ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Καφές της Προκοπής της Αναστασίας Βενιέρη

0

Η νεαρή δημοσιογράφος του BBC αναπολεί τις πρώτες εβδομάδες στο γραφείο. Νέα και άπειρη, εκτιμούσε ιδιαίτερα τη κούπα με το παραδοσιακό ρόφημα, τσάι με γάλα, όταν κατέφθανε στο γραφείο της. Δίπλα της, ένας πολύ γνωστός δημοσιογράφος απολάμβανε κι εκείνος τη φροντίδα των συνεργατών του.

Δύο εβδομάδες μετά όμως, το τσάι της νεαρής δημοσιογράφου σταμάτησε να καταφθάνει. Διψασμένη, και γεμάτη απορία, παρατηρούσε το διάσημο γείτονα της.

‘Γιατί εκείνος έχει τσάι κι εγώ όχι?’ απορούσε.

Η νεαρή δημοσιογράφος μόλις ξεκινούσε να μαθαίνει τα σχετικά των  ‘κύκλων του τσαγιού’, που επικρατούν στα περισσότερα γραφεία. Είναι ένας άγραφος, αλλά πολύ σημαντικός νόμος. Η προετοιμασία του τσαγιού και το πλύσιμο των φλυτζανιών, το αναλαμβάνει ο εργαζόμενος που ‘έχει σειρά’.

Προφανώς, οι συνεργάτες της θέλησαν να της δείξουν με αυτό τον τρόπο ότι, αν θέλει να πιεί τσάι, θα πρέπει και να φτιάξει τσάι.

Το γεγονός ότι ο διάσημος γείτονας-δημοσιογράφος εξακολούθησε να πίνει τσάι χωρίς να ετοιμάζει ‘τσάγια’, οδήγησε τη νεαρή σε κοινωνική έρευνα.

Σύντομα ανακάλυψε ότι το γραφείο είναι ένας ‘μικρόκοσμος’. Όπως και ο ‘μεγάλος’ κόσμος, ο μικρόκοσμος του γραφείου είναι διαποτισμένος από τη λεγόμενη ‘πολιτική γραφείου’. Κάθε χώρος εργασίας, αντικατοπτρίζει τη δυναμική της κοινωνικής τάξης και των σχέσεων των δύο φύλων.

Όπως τονίζει ο καθηγητής ψυχολογίας, του πανεπιστημίου του Manchester, Cary Cooper, ακόμα και στον 21ο αιώνα, μπορείς να διακρίνεις τον εργαζόμενο που κινείται εκτός του ‘κατεστημένου κύκλου’, τον ‘celebrity’, και την ‘κλίκα’. Ακόμα βλέπεις ότι, ακόμα και όταν είναι η σειρά ενός άντρα να φτιάξει το τσάι, ότι είναι συνήθως οι γυναίκες που πλύνουν τα φλυτζάνια.

Δεν δίνουν όλοι οι χώροι εργασίας αυτή την ‘ευκαιρία’ για προετοιμασία ροφημάτων. Προς εξοικονόμηση χρόνου, κάποιες εταιρίες απλά προσφέρουν μηχανήματα αυτόματης πώλησης καφέ. Όμως κι εκεί υπάρχει περιθώριο παρατήρησης του ‘μικρόκοσμου’.

Η δικηγόρος Grace Bennet, για παράδειγμα, κάποια μέρα στάθηκε μπροστά στο μηχάνημα περιμένοντας τον καφέ της. Καθώς περίμενε, δύο άντρες πλησίασαν. Ο ένας από αυτούς χάρηκε ιδιαίτερα:

‘Καταπληκτικά! Τώρα που βρίσκεται μια γυναίκα εδώ, ίσως και να πιώ ένα καφεδάκι’.

‘Είναι δικός μου αυτός ο καφές?’ ρώτησε τη δικηγόρο.

Όπως τονίζει η Grace Bennet,  ο άντρας αυτός δε στάθηκε τυχερός εκείνο το πρωινό. Αναγκάστηκε να ξεχάσει τα της ‘πολιτικής γραφείου’ και να πάρει ο ίδιος τον καφέ του από το μηχάνημα.

Περπατώντας τα μεσημέρια στα εμπορικά κέντρα όμως, βλέπεις ουρές ευφυιών εργαζομένων να περιμένουν στα Starbucks και τα Costa, αψηφώντας τα θεατρικά δρώμενα του γραφείου, αλλά και το νερουλό παραδοσιακό Βρετανικό ρόφημα.

Κατόπιν, ένας- ένας κάθονται μόνοι.

Ίσως έτσι να είναι καλύτερα.

Και ο καφές είναι της ‘προκοπής’.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ