ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Πολιτικό εργαστήρι για τους πρόσφυγες στο Ρέθυμνο

0

ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ

Με θέμα την άφιξη προσφύγων στην Κρήτη, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Ρεθύμνου το τρίωρο πολιτικό Εργαστήρι που διοργάνωσαν οι PES Activists (Εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος), με συντονιστές τους Θοδωρή Δουλουμπέκη, εθνικό συντονιστή PES Greece και την Κυριακή Πετράκη, συντονίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων PES Crete.

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναφέρθηκε ότι στην Κρήτη πρόκειται να σε πρώτη φάση να μεταφερθούν περίπου 750 πρόσφυγες, οι οποίοι σύμφωνα με το σχεδιασμό θα φιλοξενηθούν σε περίπου 120 επιπλωμένες κατοικίες δυναμικότητας έως 6 κλίνες η καθεμία. Αρχικά η φιλοξενία θα γίνει σε Χανιά και Ηράκλειο, ενώ το Ρέθυμνο δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτή την πρώτη μεταφορά.

Όπως επισημάνθηκε, το πιθανότερο σενάριο είναι, στην Κρήτη να έρθουν πρόσφυγες που έχουν μπει στην Ελλάδα μετά τη συμφωνία με την Τουρκία αλλά δεν εμπίπτουν στη διαδικασία της επαναπροώθησης, καθώς ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, οι ομάδες αυτές είτε θα μείνουν μόνιμα εδώ, είτε θα επιστρέψουν στη χώρα τους μετά το τέλος του πολέμου. Η μεταφορά τους σε άλλη χώρα δε θεωρείται πιθανή

Για κάθε πρόσφυγα ενδεικτικά θα δαπανάται το ποσό των 100 ευρώ το μήνα για στέγαση και λογαριασμούς και 150 ευρώ μέσω προπληρωμένης κάρτας για έξοδα διαβίωσης.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΣΥΛΟΥ

Φορέας διαχείρισης θα είναι η Αναπτυξιακή Ηρακλείου μαζί με τις υπόλοιπες αναπτυξιακές του Νησιού (ΑΚΟΜ κλπ)

Πάντως, όσον αφορά στο πότε θα έρθουν οι πρόσφυγες, όπως έγινε γνωστό, η σύμβαση μεταξύ Ύπατης Αρμοστείας και Αναπτυξιακής Ηρακλείου είναι έτοιμη. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την υπογραφή της, είναι να συσταθεί στο Ηράκλειο γραφείο ασύλου που έως και σήμερα δεν λειτουργεί.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από την ημερομηνία έναρξης, η σύμβαση θα λήξει 31/12/2017. Συνεπώς για να είναι χρήσιμη θα πρέπει να υπογραφεί πριν το καλοκαίρι διαφορετικά θα πρέπει να υπογραφεί με το νέο έτος.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

Συντονισμός

Ο συντονισμός του προσφυγικού στην Κρήτη πρέπει να ανατεθεί στην Αυτοδιοίκηση μέσω των Αναπτυξιακών. Η συνδρομή των ΜΚΟ, των συλλογικοτήτων και της κοινωνίας θα πρέπει να είναι επικουρική και υπό το συντονισμό της Αναπτυξιακής – Αυτοδιοίκησης. Η φιλοξενία σε κατοικίες είναι η καλύτερη μέθοδος αρκεί να εξασφαλίζεται η συνέχεια μετά το πέρας των συμβάσεων με την ΥΑ.

Εργασία και Ένταξη

Οι πρόσφυγες θα πρέπει να μεταφερθούν σε κατοικίες σε περιοχές που ανάλογα με τις ειδικές ικανότητες και γνώσεις τους θα είναι πιο εύκολο να βρουν εργασία (πχ αγρότες σε αγροτικούς δήμους).

ΕΣΥ και ένταξη

Στις περιοχές που θα εγκατασταθούν πρόσφυγες θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση του ΕΣΥ με παιδιάτρους, γενικούς ιατρούς και ψυχολόγους προκειμένου το σύστημα που ήδη υπολειτουργεί να μπορέσει να ανταπεξέλθει. Δεν υπάρχουν ενδείξεις που να επιβεβαιώνουν υγειονομικό κίνδυνο με την έλευση προσφύγων.

Ένταξη και Σχολεία

Κάθε προσφυγόπουλο θα πρέπει να μπει άμεσα στην εκπαιδευτική διαδικασία σε τμήματα ένταξης εντός των υφιστάμενων σχολικών δομών κι εντός ωραρίου. Η διαδικασία που εφαρμόζει η κυβέρνηση με διδασκαλία εντός καταυλισμών κι εκτός σχολικού ωραρίου θα πρέπει να αποφευχθεί.

Θα πρέπει επίσης, να υπάρξουν προγράμματα συνέχισης της διδασκαλίας της γλώσσας τους ώστε όταν επιστρέψουν στη χώρα τους να μην έχουν χάσει επαφή.

Ένταξη και Πανεπιστήμια

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης θα πρέπει να προχωρήσει στην ίδρυση αγγλόφωνων-γαλλόφωνων μεταπτυχιακών προγραμμάτων σε περίπτωση που υπάρξουν πρόσφυγες που θα θέλουν να σπουδάσουν. Τα προγράμματα αυτά θα μπορέσουν να αποτελέσουν και μια νόμιμη και ασφαλή οδό για νέους πρόσφυγες αλλά και άλλους άραβες εκτός ΕΕ προκειμένου να έρθουν στην Ευρώπη και να σπουδάσουν. (UniVEST Campaign PES Activists Greece)

Ένταξη και Πολιτισμός

Επένδυση σε «κήπους μετανάστευσης» με σκοπό την ανταλλαγή πολιτισμικών στοιχείων μεταξύ του κρητικού και του αραβικού πολιτισμού με σκοπό τη δημιουργία μια μόνιμης σχέσης σε όλα τα επίπεδα από τον πολιτισμό μέχρι και το εμπόριο, όχι μόνο τώρα, αλλά και στα επόμενα χρόνια που ο πόλεμος θα έχει τελειώσει.

Εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας

Προσλήψεις σε ΜΚΟ και Αναπτυξιακή θα πρέπει να γίνουν εκτός των άλλων κριτηρίων και με κριτήριο την εντοπιότητα. Επιπλέον προμήθειες και υλικά που συνήθως στέλνονται σε πρόσφυγες για διάφορα προγράμματα σίτισης ή και ψυχαγωγίας αντίστοιχα θα πρέπει να προμηθεύονται από την τοπική αγορά.

Ο συντονιστής PES Greece κ. Θοδωρής Δουλουμπέκης, αφού ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες τόνισε: «Σύντομα όλα τα συμπεράσματα μας θα δημοσιοποιηθούν ενώ προχωράμε άμεσα με τη σύσταση παρατηρητηρίου για το προσφυγικό. Για μας είναι σημαντικό ότι φορείς και πολίτες έκατσαν σε ένα τραπέζι και πρόσθεσαν σημαντικά στοιχεία στην πολιτική μας πρόταση. Πιστεύουμε ότι η Κρήτη πρέπει να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της, στη διαχείριση του μεταναστευτικού και αυτό πρέπει να γίνει τόσο με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια των προσφύγων όσο όμως και με τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής του νησιού. Οι προτάσεις μας είναι πλήρεις βασίζονται στην αλληλεγγύη και στη διεθνή εμπειρία μας τόσο από τα κέντρα φιλοξενίας όσο και από τα κλειστά ηγετικά μίτινγκ των Βρυξελλών»

Στη συζήτηση συμμετείχαν ως εισηγητές οι δήμαρχοι Ρεθύμνου και Αχαρνών κ.κ. Μαρινάκης και Κοκοσάλης, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μ. Λιονή, η εκπρόσωπος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου Δήμητρα  Καμπέλη, ο Δρ Νομικής Μεταναστευτικού Δικαίου Γρηγόρης Τσιούκας  o Όθωνας Χριστουλάκης , Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών Δ. Ρεθύμνου, η  Άννα Ελευθεριάδου, Δρ. Ιατρός ΓΝΣ Ρεθύμνου, Νίκος Παπαδάκης, Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης ΠΚ & Διευθυντής ΚΕΠΕΤ, o Γιώργος  Παπακωνσταντής, Διδάκτωρ Παντείου Παν. Πολιτικών Ασφάλειας, Βαράκης Νίκος, Ιατρός και Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Νικόλας Μωραϊτάκης, εκπρόσωπος του Europe Direct, Γεώργιος Λιολάκης, πρόεδρος εργατικού κέντρου Ρεθύμνου, ο Μιχάλης Σαρρής, Αντιδήμαρχος Μυλοποτάμου, ο Γιάννης Λίτινας και ο Σήφης Βουκάλης, μέλη των PES activists, καθώς και άλλοι.

 

ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ