ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Μπλόκο και σε Ερντογάν στη Σουηδία

0

Ανεβαίνει επικίνδυνα το διπλωματικό και πολιτικό θερμόμετρο μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας. Το κόμμα Ερντογάν είχε σχεδιάσει ευρεία εξόρμηση σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες για να εξασφαλίσει το πολυπόθητο ΝΑΙ στο επικείμενο δημοψήφισμα, η οποία και αναχαιτίστηκε κατ' εξακολούθηση από τις τοπικές αρχές διαφόρων χωρών. Τελευταίο κρούσμα, η ακύρωση ομιλίας του ιδίου στη Σουηδία.

Ο ιδιοκτήτης ενός χώρου στη Στοκχόλμη, όπου θα πραγματοποιούνταν σήμερα μια εκδήλωση στην οποία θα μιλούσε αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Ταγίπ Ερντογάν, ακύρωσε το συμβόλαιο, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Dogan.

Το πρακτορείο επεσήμανε ότι ο ιδιοκτήτης δεν αναφέρθηκε στον λόγο της ακύρωσης της εκδήλωσης.

Από την προηγούμενη εβδομάδα πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν εμποδίσει Τούρκους πολιτικούς να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις στο έδαφός τους στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας υπέρ του «ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου.

Ολλανδία, Αυστρία και Γερμανία είναι ορισμένες μόνος από τις χώρες του δυτικού κόσμου που ακύρωσαν συναντήσεις Τούρκων πολιτικών στο έδαφος. Σύμφωνα με την τουρκική Daily Sabbah "η συμπεριφορά της Δυτικής Ευρώπης έρχεται σε αντίθεση με τις ίδιες τις αρχές της δημοκρατίας και της ελευθερίας της έκφρασης".

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα άλλωστε, ισχυρίζεται πως πολιτικοί και άνθρωποι που υποστηρίζουν το 'ΟΧΙ' στο επικείμενο δημοψήφισμα και άρα τοποθετούνται απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο, κατάφεραν να διοργανώσουν και να συμμετέχουν σε αντίστοιχες εκδηλώσεις στην Ευρώπη.

Το χρονικό των απαγορεύσεων

Ο υπουργός δικαιοσύνης της Τουρκίας δεν κατάφερε να απευθυνθεί στην τουρκική κοινότητα της χώρας στις 2 Μαρτίου, σε πόλη της δυτικής Γερμανίας όπου και βρισκόταν. Την Κυριακή 5 Μαρτίου, οι τοπικές αρχές της Κολονίας, ακύρωσαν συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Νιχάτ Ζεϊμπεκσί, ο οποίος πραγματοποίησε τελικά συνάντηση σε ξενοδοχείο.

Εξάλλου και στις 7 Μαρτίου, ο Τουρκος ΥΠΕΞ, Μεχμέτ Τσαβούσογλου δεν κατάφερε να απευθύνει λόγο σε δύο αίθουσες εκδηλώσεων που είχαν νοικιαστεί για το συγκεκριμένο σκοπό στο Αμβούργο. Τέλος, στις 11 Μαρτίου, ανάγκασαν σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ την Τουρκάλα υπουργού Οικογένειας και Κοινωνικών Υποθέσεων Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά να αλλάξει τη συνάντηση που είχε προγραμματίσει, έπειτα από περιορισμούς που επέβαλε η δημοτική αρχή του Έσεν.

Στην Ολλανδία, πριν την απαγόρευση προσγείωσης του αεροσκάφους που μετέφερε τον Μεχμέτ Τσαβούσογλου το Σάββατο, οι αρχές της χώρας ακύρωσαν εμφανίσεις της Καγιά προγαμματισμένες για την Παρασκευή σε δύο πόλεις της χώρας. Η ολλανδική αστυνομία αρνήθηκε επίσης το Σάββατο να επιτρέψει την είσοδο στην Ολλανδία στο κονβόι των αυτοκινήτων που μετέφερε την υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Μετέδωσε μάλιστα εικόνες όπου φαίνεται η υπουργός να βγαίνει από αυτοκίνητο μπροστά από το κτίριο του προξενείου και να εμποδίζεται από την αστυνομία όταν προσπαθεί να εισέλθει.

Ο Ερντογάν αποκάλεσε την Ολλανδία «απομεινάρια των Ναζί, φασίστες», αφού η ολλανδική κυβέρνηση ανακάλεσε την άδεια προσγείωσης στην Ολλανδία του αεροπλάνου του τούρκου υπουργού Εξωτερικών.

Επιπλέον, την Παρασκευή στο Βόλαρμπεργκ της Αυστρίας, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας δεν μπόρεσε να μιλήσει σε εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου, με τις τοπικές αρχές να εκφράζουν φόβους πως θα αναφερθεί σε πολιτικά ζητήματα. Το Σαββατοκύριακο εξάλλου, τρεις συναντήσεις του κυβερνητικού κόμματος με κεντρικό ομιλητή βουλευτή της κυβέρνησης, ακυρώθηκαν για λόγους "ασφαλείας".

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ