ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδικές εκλογές: Νίκη Ρούτε, πανωλεθρία Ντάισελμπλουμ

0

Προηγείται το κόμμα του πρωθυπουργού της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε σύμφωνα με το πρώτο exit poll που μεταδόθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS.

Βάσει του exit poll το κόμμα του Μαρκ Ρούτε (VVD) συγκεντρώνει τις περισσότερες από το σύνολο των 150 εδρών. Παρόλα αυτά, πέφτει κατά 10 έδρες σε σχέση με τις εκλογές του 2012.

Το ακροδεξιό, αντιισλαμικό κόμμα PVV, ενισχύεται κατά 4 έδρες σε σχέση με το 2012 που είχε λάβει 15. Έκπληξη κάνει το κεντρώο κόμμα, το D66 που παίρνει και εκείνο 19 έδρες.

Μόλις 9 έδρες παίρνει το Κόμμα Εργασίας του Γερούν Ντάισελμπλουμ (PvdA) από τις 38 που κατείχε. Έτσι, πολύ δύσκολα θα μπει στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό. Οι Οικολόγοι Πράσινοι πήγαν στις 16 έδρες από τις 4 που κατείχαν, τετραπλασιάζοντας τη δύναμη τους και για πολλούς, είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι.

Θυμίζουμε πως το PvdA ήταν στην κυβέρνηση μαζί με το VVD του Ρούτε.

Αναλυτικά:

VVD- Λαϊκό Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό Κόμμα: 31 έδρες εκ των 150 εδρών

PVV (το κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς)- Κόμμα για την Ελευθερία: 19 έδρες

CDA- Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση: 19 έδρες

D66- Δημοκράτες 66: 19 έδρες

Σύμφωνα με το Bloomberg μια κυβέρνηση θα μπορούσε να σχηματιστεί με τα κόμματα που συγκεντρώνουν 19 έδρες και με το κόμμα του Ρούτε, χωρίς τον Βίλντερς. Σε κάθε περίπτωση πάμε για κυβέρνηση συνασπισμού, κάτι που είναι σύνηθες για την Ολλανδία. Πάντως, αναμένεται να πάρει αρκετό χρόνο ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης.

Επίσης, επιβεβαιώνονται οι δημοσκοπήσεις που έδιναν πρωτιά στον Ρούτε που όπως φαίνεται, παραμένει πρωθυπουργός, αλλά και η ανησυχητική άνοδος της ακροδεξιάς. Η προσέλευση κυμάνθηκε στο 74% καταγράφοντας μεγάλη αύξηση.

Οι παραπάνω εξελίξεις ίσως αποτελούν και τέλος εποχής για τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ