατά πόσο θα καταφέρει η SpaceX να στείλει το 2018 δύο «τουρίστες» στη Σελήνη;

0

Ειδικοί υποστηρίζουν πως η SpaceX του Elon Musk θα πρέπει να ξεπεράσει αρκετά τεχνικά εμπόδια, για να καταφέρει να στείλει δύο ιδιώτες σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι την επόμενη χρονιά.

Τότε, σύμφωνα με το σχέδιο που ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ο Musk, οι δύο «τουρίστες» θα ταξιδέψουν μέχρι την αθέατη πλευρά της Σελήνης, σε ένα ταξίδι που θα διαρκέσει περίπου 1 εβδομάδα μέχρι την επιστροφή τους στη Γη.

Αν και η πρώτη επίσκεψη αστροναυτών στην αθέατη πλευρά έγινε το 1968, αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως το σχέδιο της SpaceX είναι εύκολα υλοποιήσιμο. Κι αυτό παρά την τεράστια τεχνολογική πρόοδο που έχει γίνει στις δεκαετίες που μεσολάβησαν, όπως δηλώνει στο σάιτ Space.com ο Wayne Hale, πρώην στέλεχος του προγράμματος διαστημικών λεωφορείων της NASA.

«Ακόμη και με την υπάρχουσα τεχνολογία, παραμένει ένα εξαιρετικά δύσκολο και επικίνδυνο εγχείρημα», σημειώνει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος προβλέπει πως κάποια στιγμή η εταιρεία θα καταφέρει να υλοποιήσει την αποστολή, αμφισβητώντας ωστόσο ότι αυτό θα γίνει το 2018.

«Νομίζω πως το χρονοδιάγραμμά τους είναι τόσο επιθετικό που είναι εξωπραγματικό», επισημαίνει.

Οι δύο ιδιώτες θα ταξιδέψουν με το σκάφος Crew Dragon, το οποίο είναι γνωστό και ως Dragon 2, που θα εκτοξευθεί με τον πύραυλο Falcon Heavy της αμερικανικής εταιρείας. Ωστόσο, ο Falcon Heavy δεν έχει πραγματοποιήσει ακόμη καμία εκτόξευση, αφού η «παρθενική» του πτήση προγραμματίζεται αυτό το καλοκαίρι.

Από την άλλη πλευρά, το Crew Dragon θα πραγματοποιήσει την πρώτη επανδρωμένη πτήση του στα μέσα του 2018 προς τον Διεθνή Διαστημική Σταθμό, στο πλαίσιο του συμβολαίου που έχει υπογράψει η SpaceX με τη NASA για τη μεταφορά Αμερικανών αστροναυτών. Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση, ο Hale έχει επιφυλάξεις για το κατά πόσο αυτό θα είναι αρκετό.

«Θα ήμουν πολύ πιο θετικός για το πρόγραμμά τους, αν είχαν ήδη κάνει επανδρωμένες πτήσεις με την κάψουλα, ή αν είχαν πάρει την έγκριση της NASA, σύμφωνα με τις προδιαγραφές ασφαλείας που έχει αυτή θέσει για τη μεταφορά αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημική Σταθμό. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί τίποτε από τα δύο», αναφέρει.

Μιλώντας επίσης στο Space.com, και ο Phil Larson, πρώην σύμβουλος του πρώην προέδρου Barack Obama για θέματα διαστημικής πολιτικής, υποστηρίζει πως είναι αρκετά απαιτητικό το σχέδιο προετοιμασίας τόσο του πυραύλου όσο και του σκάφους μέχρι το 2018, για την αποστολή των δύο ιδιωτών. Στον αντίποδα πάντως του Hale, ο Larson υποστηρίζει πως το «απαιτητικό» δεν σημαίνει «ακατόρθωτο».

«Νομίζω πως ο Musk έχει αποδείξει μέχρι σήμερα πως δεν αναγγέλλει προθεσμίες που δεν είναι τεχνικά εφικτές», τονίζει. Εξάλλου, όπως προσθέτει, ακόμη και μία μικρή καθυστέρηση δεν θα σημαίνει το τέλος του κόσμου.

«Ακόμη κι αντί για το 2018, η αποστολή γίνει το 2019, και πάλι θα είναι ιστορική», υπογραμμίζει. «Η καθυστέρηση μερικών μηνών δεν θα μειώσει και πολύ τη σημασία της αποστολής».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ