ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπέρδεμα και σενάρια παράτασης για τον ΕΦΚΑ

0

Νέα δεκαήμερη παράταση εξετάζει το υπουργείο εργασίας για την πληρωμή της πρώτης δίμηνης δόσης των εισφορών προς το ΕΦΚΑ από ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αμειβόμενους με τιμολόγια παροχής υπηρεσιών.

Η παράταση εξετάζεται κατ αρχήν για τους περίπου 90.000, οι οποίοι παρότι κανονικά ασφαλισμένοι είναι «αόρατοι» ακόμη για τον ΕΦΚΑ με αποτέλεσμα να μην έχουν πάρει τα ειδοποιητήρια, ενώ αύριο 17 του μήνα λήγει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του 2017 .

Ωστόσο είναι πολύ πιθανό να περιλάβει και το σύνολο των ασφαλισμένων χωρίς μισθωτή εργασία αφού η εισπραξιμότητα των εισφορών είναι ακόμη πολύ χαμηλά . Δεν ξεπερνάει δηλαδή το 55% ενώ οι υπολογισμοί του υπουργείου εργασίας ήταν ότι θα έφτανε το 75% .

Με στόχο να αποφευχθεί η προσαύξηση του 8% που επιβάλλεται ως ποινή για καθυστερούμενες εισφορές υπάρχει η σκέψη να δοθεί μια ακόμη ευκαιρία μέχρι να προσαρμοστούν και οι ασφαλισμένοι .

Το πρόβλημα όμως συνεχίζει να υφίσταται αφού ακόμη και αν η πρώτη δόση προς το ΕΦΚΑ παραταθεί από τις 17 Μαρτίου στις 27 Μαρτίου , μέχρι και το τέλος του μήνα θα πρέπει να πληρωθεί και η δεύτερη δόση εισφορών η οποία ως γνωστό θα υπολογιστεί με βάση τα εισοδήματα του 2015.

Το πρόβλημα θα είναι ακόμη μεγαλύτερο για αυτούς που δεν έχουν πάρει ακόμη το πρώτο ειδοποιητήριο. Ο ΕΦΚΑ δεν μπορεί να απαντήσει ακόμη αν τελικά αν 90.000 που αναζητούνται ακόμη από το μητρώο του ενιαίου ταμείου θα πληρώσουν - όταν εντοπιστούν - μια ή δύο δόσεις μαζεμένες για συνολικά τρείς μήνες εισφορών .

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο υποδιοικητής ΕΦΚΑ, κ. Δημήτρης Τσακίρης, μιλώντας στην Τρόικα του Αθήνα 9.84, τόνισε ότι "μέχρι αύριο θα έχουν αναρτηθεί και οι τελευταίες ασφαλιστικές υποχρεώσεις των 90.000 ασφαλισμένων που είναι το υπόλοιπο. Αν δεν προλάβει κάποιος από αυτούς να πληρώσει αύριο, μπορεί να το κάνει και την ερχόμενη Δευτέρα ή την Τρίτη, χωρίς πρόστιμο. Αυτή είναι η κατεύθυνση”.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ